Annons:

Travelstart lägger ner Sverigekontor

Av ekonomiska skäl lägger internetresebyrån Travelstart ned det svenska kontoret och centraliserar verksamheten till kontoret i Sydafrika, där ägaren Stephan Ekbergh bor.

– Vi har helt enkelt bristande lönsamhet i Skandinavien samtidigt som förändrade marknadsvillkor gör att vi måste röra oss snabbare, vilket är svårt med tanke på att jag bor i Sydafrika, säger han.
På kontoret i Malmö berörs drygt 30 personer av organisationsförändringen. En rad nya tjänster i Sydafrika kommer att utlösas.
Under 2008 ökade Travelstart sin omsättning i Norden med 65,2 procent till 1 236 miljoner kronor. Samtidigt ökade resultatet med 4,8 miljoner till 12,3 miljoner kronor. Det låter inte så illa?
– Förra året gick ganska bra och första halvan i år var ganska okej. De senaste två–tre månaderna har vi haft förlustsiffror och ser att vi är på väg åt fel håll på lång sikt. Därför måste vi göra något radikalt, även om detta är det jobbigaste jag har gjort i hela mitt liv, säger Stephan Ekbergh.
I stället ska han bygga upp en större verksamhet i Sydafrika och därmed få ner kostnaderna.
– Vi är inte ensamma om att göra så här av kostnadsskäl. Opodo har till exempel centraliserat verksamheten till England och Ralph Axelson på Etraveli har centraliserat sin verksamhet till Uppsala.
Det är tuff konkurrens mellan onlinereseaktörerna i Skandinavien. Är detta ett tecken på att det är svårt att tjäna pengar här?
– Nej, konkurrensen är visserligen tuff, men det här handlar inte om onlinesegmentet totalt utan är en Travelstartgrej. Vi har haft för många olika typer av ledarskap, vilket har varit förvirrande och det har varit dåligt skött.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.