Annons:

Annons:

UD sitter på dubbla stolar i Dubai

UD vill inte att vi reser till Dubai. UD satsar stora resurser på att locka folk till Expo 2020. I Dubai. Av: Leif Holmkvist.

Jag förstå resebranschens förtvivlan över reserestriktioner, klent stöd från staten och uteblivna besked om framtiden. Regeringen i allmänhet och UD i synnerhet står inte högt i kurs hos många inom branschen.

När sedan UD avråder från icke nödvändiga resor till flera av de stora resmålen, varav Förenade Arabemiraten är ett, och samtidigt skryter på sin hemsida om sina stora insatser för Expo 2020 som öppnas i Dubai den 1 oktober, kan jag förstå om några säkringar brinner i branschen.

För att förstå hur de får ihop logiken på det operettliknande departementet ringde jag utrikeshandelsminister Anna Hallbergs pressekreterare Vidar Jakobínuson Lindgren, som lovade ringa tillbaka inom en halvtimma. Det gjorde han naturligtvis inte.

När jag tre timmar senare ringde igen ”hade han några minuter”. De tog slut fort när han hörde min fråga om hur det rimmar att hindra folk från att resa till Dubai och samtidigt locka besökare till Dubai?

– Reseavrådan ligger inte på min avdelning, du får prata med ambassaden om resor till Dubai.

Men ni är väl med och arrangerar Expo 2020?

– Ja.

Hur går det då ihop?

– Kan du ta och mejla dina frågor.

Det gjorde jag klockan 14.51 den 15 september 2021. För säkerhets skull slängde jag med frågan om vad kalaset i Dubai kostar. Det kan ju vara intressant för de researrangörer som vänder på varje slant eller filar på konkursansökan.

Nu återstår att vänta. ”Winter is coming”.

UD har tidigare kritiserats av JK för sin senfärdiga hantering av begäran om allmän handling, prickats av KU för att ha mörkar handlingar om Sveriges ärofulla två år i FN:s säkerhetsråd, om någon kommer ihåg det. Tre gånger har KU prickat UD för senfärdighet i utlämnande av allmän handling och för några veckor sedan kritiserade fackförbundet ST att UD inte låter sina lokalanställda i exempelvis Kabul arbeta fackligt på arbetstid.

UD, som gärna skryter med att de sprider demokrati i världen, verkar ha ett attitydproblem gentemot dem som i god demokratisk anda vill granska regeringens mest pretentiösa departement.

Så Vidar, nu har du en chans att återupprätta UD:s heder.

Ska vi eller ska vi inte resa till Dubai?

O s a

I den ljusnande framtid.

Leif Holmkvist

7 kommentarer

  1. Maria: Bra där - skandal kallar vi det i branschen ! Svara
  2. TIBOR BARANY: ANNA HALLBERG måste ha vinstintresse i Dubai! Ser fram emot uppföljning och fakta! Svara
  3. Jan Mosander: Man tror inte riktigt sina ögon. Utmärkt story, som vi säger i min bransch. Och fenomenalt att den avslöjas. Det är inte första ggn som UD gör bort sig totalt i kvistiga frågor, trots att man har en hel stab anställd för att upplysa och vara allmänheten till lags med öppenhet och insyn. Ibland kan man tro att denna stabs uppdrag i stället är att mörka. Svara
  4. Travelman: Utan Diskussion rätt korkat. Ut & res Dumskallar Svara
  5. Nisse: Om TN hade haft fler liknande reportage hade antalet läsare och prenumeranter säkert ökat tiofaldigt ! Mycket intressant. Svara
  6. Ulla: Man skall inte ALLS åka till Dubai eftersom det är en diktatur! Resebranschens anställa borde BOJKOTTA DUBAI! Svara
  7. Miss Tripadviser: Men vänta, syftet med Sveriges deltagande i Expo Dubai är väl inte i huvudsak för att locka svenska turister att åka dit? Det är ju en PR-grej att visa upp svenska innovationer, tekniska utveckling m.m. på en global arena och marknader. Det skulle säkert gnällas ännu mer om vi inte hade någon svensk paviljong. Vart svenska turister rekommenderas att resa just nu är ju en annan fråga, vare sig det gäller vaccinationsgrad eller diktaturfasoner. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

7 KOMMENTARER ÖPPNA
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.