Annons:

Snart kan det bli varningstexter på reseannonser

Regeringen vill göra det obligatoriskt att redovisa klimatpåverkan i samband med marknadsföring och försäljning av långväga resor med buss, tåg, flyg eller färja, enligt ett pressmeddelande. Alltså en slags varningstexter på reseannonser. 

I uppdraget ingår att föreslå hur en klimatdeklaration kan utformas så att det går att jämföra klimatpåverkan inom och mellan olika färdsätt, och att informationen blir lättillgänglig och begriplig för konsumenter. Trafikanalys ska även analysera och lämna författningsförslag på hur ett krav på obligatorisk klimatdeklaration kan införas, samt vilka kommersiella aktörer som bör omfattas, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Förslaget är en del i 73-punktprogrammet. ”Genomför en obligatorisk klimatdeklaration vid köp av flygresor.” Men uppdraget har alltså breddats till att handla om alla längre resor.

– Som branschorganisation ställer vi ju oss positiva till att göra konsumenterna välinformerade och därmed kan göra smarta val. Vi är dock angelägna att det inte branschen åläggs kostsamma och krångliga regler, skriver SRF – Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen nya chef Didrik von Seth i ett mejl till Travel News.

Redan i dag finns det varningstexter på alkohol- och tobaksprodukter.

Utredningen ska vara klar senast den 30 april 2020.

 

4 kommentarer

  1. Flyget behövs !!: Om det ska införas varningstexter på resor borde det även införas på alla klädesplagg och allt kött som säljs. Både klädproduktion och köttproduktion släpper ut betydligt mer CO2 än flyget. När ska regeringen fatta att andra verksamheter också generar utsläpp! Hjälp branschen att ställa om istället - vidta åtgärder som gör skillnad på riktigt !!
  2. Subscriber User: Man får vad man röstar på... Den största idiotin där allt kritik mot andra saker avleds med skrämselpropaganda. MP ligger bakom Greta (faktum) varför tror ni?
  3. Per Skåning: Helt otroligt, detta kan nog bara hända i Sverige!! Ett litet parti som får alldeles för stort inflytande är på väg att göra landet till en bananrepublik.
  4. Ett utspel för/från gallerian!: Jag blir trött! Vad blir härnäst? Vad mera ska vi varna och vilka? Förmundarsamhället! Finns det inga viktigare saker att sätta vår energi på? Det är absolut inte flyg som står för de största utsäppen. Kolla in all kolindustri från Kina, USA, India, England, Polen. Snegla bara in på Kinas utsläpp som står för 60 % av CO2 utsläpp i världen...! Däremot kan vi tänka oss för när vi åker, att vi låter bli de lågprisflygbolagen som gör att världen reser -bara för att det är billigt. Vi kan definitivt åka effektivare men att skriva en varningstext, är lönlöst och bara ett utspel för/från gallerian!
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024