Annons:

Malaysia vill växa som turistland – “Vi är bättre på engelska än Thailand”

Travel News var på plats när en delegation från Malaysias officiella turistorganisation besökte Stockholm Waterfront för att locka fler turister till sitt land. Text: Viggo Cavling

”I sommar kommer det att gå dubbla flighter till Istanbul och sen vidare till Kuala Lumpur från Stockholm”

Turistlandet Malaysia är en gammal engelsk koloni, följaktligen pratar nästan alla i landet god engelska. Detta är en stor konkurrensfördel jämfört med grannen i norrland Thailand enligt Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu är Deputy Chairman of Malaysia Tourism Promotion Board och kom från huvudkontoret i Malaysia som delegationchef för Roadshowen. 

Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu är Deputy Chairman of Malaysia Tourism Promotion Board och kom från huvudkontoret i Malaysia som delegationchef för Roadshowen.

– Oavsett var du befinner dig i landet kan du få svar på engelska. Och inte bara en mening som i Thailand utan verkligen ett svar var du är och vad som finns där, lovar Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu.  

Dock är det lång tid kvar innan Malaysia är ett turistland av Thailands kaliber. Från Sverige går inga direktflyg utan det bästa är att mellanlanda i Istanbul med Turkish Airlines eller flyga via Qatar eller Dubai. 

– I sommar kommer det att gå dubbla flighter till Istanbul och sen vidare till Kuala Lumpur från Stockholm, säger Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu.  

Det funkar också att flyga till Singapore från Köpenhamn och sen vidare in i det gröna landet i Indiska oceanen. Hälften av ytan är täckt av skog. Före pandemin 2019 besökte 29 592 svenskar landet. Förra året var siffran 7200, men nu vill man tillbaka till fornstora dagar. Alla covid-restriktioner är borta och man välkomnar gäster från Norden. 

– Hos oss är det mer djungel och fler orörda stränder. I Thailand är det mer party och massturism. Malaysia är mer genuint, säger Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu. 

Totalt kom 7 miljoner turister till landet förra året. En stor grupp före pandemin var kineser och de väntas tillbaka i år. Denna grupp måste dock fortfarande visa upp en grönt covid-test för att komma in i landet. Andra stora source markets för Malaysia är Taiwan och Indien.

Just nu finns ingen charter från Sverige till Malaysia. I år väntar man en rejäl ökning när det kommer till turism, prognosen ligger 15,6 miljoner internationella besökare. 

Före pandemin arbetade man både med Ving och Ticket. Just nu hoppas man på ett samarbete med Apollo, men inget är klart. När det gäller specialist resebyråer i Sverige finns det flera som säljer resor till Malaysia, exempelvis Jambo tours.  

Malaysia har en masterplan när det gäller turism. 2030 ska antalet turister öka rejält liksom deras spendering. För att möta premium-kunderna bygger man nya resorts och renoverar de befintliga. Marriott är den stora hotelloperatör i landet liksom Hilton, Hyatt och Crowne Plaza. 

Att se de viktigaste delarna av landet kräver ett treveckorsbesök säger Dato’ Sri Dr. Anil Jeet Singh Sandhu. Och vill man ha urbant storstadsliv är det huvudstaden Kuala Lumpur som gäller med sex miljoner invånare. 

Kuala Lumpur.

3 kommentarer

  1. Erik: Man är bättre på engelska, men man är också ett starkt muslimskt land, som inte alltid är att föredra som turist. Tyvärr.
  2. Benito: I have visit Malaysia many times during the years and always found it perfect.. perfectly boring .. absolutely no pulse / wibes and no charm..
  3. Malin: Man är ju rätt naiv om man tror att byggandet av lyxhotell och välkända hotelloperatörer gör att turister lockas till ett specifikt land. Turister åker till länder för att uppleva saker, inte för att bara bo på hotell. Malaysia kommer aldrig bli något stort resmål för skandinaver, tyvärr. Det finns alldeles för många, bättre alternativ i Asien. Att det är ett stort resmål för Indier, Kineser och Taiwaneser kan ju likställas med att Grekland och Spanien är stora resmål för européer.