Annons:

Annons:

Nytt rekordår förnordiska MyTravel

MyTravel Northern Europe redovisar ännu en rekordvinst. Rörelseresultatet för det brutna räkenskapsåret 2005/06 ökade till 851 miljoner kronor (796). Även Sverigeresultatet ökade, dock endast med 3 miljoner kronor till 134 miljoner kronor.

En förklaring till de nordiska rekordsiffrorna är att MyTravel drar nytta av den vertikala integrationen i högkonjunkturen, där bland annat det egna flygbolaget MyTravel Airways har haft ett högt utnyttjande och varit en stor vinstgivare i år. Särskilt stolta är MyTravel över vinstmarginalen på 8,1 procent, en ökning från 7,7 procent förra året.
– Jag vågar nog säga att den siffran är unik i charterbranschen, säger Eivor Andersson, vd för MyTravel Sweden.
Omsättningen i Norden ökade med 10,5 miljarder, en marginell ökning från 10,4 miljarder året innan.
MyTravel Sweden, som omfattar Ving och Globetrotters researrangörsverksamhet exklusive flygbolag och andra gemensamhetsägda verksamheter, redovisade en rörelsevinst på 134 miljoner kronor, en ökning med drygt 2 procent från fjolårets 131 miljoner. Den sistnämnda siffran är justerad i enligt med den nya internationella bokföringsprincipen IFRS. Enligt den gamla redovisningsprinciperna var förra årets resultat 137 miljoner.
Den gångna vintern med en kraftigt ökad efterfrågan på långdistansresor och få sista minuten-resor var lyckosam. Sommarsäsongens resultat blev dock sämre än förväntat. Fotbolls-VM, det fina sommarvädret i Sverige och rekordhöga bränslepriser är delförklaringar till att sommaren blev något av en besvikelse.
– Vi kunde inte kompensera oss för de höga bränslepriserna. Vi försökte höja priserna lite för att delvis kompensera oss, men det accepterade inte sommarresenärerna vilket syntes i försäljningen. Så vi fick ta hela kostnaden själva, säger Eivor Andersson.
I vinter fortsätter satsningen på långdistansresor, där svenska MyTravel ökat sin kapacitet med cirka 20 procent. Även för nästkommande vintersäsong 2007/08 är planen att öka detta resesegment med ytterligare 20 procent. De stora nyheterna då kommer att bli charter till Vietnam, Mombasa i Kenya inklusive safari samt Las Vegas/Kalifornien.

Kommentarer är stängda.