Det polerade stengolvet är helt orepat. Från innertaket hänger fortfarande några elledningar och i ett hörn står en byggnadsställning kvar den här dagen i början av mars. Två månader tidigare gick Abdul Fatah al-Sisi över stengolvet. Egyptens president var där för att inviga den splitternya terminalen på Hurghadas flygplats. Tanken är att flygplatsen ska få sin andra landningsbana om några månader. Egypten tror med andra ord stenhårt på turismen vid Röda havet.
Men att de två revolutionerna i landet, 2011 och 2013, har slagit hårt mot turismen i landet vet vi. Hur mycket beror på vem man frågar. På El Gouna Golf Club, en halvtimme norr om Hurghada längs rödahavskusten, säger mannen i receptionen att antalet spelare nu är 70 procent mot 2010. När Travel News är på banan känns det skönt glest; ingen stress från bakomvarande boll och ingen väntan på bollen framför.
Men Christophe Lambrecht, som äger hotellkedjan Three Corners, ger en annan bild.
– Idag har jag 93 procents beläggning på det här hotellet, säger han när vi äter lunch på Three Corners Ocean View i El Gouna.
Christophe Lambrecht är belgare och har varit verksam i Egypten sedan slutet av 1980-talet. Hotellkedjan Three Corners startades 1989 av hans far och har gått från ett till tolv hotell i regionen.
Men visst har även Three Corners drabbats av revolutionerna. 2009 och 2010 var kedjans absolut bästa år hittills.
– Vi slog i taket och hade inte ett rum ledigt – allt var fullt. Men sedan kom den första revolutionen.
Det var den 25 januari 2011 som den startade. Oroligheterna skedde framförallt i Kairo, Suez och i Alexandria.
– Men här, vid Röda havet, märkte vi ingenting, inte för en sekund.
Christophe Lambrecht berättar att turismen backade efter den revolutionen. Men inte så mycket, och bara i några månader.
Hosni Mubarak, president sedan 1981, avgick och det val som hölls vanns av Muslimska brödraskapet.
Christophe Lambrecht anser att avståndet mellan olika grupper i Egypten började öka.
– Mellan rika och fattiga, mellan arbetsgivare och arbetstagare, mellan kristna och muslimer. Vi hade fått en revolution, men vi behöver en evolution, och det tar tid.
Christophe Lambrecht anser att i ett land som Egypten, med 80 miljoner invånare där väldigt många saknar utbildning, är det svårt att få demokrati att fungera.
– Om folk inte ens stannar för rött ljus, hur ska man då kunna skapa demokrati? I Egypten är det så många som saknar utbildning, då behöver man kontroll.
Därför, menar Christophe Lambrecht, kom den andra revolutionen sommaren 2013. Han kallar den ”folkets revolution” för han anser att invånarna ville ha stabilitet.
Men den andra revolutionen innebar att det var militären som grep makten och då drabbades turismen hårdare.
– Planen slutade flyga till Röda havet, med undantag för engelsmännen och ryssarna som fortsatte komma. Tills rubeln sjönk för något halvår sedan, då försvann 70 procent av den ryska marknaden. För hotellnäringen slog det väldigt olika, från hotell till hotell, beroende på vilka nationaliteter man vände sig mot.
Den skandinaviska marknaden backade rejält och har inte återhämtat sig. Three Corners vinst förra året är bara hälften av vad den var toppåret 2010. När vi går runt på Three Corners Ocean View träffar vi bara någon enstaka svensk.
– Det är få skandinaver, kanske 10 procent på årsbasis. Före 2011 kunde det vara 50 procent under vintersäsongen.
Åren 2008–2010 var 30–40 procent av Three Corners gäster i Hurghada skandinaver under vintersäsongerna. I El Gouna, där Three Corners anläggningar har högre standard, är Christophe Lambrechts huvudmarknad britter.
– På Three Corners Rihana har jag ersatt skandinaverna med britter, tyskar och holländare. Nu kommer den tyska marknaden starkt. I Marsa Alam är Tyskland min största marknad och det är alltid fullt.
Så Three Corners har klarat sig ganska bra, tack vare att man har haft gäster från flera marknader. Det har varit en betydligt tuffare resa för dyk- och snorklingsföretaget Colona Divers, som drivs av svenske Niklas Funk. Han tvingades i vintras stänga bolagets filial i Sharm el-Sheikh efter 37 år, på grund av för litet kundunderlag.
– Vi är väldigt beroende av den skandinaviska marknaden. Vi har i alla år fokuserat på att samarbeta med de stora charterarrangörerna, framför allt Fritidsresor och Apollo, men även Solresor, Detur, Ving och Atlantis, berättar Niklas Funk.
Han ger en liknande bild som Christophe Lambrecht. Marknaden dök 2011, men kom tillbaka ganska fort.
– Men sedan kom revolution nummer två och den slog mycket hårdare.
En anledning var att Colona Divers inte hade återhämtat sig efter den första revolutionen, den andra att den kom precis före högsäsongen. Niklas Funk minns det väl.
– Det var en fredag. Jag var i Sverige på väg till Cykelvasan i Sälen och fick ett telefonsamtal härifrån om att UD hade gått ut med en reseavrådan. Fritidsresor skulle åka ner och evakuera sina gäster. På söndagen satt jag på en tom kärra med Fritidsresorpersonal på väg ner. På måndag hade alla åkt hem.
Då skulle Colona Divers högsäsong börja och bolaget gör närmare 70 procent av sin vinst under oktober och november.
När UD senare tog bort sin reseavrådan till Egypten, behöll man avrådan för Sinai – men med undantag för Sharm el-Sheikh på Sinaihalvön, dit man idag endast avråder från icke nödvändiga resor. Det ställde till det för Colona Divers.
– Folk förstår inte riktigt skillnaden mellan norra och södra Sinai. När media skriver att det har hänt något i Sinai tänker folk Sharm el-Sheikh.
Därför har Niklas Funk fokuserat på El Gouna och Hurghada – och Marsa Alam där Colona Divers växer. Men det är tufft.
– Tidigare hade vi 100 anställda, men sedan revolutionerna har vi tappat. Först tappade vi runt 80 procent av omsättningen, men nu är vi tillbaka på kanske 50 procent av vad vi hade före 2011.
Sommaren kommer att bli tuff tror Niklas Funk, men han hoppas att volymerna ska växa till oktober.
– Jag tror att vi kommer att se en ökning i Marsa Alam, Hurghada och El Gouna, men det är tveksamt i Sharm el-Sheikh.
Christophe Lambrecht tror att det blir tufft att få tillbaka den skandinaviska marknaden, men påpekar att gäster som har varit här gärna kommer tillbaka.
– De vet att det inte är några oroligheter, medan resenärer som inte varit här är rädda.
Han skyller på media.
– Media och journalister har gett bilden att hela Egypten är oroligt. Visst finns det en risk att det kan ske något här också, men den risken finns i alla länder.
Niklas Funk håller med, och säger att om bara medierapporteringen slutar vara negativ kommer gästerna tillbaka.
– Jag skulle inte ta hit min dotter, som kommer hit varje lov, om jag inte tyckte att det var säkert.
Niklas Funk jämför med kravallerna i Husby för några år sedan, med bilbränder och stenkastning som gav rubriker över stora delar av världen. De oroligheterna var inget skäl att avhålla sig från att åka till Stockholm, resonerar han.
– Det är precis jämförbart, säger han.
När vi pratar har det bara gått någon vecka sedan attentatet mot Lars Vilks i Köpenhamn, då två personer sköts till döds.
– Har folk slutat åka till Köpenhamn för det? Media måste komma hit och se själva att det är lugnt här. Men media vill bara ha sensationer, säger Christophe Lambrecht.
Niklas Funk tror att det finns en islamofobi i Skandinavien som spelar in. Christophe Lambrecht är inne på liknande tankegångar. Han pratar om muslimska extremister och den bild de ger av Egypten och andra muslimska länder. Enligt honom fanns det knappt några muslimska extremister i världen för några decennier sedan. Han säger sig se hur Egypten förändrats parallellt med detta.
– På till exempel universitetet i Kairo var det tidigare vanligt med kvinnor i kjolar, och slöjor var ovanligt. Men efterhand har allt fler känt sig tvingade att bära slöja.
Samtidigt anser han att Europa har sitt största problem i integrationen.
– Löser man inte den, utan tränger in den muslimska populationen i ett hörn, skapar man ett problem. För mig är det här nycklarna: Integration i Europa, utbildning i Egypten.
Niklas Funk tror att det IS gör i Syrien, och det som sker i länder som Libyen, östra Turkiet och i Saudiarabien påverkar den egyptiska turismen negativt.
– Folk bakar ihop det i samma tårta: Mellanöstern. Mitt i den tårtan ligger Egypten, fast det kanske är det land som är lugnast och tryggast av alla. Vi måste synas i bruset och få fram det som är positivt: för en billig peng kan du flyga charter på fem timmar och du har världens bästa snorkling och konstant sol. Det finns inget annat resmål i världen som kan konkurrera.
Niklas Funk tror att en bidragande faktor till att turismen från Sverige inte stiger snabbare är hur, Utrikesdepartementet, UD, kommunicerar sina reseråd. Idag avråder UD från icke nödvändiga resor till stora delar av Egypten – men det gäller inte turistorter som El Gouna, Hurghada och Marsa Alam. Men den som går in på UD:s app möts av en röd balk där det står: ”Avrådan!” Det tycker Niklas Funk är helt fel sätt att kommunicera.
– Egypten borde vara grönt i appen, men med röda punkter över de ställen man inte bör resa till, säger Niklas Funk.
Någon vecka efter intervjun med Niklas Funk och Christophe Lambrecht exploderade diplomatbråket mellan Sverige och Saudiarabien. Strax efteråt skedde attentatet mot en parlamentsbyggnad i Tunis, där fler än 20 människor dog. I sommar stänger Egyptens turistråd sitt kontor i Norden. Så det är helt klart motigt för Niklas Funk och hans Colona Divers. Trots det vill han understryka den positiva synen på framtiden i Egypten.
– Jag slutar aldrig förundras. Min personal kan säga till mig: ”Niklas, nu är det lugnt i landet, nästa vecka måste det komma mycket gäster. De förstår väl att det de ser på tv, det händer i Kairo, inte här vid Röda havet. De lägger nog in några flyg.”
Låga priser ska locka charterkunderna tillbaka
Charterarrangörerna upplever att efterfrågan av resor till Egypten sakta men säkert stiger.
Fritidsresor har resor till Hurghada och Marsa Alam och informationschef Mathias Bergendahl betonar att kundnöjdheten är bland den högsta av alla arrangörens destinationer.
Ving erbjuder också resor till Hurghada och Marsa Alam.
– Egypten har helt klart en bit kvar innan vi är tillbaka på de volymer som rådde före den arabiska våren. Visst, det finns en efterfrågan och vi har en bra beläggning, men det är destinationer som vi måste jobba med och mycket fokus på att driva försäljning tack vare bra priser, säger marknadschef Claes Pellvik.
Han tror också att Egypten förknippas med mer oroliga länder i regionen.
– Men den medierapportering som kommer från Libyen eller Syrien har inget att göra med de upplevelser man får som resenär till El Gouna, Hurghada eller Marsa Alam. Man behöver nyansera bilden.
UD avråder från resor till Egypten
I Utrikesdepartementets app, där reseråden presenteras, lyser det rött med texten ”Avrådan!” för Egypten.
Men avrådan gäller bara delvis: Sinaihalvön – med undantag för Sharm el-Sheikh. Till Sharm el-Sheikh avråder UD för icke nödvändiga resor, vilket är detsamma för stora delar av landet. Men till rödahavskusten, Kairo och Nildalen avråder UD inte alls.
Niklas Funk från Colona Divers tycker att det här ger en orättvis bild. Han skulle vilja ha grön markering, men med röda punkter för de orter man bör undvika.
Kent Öberg på UD förstår Niklas Funk men säger att det är väldigt svårt att göra, eftersom appen bygger på att varje land är en enhet.
Kent Öberg påpekar att presentationen av till exempel Thailand fungerar på samma sätt, med ”Avrådan!” i rött.
– Hur stora delar av Thailand avråder vi från? Mycket små delar, men presentationen blir likadan som för Egypten. Ändå är det ganska många svenskar som åker till Thailand.
Egypten stänger allt fler kontor
I fjol stängde Egyptens turistråd fyra lokala kontor runtom i världen: Schweiz, Spanien, Kanada och Japan. I mars i år beslutade man att stänga ytterligare tre: Sverige, Polen och Turkiet. Dessutom flyttar man kontoret i Österrike till Tjeckien.
Det svenska kontoret håller öppet juni ut. Efter det ska de nordiska länderna hanteras från kontoret i London. Baltikum, som fram till nu hanterats av kontoret i Stockholm, hamnar istället på Moskvas bord.
Istället ska Egypten investera mer i pr och internationella marknadsföringskampanjer.
Fakta Three Corners
Three Corners består av tolv hotell med omkring 3 000 rum och 2 500 anställda. Bolaget har fem hotell i Hurghada, tre i El Gouna, tre i Marsa Alam och ett i Sharm el-Sheikh.
Ägare är belgaren Christophe Lambrecht och hans två bröder Didier och Pascal Lambrecht. Bolaget grundades av deras far Frans Lambrecht, som startade det första hotellet i Hurghada 1989.
Fakta Colona Divers
Colona Divers har idag verksamhet i Hurghada, Marsa Alam och El Gouna. Fram tills ifjol fanns man även i Sharm el-Sheikh, men på grund av vikande kundunderlag har man stängt där.
Bolaget får hälften av sin omsättning från snorkling men erbjuder även dykning och dykundervisning.
Colona Divers grundades 1977 i Sharm
el-Sheikh. Idag är svenske Niklas Funk huvudägare. Bolaget har omkring 50 anställda.
Fakta El Gouna
El Gouna ligger en halvtimmes bilfärd norr om Hurghada vid Röda havet. Staden grundades 1990 av Samih Sawiris, som fortfarande äger den. Han köpte marken, en bit öken, av den egyptiska staten. Idag är det en gated community, dit bara turister och de som äger fastigheter i staden har tillträde. Bland invånarna finns både egyptier och utlänningar. Där finns restauranger, en internationell engelsk skola, sjukhus, ett campus i regi av Berlins Tekniska universitet.
Staden har 18 hotell med 2 900 rum och två marinor. Det finns en golfbana och man bygger nu ytterligare en, där de första nio hålen ska vara klara till årsskiftet.