Annons:

Annons:

25 bästa resmålen

Brunbjörnar i Alaska, smekmånad på Tobago, stränderna på Sardinien … Vår systertidning Vagabond har slagit sina kloka och väl beresta huvuden ihop och voilà: här är den ultimata listan över de 25 bästa resmålen 2014.

ÅRETS RESMÅL: ALASKA

2014 blir året då aktivitetsturismen slår alla rekord. Glöm lata dagar vid en pool och trista allt-inkluderat-komplex med buffé och färgglada drinkar i plastglas. På den stora resan vill vi uppleva äkta saker, träffa äkta människor i äkta miljö och äta äkta mat.
Alaska, USA:s nordligaste stat, är så äkta det går att bli. Maten först: om du tror att vi har bra lax i Sverige och Norge, tänk om. I Alaska finns inte en enda fiskodling. All lax är vildfångad. Det finns fem olika arter där king salmon, kungslax, är kronan på naturens underverk. När den landar på din tallrik är den i nio fall av tio tillagad till perfektion.
Människorna: definitivt yngre än du tror. Medelåldern i Alaska är 32 år. Kepsar och huvtröjor med trädstamsfärgat kamouflagemönster varvas med trendriktiga och dyra Gore-Tex-jackor. På hamburgersyltorna, för det finns sådana också, är det dock befriande lite Facebook och Instagram och desto mer snack om älgjakt, fiske, klättring och de senaste, ännu okända, musikbanden.
Vildmarken: en av de mest orörda i världen. Svartbjörnar, brunbjörnar, älgar, vildrenar, snöfår, snögetter, vargar. Listan på vackra och spännande arter är lång. Alaska rymmer mängder med vandringsleder som ringlar sig uppåt mot höga toppar och storslagna glaciärer. Björnskådning, fiske, kajakpaddling, glaciärvandring, cykling och linbana är populära aktiviteter
Bästa tiden att åka hit: Maj–augusti.
Så tar du dig hit: Den bästa förbindelsen från Sverige till Anchorage är med Icelandair. Flygen går via Reykjavik.

 

ÅRETS SOL&BAD: SARDINIEN

Sardinien är Italien, fast ändå inte. Naturen är bergigare och kargare, kulturen och maten annorlunda. Och stränderna räknas till Europas bästa, långa playor och små piratstränder. Fortfarande förvånas rutinerade turister över de fina stränderna och det klara vattnet.
Bästa tiden att åka hit: April–oktober. Undvik augusti då det är turistinvasion.
Så tar du dig hit: Sommartid flyger bland andra Ryanair till Alghero och Norwegian till Olbia.
Även flera charterbolag har resor till Alghero.

 

ÅRETS ÄVENTYR: ISLAND

Med enkla flygförbindelser och ett rimligt prisläge väntar det ultimata äventyrslandet – Island. Mötet mellan Europas och Nordamerikas kontinentalplattor skapar en tredje kontinent av glaciärer och gejsrar. Färgskalan känns utomjordisk och språket låter som svenska, fast ändå inte. Festa i Reykjavik, pusta ut i Blå lagunen. Kryp in i Thrihnukagigurs mörka vulkankägla eller blicka ut över Latrabjergs befjädrade storstad av lunnefåglar. Vid Hemön väntar ett nordligt Pompeji. Och så finns den fullständiga friheten, på islandshäst över tysta fjällhedar.
Bästa tiden att åka hit: Juni–augusti.
Så tar du dig hit: Icelandair flyger direkt från Stockholm.

 

ÅRETS RAKET: BURMA

Efter årtionden av diktatur och isolering är Burma på väg att slå igenom som ett av Asiens hetaste resmål. Ett alternativ till Thailand för alla som längtar efter pionjäranda. I Rangoon väntar den gyllene Shwe Dagon-pagoden, medan Pagan bjuder på en gåtfull kontinent av tusentals pagoder och tempelruiner. Turistnäringen är alltjämt oslipad och infrastrukturen bristfällig. Men en resa i Burma blir ändå minnesvärd och går bland annat via järnvägar som hängt med sedan det brittiska kolonialväldets dagar, och båtar längs den mäktiga floden Irrawaddy.
Bästa tiden att åka hit: November–februari.
Så tar du dig hit: Flyg till Rangoon med Qatar Airways via Doha eller med Thai Airways via Bang-
kok. I mars som läsarresa med Vagabond.

 

ÅRETS CHARTER: TOBAGO

Regnskog och stränder utan spår, och med vattnet lika turkosblått som i dina fantasier. De sköna stränderna kring Pigeon Point har all rekvisita man behöver för att skapa karibiska drömmar och i de lågmälda fiskebyarna pågår vardagslivet ungefär som det alltid har gjort. För den som söker nattliv finns även det om än i blygsam skala.
Bästa tiden att åka hit: Dagstemperaturen ligger konstant runt 30 grader.
Så tar du dig hit: Direktcharter med Apollo. Annars reguljärt med exempelvis SAS.

Kommentarer är stängda.

Israels TB söker PR specialist
Sista ansökningsdag:
8 december 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.