Annons:

Paris folkomröstar om framtiden för e-skotrarna

Paris invånare får på söndag rösta i en fråga som upptagit vardagsdebatten i många städer: e-skotrarnas framtid. Ett nej till e-skotrarna i folkomröstningen skulle göra Paris till största staden med förbud. Text: Janne Sundling

”…staden säger att resultatet blir bindande oavsett utgång”

Paris, liksom andra städer, har i åratal försökt åstadkomma något slags balans mellan e-skotrarna och stadens krav. De reducerade antalet operatörer till tre, införde speciella parkeringszoner, och införde fartgränser. Men klagomålen fortsätter, och att upprätthålla reglerna är knepigt, så nu för stadens invånare bestämma.

– Det har varit en mycket tudelad fråga. Personligen tycker jag de ska stoppas, sa staden borgmästare Anne Hidalgo när hon tillkännagav folkomröstningen i januari.

De som kritiserar folkomröstningen är rädda för att det ska bli lågt valdeltagande, och med få vallokaler. Men staden säger att resultatet blir bindande oavsett utgång.

Efter beskedet om Paris omröstning har också franska regeringen sagt att den vill skärpa regleringen. Transportministern Clément Beaune har lagt en aktionsplan där man sätter en åldersgräns på 14 år, och ökar böterna för de som åker två på samma skoter till 135 euro.

De tre företag som har tillstånd i huvudstaden— Lime, Dott and Tier — säger att de ställer sig bakom en reglering. Åldersgränser och nummerskyltar på skotrarna har redan införs under hotet om att missta tillstånden.

Kommentarer är stängda.

BDPNext söker en DMC Project Manager
Sista ansökningsdag:
3 december 2023