Annons:

Undersökning: 78 procent vill fortsätta att resa trots COVID-19

Färjerederiet Stena Line har frågat kunder i hela Europa om deras attityder till resande och val av färdsätt i kölvattnet av COVID-19. Med 84,309 svar från 11 länder är trenden är tydlig, 78 procent vill fortsätta resa lika mycket som tidigare, eller mer, trots COVID-19. Samma siffra gäller för de 17 972 svenska respondenterna, enligt ett pressmeddelande.

Efter en vår av reserestriktioner har stora delar av Europa nu börjat öppnat upp sina gränser. Rederiet Stena Line med 18 färjelinjer i Europa har därför tagit temperaturen på sina kunder i hela Europa för att se om attityder till resande och färdsätt förändrats.

”Vi ser at det finns en stor vilja att resa i såväl resten av Europa som i Sverige. Men det är också tydligt att pandemin påverkat hur långt man vill resa och att frågor kopplade till den egna säkerheten hamnar högt på agendan”, säger Carl Mårtensson, Presschef på Stena Line.

  • Viljan att resa är fortsatt stark och 78 procent av respondenterna svarar att de vill resa lika mycket som tidigare, eller mer, trots COVID-19. Samma siffra gäller för hela Europa som i Sverige.
  • Trenden visar att man vill resa inom Europa (44 %) eller till ett grannland (42 procent). Endast 1 procent uppger att de inte vill resa alls i nuläget.
  • De mest populära destinationerna för svenskar är Tyskland (34 procent), Danmark (22 procent) och Polen (14 procent). Även Spanien, Portugal och södra Europa lockar. Sverige som destination toppar också listan för bland annat danska, tyska och polska turister.
  •  När man väljer färdsätt föredrar fler färja och bil före flyg, buss och tåg. Hela 63 procent av de svenska respondenterna säger att de föredrar färja framför flyg i kölvattnet av COVID-19.
  • Den pågående pandemin har också påverkat svenskarnas syn på den egna säkerheten. Möjligheten att andas frisk luft både inomhus och utomhus (84 procent) och att röra sig fritt och socialt distansera sig (81 procent) rankas högt. Tydlig information om hur företaget hanterar säkerheten kring COVID-19 är viktigt enligt 7 av 10 respondenter.
  • Semesterresor står för majoriteten av resorna just nu, men att hälsa på familj och vänner är också en viktig reseanledning för många efter månader av reserestriktioner.

*Fakta om undersökningen;

Undersökningen genomfördes genom en e-postenkät som skickades till fler än 1 miljon av Stena Lines kunder i 11 europeiska länder under slutet av juni 2020. Totalt svarade 84 309 respondenter varav 17 972 var från Sverige. En respondent i varje land belönades med en resecheck på 5 000 SEK/500 EUR.

Kommentarer är stängda.