Annons:

Nya Östeuropa lockar allt fler turister

Erfarna resenärer letar nya resmål att checka av på "to-visit"-listan. Det passar nya Östeuropa med hi-storiska städer, äventyr och låga priser. Resultatet är tvåsiffriga tillväxttal i små östeuropeiska länder.

Skönheter i öst lockar i höst

7 i topp – snabbast växande resmålen i Europa 2013

1. Island (+21 procent)
2. Lettland (+14 procent)
3. Serbien (+14 procent)
4. Grekland (+15 procent)
5. Slovakien (+9 procent)
6. Malta (+10 procent)
7. Litauen (+9 procent)

Förändring antalet besökare jämfört med 2012.
Källa: Tourmis

Visst växer Spanien, Grekland och Turkiet, men snabbast ökar turistströmmarna till okända skönheter bakom den forna järnridån som lockar med äventyr och låga priser. Allting är dopat av lågprisflygets jakt efter nya resmål för att föda sin egen tillväxt.
Travel News vandrar i maklig takt uppför Höga Tatrabergen i nordöstra Slovakien. Efter några kilometer på stensatta bergsstigar kommer vi fram till vandrarstugan Zamkovskeno Chata 1 475 meter över havet. Trots att jag befinner mig i ett turistområde känns miljön långt ifrån dagens charterturism. Här möter vi mest vandrare från Slovakien och grannländer som Polen och Tjeckien.

Vi sätter oss vid ägaren Jana Kalinakovas bord och inom ett par minuter ställs små glas fram med Borovicka på bordet tillsammans med varsin Staropramen med en hög skumkrage. Vitlökssoppan och surkålsgulas-chen, som kommer in direkt efter, är dagens höjdpunkt. Min guide Erik Ševcík som driver guideföretaget Adventura i Poprad sedan några år tillbaka ursäktar de i mina ögon humana priserna.
– Hit måste allting bäras upp av våra egna slovakiska sherpas. Därför kostar allt någon euro extra, säger Erik som är en lång man i 30-årsåldern med ett vänligt leende.

Standarden är enklare i bergen än i dalen, där många vanliga skidturister bor under vintersäsongen. Som av en lycklig slump är den tidigare stugägaren Zdenka Ticka, född Zamkovský, på sällsynt besök från huvudstaden Bratislava. Hon bodde i stugan från tre månaders ålder tills hon var fem år. På väggen hänger två bilder av henne som tvååring tillsammans med pappan som byggde stugan 1943. Kommunisterna beslagtog Zamovskeno Chata och det skulle dröja till ända efter splittringen av Tjeckien och Slovakien 1993 innan familjen fick tillbaka stugan.

I restaurangen äter polacken Krzysztof Jermak en varm måltid efter en kylslagen dag på berget. Han laddar för nästa dags vandring på vandringsleder i omgivningen. På andra sidan berget ligger det polska och mer kända friluftsområdet Zakopane.
– Men vandringskulturen är bättre här i Slovakien än i Polen, säger Krzysztof, som verkar glad att prata efter några ensamma dagar på berget.
Två decennier efter separationen mellan Tjeckien och Slovakien har Slovakien vaknat till liv i globaliseringens utkanter. Erik Ševcík på Adventura är optimistisk inför framtiden. Han är aktiv i den lokala turistföreningen och åker ofta på turistmässor för att sälja Tatrabergen och sitt eget företag. För honom var det naturligt att bli guide eftersom han älskar att vandra, klättra och åka skidor i bergen.
– Idag är det bara jag och min fru som arbetar i företaget, men jag hoppas kunna anställa folk i framtiden, säger han.

TN:s besök sker i maj, som är en lugn månad arbetsmässigt för Erik innan sommarsäsongen drar igång, som följs av högintensiva vintersäsongen. Familjeföretaget arbetar aktivt för att hitta nya målgrupper utöver de vanliga turistgrupperna från Slovakiens grannländer – och vårt första möte skedde på TUR i Göteborg i våras. Men det är hårt arbete på egen hand. Erik har tidigare anordnat flera pressresor för utländska journalister utan någon egentlig uppbackning från de slovakiska turistmyndigheterna.
Förra året ökade antalet resenärer till Slovakien med 9 procent, enligt rapporten European tourism Q1/2014. Bara turismen i Island, Grekland, Lettland och Serbien växte snabbare i Europa. Men de senaste siffrorna från årets andra kvartal är nedslående för Slovakien medan däremot Lettland, Litauen och Serbien har tvåsiffriga tillväxttal på årsbasis. Sannolikt har närheten till inbördeskriget i Ukraina och uteblivna ryssar och ukrainare fått Slovakien att tappa resenärer, medan många andra central- och östeuropeiska länder fortsätter att växa kraftigt. Turistindustrin i Tatrabergen saknar inte utmaningar. Turistföretagen, förutom liftsystemen, är småskaliga med en överetablering av familjedrivna hotell, som är nöjda med en beläggningsgrad på 35 procent över året. Flygplatsen i centralorten Poprad ligger helt öde när Travel News är på besök i lågsäsong, men Wizz Air ska börja flyga fyra gånger i veckan från Luton norr om London i oktober till Poprad och i december startas Air Baltics nya linje under vintersäsongen.
– Höga Tatrabergen kan bli ett lågprisalternativ till Alperna för människor i Skandinavien, Baltikum och Ryssland, säger slovaken Martin Sedlacky, styrelseledamot i Air Baltic i ett pressmeddelande.

Lågprisflyget är en viktig tillväxtfaktor för resandet till Östeuropa. Varje ny destination ökar tillgängligheten i en värld där vi inte längre nöjer oss med en sommarresa. Lägg till att prisnivån fortfarande är lägre än i både Väst- och Sydeuropa. Direktflyg är avgörande för stor turisttillväxt. Närmaste större flygplats ligger i Kraków på andra sidan gränsen. Det tar flera timmar med bil på smala vägar att nå Tatrabergen därifrån. Förutom tyskar är det främst turister från Tjeckien, Polen, Ungern, Österrike och Ukraina som besöker Slovakien. Men 12 275 svenskar hittade hit förra året, enligt de slovakiska turistmyndigheterna.

– Det är främst svenskar som rest mycket och vill upptäcka nya länder, säger Michaela Rafajova på Slovakiens turistbyrå i Poprad, ensam ansvarig för Höga Tatrabergen.
Någon massiv marknadsföring riktad bortom grannländerna är inte att vänta. Det handlar istället om turistmässor i grannländer, Facebook och webbplatser.
– Politikerna talar gärna om att turismen är viktig, men de vill hellre ha bilfabriker än turister, säger hon.
Även om de flesta hotellen är familjedrivna och inriktade på vinterturism finns ett femstjärnigt hotell i Höga Tatrabergen, Grand Hotel Kampinski – ett ombyggt sanatorium som öppnade 2009. Här brinner en brasa i den flotta baren och rika människor hänger i badrockar i spadelen. Kontrasten är stor mellan smekmånadsviten för 10 000 kronor natten och mitt eget ödsliga lägenhetshotell i dalen.
– Vi tar mest emot slovakiska grupper, men framtiden är ljus. Många efterfrågar vår höga standard, säger Marianne Jencikova, gruppansvarig på Grand Hotel Kampinski.

Litauen kommer starkt

Litauens huvudstad Vilnius håller på att etablera sig som en weekenddestination. Den mest okända baltstaten upplevde under årets första månader tvåsiffriga tillväxtsiffor i resandet. Antalet utländska besökare till Litauen och Lettland ökade med 17 procent under årets första kvartal, enligt rapporten European tourism Q2/2014. Bara Island växer snabbare i Europa.

Det finns flera anledningar till att fler svenskar upptäcker landet. Från att inte haft några direktflyg alls går det nu att flyga från Stockholm till Vilnius med både SAS och Norwegian. I våras etablerade Air Lituanica direktlinjer till Vilnius från Malmö och Göteborg.
– Bra anslutningar är viktiga. Samtidigt är Litauen en av Europas mest prisvärda länder, säger David Carlsson, ansvarig för Litauen på pr-firman Aviareps.
Estland och Lettland har länge haft starka band med Sverige, medan Litauen varit Sveriges mest okända grannland.
– Citybreak i Vilnius är det vi satsar på. Litauen har också en stark spatradition. Dessutom finns det många mikrobryggerier i landet.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024