Annons:

Premium

Så ska Havila Kystruten utmana Hurtigruten

Travel News följde med på en 48 timmar lång pressresa med det nystartade rederiet Havila Kystruten. De har utmanat Hurtigrutens monopol på den klassiska sträckan Bergen-Kirkenes. Men trots att man har en av Norges rikaste män bakom satsningen så har processen kantats av otur. Text: Viggo Cavling

Båtresan från Bergen till Kirkenes tar sex dagar. Man reser alltså från mitten av Norge till Nordkalotten bara några kilometer från ryska gränsen och Murmansk. På turen besöker färjan 34 hamnar norrut och söderut 33. På vissa ställen är stoppet bara några minuter. På andra ställen några timmar. 

Vi, journalister och resebloggare från Danmark och Sverige, stiger ombord i Tromsö. 

Men först blir det en tur i hundsläde på Vildmarkscentret. Det är svårt att förstå att detta inte är djurplågeri. Att låtar tio djur springa som galningar i meterdjup snö framför en släde med två turister och en förare känns som vansinne. Men enligt uppgift ska hundarna av rasen Husky älska detta. Det vet förstås inget annat, stackarna. 

”Monopol är sällan bra för staten om den ska betala notan, följaktligen lyssnade man noga när miljardären och entreprenören Per Sævik började lobba för att få konkurrera på sträckan”

En av mina kvinnliga kollegor på färden poängterar att släden leds av tikar och hanhundar längre bak drar släden. Totalt behövs det tio hundar som ser ut som…

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024