Annons:

Annons:

Kriminella nätverk infiltrerar Arlanda

Tidningen Kvällsposten rapporterar att flera personer med kopplingar till kriminella organisationer arbetar på strategiska positioner på Arlanda flygplats.

Det handlar bland annat om personal som gör säkerhetskontroller av resenärer och som röntgar bagage.

Kvällsposten har tagit del av en hemlig underrättelserapport från polismyndigheten, som i höstas skickades ut till chefer inom gränspolisen.

Rapporten baseras på uppgifter från polisens underrättelseenhet, och bygger bland annat på intervjuer inom polisen och andra brottsbekämpande myndigheter.

Enligt rapporten finns anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk. Nätverk som ägnar sig åt narkotikasmuggling och grova våldsbrott.

Personer med koppling till de här nätverken ska i flera fall arbeta på strategiska positioner på Arlanda flygplats – ett skyddsobjektet med närmare 25 miljoner passagerare årligen.

I ett fall beskriver polisen i rapporten hur en anställs vid Arlanda utgör en del i ”mycket välorganiserad smuggling av gods i resväskor och paket”.

Enligt Kvällsposten ska personer som är fullvärdiga medlemmar i ett kriminellt gäng, haft tillgång till landningsbanan. De tillhör ett företag som, enligt rapporten, kan sättas i samband med narkotikasmuggling. Där en hög chef nyligen greps, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott efter att kokain smugglats från Sydamerika med flyg.

Rapporten konstaterar även att Arlanda är en plats som är sårbar för terrorhot.

”Brist på löpande utbildning kan göra att riskindikationer på terrorresenärer eller människosmuggling inte används som ett operativt verktyg”, står det i rapporten, enligt Kvällsposten.

En kommentar

  1. JerVejInt: Intet nytt i detta. Trodde gränspolisen kände till detta sedan årtionden. Redan på min tid när jag började på SAS (slutet av -70 talet), användes x-huset (SAS crew house) som transportportal av framförallt alkohol som bland annat jag bar åt den flygande besättningen. Mycket vanligt för oss som hade badge på Arlanda.