Regeringen har presenterat ett lagförslag som innebär omfattande förändringar i den svenska resegarantilagen. Förslaget syftar till att anpassa regelverket efter dagens resvanor och teknik – samtidigt som det ska minska kostnaderna och administrationen för researrangörer och återförsäljare.
Kärnan i förslaget är att införa en kollektiv fond, som alla reseaktörer bidrar till. De individuella garantierna som varje reseaktör måste ordna med dagens system minskar i storlek. Den nya modellen väntas förenkla processen både för företag och för Kammarkollegiet, som administrerar garantierna.
Samtidigt utökas garantins tillämpningsområde, vilket innebär att fler typer av återbetalningskrav – till exempel vid inställda resor – omfattas. Vissa värdebevis (såsom tillgodohavanden) ska också kunna ersättas, vilket blev en omdebatterad fråga under pandemin då många resenärer fick vouchers i stället för pengar tillbaka.
En annan nyhet är att kortföretag och andra juridiska personer som ersatt en resenär – exempelvis vid kortreklamation – ska kunna kräva ersättning i sin tur via resegarantin. Det ger större rättssäkerhet och tydligare ansvarsfördelning.
Bakgrunden till förändringen är bland annat kritiken som väcktes under pandemin, då tusentals resenärer upplevde långa handläggningstider och oklarheter kring återbetalningar. Pandemin visade att det nuvarande garantisystemet var sårbart, splittrat och inte anpassat för kriser, något som både konsumentorganisationer och branschen har pekat på.
Förslaget bygger på utredningen Ett förbättrat resegarantisystem och har nu lagts fram som proposition. Om riksdagen säger ja, föreslås att den nya kollektiva fonden börjar gälla den 1 april 2026, medan övriga ändringar träder i kraft vid senare beslut.
– Om förslaget läggs fram utan en statlig garanti kommer hela systemet att floppa. Större arrangörer kommer flytta sina garantier till andra EU länder och kvar i det svenska systemet kommer bara de små arrangörerna finnas. Dessa, som arrangerar teaterresor till Stockholm eller fjällturer i Jämtland, kommer att drabbas av nästintill fördubblad kostnad. Det är pinsamt för Sverige, har Didrik von Seth, Generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen sagt i ett tidigare uttalande.