Annons:

Viggos dagbok: Ett mord i Almedalens hjärta

Här får du dagliga rapporter om livet i Almedalen under politikerveckan. Skvaller och tunga nyheter. Högt och lågt. Varmt och kallt.

Rapport från onsdag 

”Döden är det största slöseriet av allt. Så meningslöst och så sorgligt. Mina tankar går till kvinnans anhöriga” 

Vilken sorg. En kvinna blir nedstucken och mördad av en man med kniv på Donners plats i centrala Visby. Hon var en hög tjänsteman inom SKR och ansvarig för landets psykiatri. Han är enligt olika medieuppgifter en psykiskt störd person med starka böjelser från nazism. Mördaren greps sedan av en äldre man på väg till ett seminarium. Lasse Reuterberg 67 år tacklade ner mördaren i gatan och kniven flög i väg. 

Själv satt jag mindre än 50 meter från händelsen och drack ett glas vin med min älskade fru och min kusin Astrid. Såg eller hörde ingenting. Då var det inte klart att kvinnan avlidit. Hamnade sen i taxi med ett vittnet som sett händelsen rakt framför sig på Donners plats. Det hade varit de längsta minuterna i hennes liv. Hon ringde och hämtade polis. Några försökte rädda kvinna och någon följde efter mördaren. I demokratins hjärta och kropp gjorde allmänheten “rådiga ingripanden” enligt polisen som var med i SVT:s Aktuellt. 

Döden är det största slöseriet av allt. Så meningslöst och så sorgligt. Mina tankar går till kvinnans anhöriga.   

Donners plats är Almedalens nav. Det är här alla från vänsterextrema till högerextrema till Falungong får lov att prata i mikrofon och föra ut sitt budskap. Det är här man minglar in i människor som man inte sett på många år och börjar prata om allt från barn till bruket av solkräm. Till förstås vem som ska leda landet efter valet i höst. 

***

Jag älskar att vara i Almedalen. Jag har fått så mycket uppskattning och bekräftelse från läsare av Travel News att bara hälften hade varit nog. Jag har varit här av och till sedan 2005 och varit med både under uppgången och ja, en viss överturism. I år har varit ett lysande år i Almedalen. Inbokade möten och många spontana. Igår åt jag lunch med TUI:s presschef Adam Györki och nya globala hålllbarhetschefen Charlotte WWiebe. Kaffet tog jag sedan med arkitekterna Gert Wingårdh och Karolina Keyzer. 

På kvällen hängde jag och min fru Anna på Taxiförbundets mingel trettio minuters taxiresa från Visby i något som hette Träsket. Där lärde vi känna både riktiga taxigubbar, men också representanter för VOI, Bolt och bussbranschen. Deras mål: att de 70 000 kronor som går till elbilbonus också ska gå till dem som inte har en bil. Vi som inte har bil alls borde verkligen få en äkta miljöbonus och använda den till kollektivt resande. 

Nu åker vi hem och jag lovar att vi kommer tillbaka nästa år.

Rapport från tisdag

”Reseindustrin må ursäkta, men detta var veckans viktigaste seminarium”

Vaknar i ottan och cyklar ner till Sveriges radios byggfutt ett stenkast från havet. Ska kommentera de senaste turerna på SAS. Klockan 7:15 är min slot, men det sitter en norrbagge i Stockholm och pratar i tio minuter så jag får bara två korta ingångar. Som vanligt får man bara sagt en bråkdel av det man vill berätta och förklara, men det är livet som åsiktsmaskin i Sverige. Jag kommer att få fler möjligheter att prata till svenska folket.

Cyklar tillbaka till First Hotel Kokoloko och väcker min älskade hustru. I frukostmatsalen hänger KD med sin ledare. Ebba Busch har en stämma som hörs över det mesta. Energin är det inget fel på, åsikterna håller jag inte riktigt med om.

Checkar ut och cyklar till vårt nya hotell Breda Blick. Det tar 30 minuter innan någon kan öppna dörren till bagagerummet. 

Sen blir det seminarium om Arlanda i Sigtunas tält. Och samtal om regionala flygplatser i Aerospace tält. Välvilliga samtal, men utan journalistik stringens. Det är lobbyism i sin renaste form, Almedalens sömniga blues. 

Minglar runt och träffar kompisar och kollegor jag inte sett på många, många år. Min fru ser till att vi går till GAPF och lyssnar på problemen med kusinäktenskap. Det är hederskulturens innersta kärna. Du är inte fri att välja din livskamrat. Ett ohyggligt förtryck. Men också en medicinsk katastrof. Kusinäktenskap leder till blodsjukdomar, autism och dövhet med mera. GAPF vill förstås att detta ska vara förbjudet i lag, men Socialdemokraternas justitieminister Morgan Johansson håller inte med. I Saudiarabien är kusinäktenskap så vanligt att myndigheterna har vaknat och vill stoppa inaveln. Före äktenskapet måste de trolovade DNA-scannas och det är annonser i de stora tidningarna som varnar för kusingifte. I Sverige har vi inte kommit riktigt lika långt. Socialstyrelsen borde berätta mer om detta. 

Men GAPF gör ett fantastiskt jobb. 

Reseindustrin må ursäkta, men detta var veckans viktigaste seminarium. 

Återvänder till vårt Fawlty Towers hotell och byter om till kvällens middag. 

På andra sidan gatan i en trädgård har Bok- och biblioteksmässan mingel och vi gate-kraschar. Love Bonnier står i dörren och är vänlig så vi får komma in. Det bjuds på rödvin (så klart) och här ser jag gamla journalisträvar från min tid som chefredaktör på reklam- och mediatidningen Resumé: Martin Schori på Aftonbladet och Andreas Johansson på Di. Nickar även till Karin Olsson på Expressen som nyligen intervjuade mig i deras podd Lägg ut. 

Schori undrar om det verkligen stämmer att jag som chefredaktör på Travel News spelar i farmarligan. Jag sa det i podden. Jag förklarar att så är det. 

”Detta är det magiska Almedalen, möten som man aldrig trodde skulle hända sker lika självklart som att dricka ett glas vatten”

När min dator går sönder måste jag köpa en ny för egna pengar. När hans maskin på Aftonbladet inte fungerar får han en ny som är bättre än den gamla. 

Å andra sidan, när Rasmus Palludan eldar upp en bunt papper måste Schori skriva en artikel. 

Det slipper jag. 

Härligt.

Går vidare till en av mina gamla favoritkrogar i Visby: Bolaget. Mina vänner, det blivande äkta paret Jacob Wall och Tessan Thiis Eriksson, bjuder på flott middag och det är en absurt rolig blandning runt bordet. Hälsar på medieveteranen Pelle Törnberg och styrelseproffset Anna Mossberg. Lär mig mer om Svensk mat och hållbarhet med bland annat Maria Smith. Sen dyker gänget från GAPF upp och vi fortsätter prata om de svåra frågorna samtidigt som musik dunkar i taket och vinflaskorna kommer in. Hamnar bredvid debattören Sakine Madon som jag brukade träffa ibland i SVT Debatts green room. Vi skulle aldrig prata om samma ämne, men det blev ändå pigga samtal. 

Nu är det samma sak.

Detta är det magiska Almedalen, möten som man aldrig trodde skulle hända sker lika självklart som att dricka ett glas vatten. Det är ett privilegium att få vara med. Jag menar att alla som intresserade av Sveriges framtid borde vara här. Och med det menar jag alla statsråd i Sveriges regering. Att Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och  landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg just nu är på turné i Norrland är bara trams. De hade gjort mer nytta på Visitas, Visit Swedens och Svensk handels seminarier. Norrland är öppet 365 dagar om året. Almedalen är slut imorgon. Jag kan redan nu säga att det är årets fem bästa arbetsdagar.

Rapport från måndag

”En mix av Bono och Greta Thunberg med några inslag av Barack Obama. Plus klassiska Petter-skrik”

Varför finns hotellbolaget Nordic Choice och fastighetsbolaget Strawberry? Jo, jag tror att det är för att Petter Stordalen behöver en scen att hålla smäktande tal på. Fåfänga är världens viktigaste drivkraft, utan den inga hotell och förstås inga nyfödda bebisar. 

Hur var då Petters tal till massorna på det årliga stora Almedalsminglet på Clarions bakgård? Jo, en mix av Bono och Greta Thunberg med några inslag av Barack Obama. Plus klassiska Petter-skrik. 

Jag och min älskade Anna hamnade ganska långt bak i massan och eftersom sorlet växte under talets gång var det många ord som inte riktigt nådde fram. Men det var generöst med mat och dryck och ja, även rökmaskinen bolmade på. Sen kom min idol Tove Styrke och sjöng några av sina bästa låtar. 

”Kramar fick jag under dagen av bland annat Parks and Resorts Christer Fogelmarck, Skistars Stefan Sjöstrand och Googles Sverigechef Anna Wikland”

I gårdagens stora mingelfajt vann förstås Stordalen. DI:s mingel kom tvåa. Även om man körde med falsk marknadsföring. Vi var lovade champagnemingel, men det bjöds på cava. På tredje plats hamnar Visitas mingel. 

Ordförande Fredrik Reinfeldt stod i dörren och hälsade välkommen. Lika sval som alltid. Men han höll ett föredömligt kort tal tillsammans med vd Jonas Siljemark och lät sedan sina gäster mingla med varandra på ett perfekt sätt. 

Visita hade gått i allians med Visit Sweden och ja, den senaste kampanjen präglade kalaset. Drinkarna var dock för söta, men en vänlig servitris uppfattade detta snabbt och gav mig en kall öl. Bra jobbat. 

Kramar fick jag under dagen av bland annat Parks and Resorts Christer Fogelmarck, Skistars Stefan Sjöstrand och Googles Sverigechef Anna Wikland. Den sista har sin egen hage mittemot Vinäger. Här saknas det 220volt vilket gör att man bara kan arbeta där i 20 minuter i sträck. Försämrad service jämfört med tidigare fornstora dagar. 

Tidigare på dagen arrangerade Svensk Handel och Visita en debatt om väntetiderna på Arlanda med en alldeles för stor panel. De två politikerna på plats (Jennie Nilsson, Vice ordförande Näringsutskottet, Socialdemokraterna och Lars Hjälmered, Riksdagsledamot, Moderaterna) var bägge positiva till mitt förslag att konsumentskyddet bör utökas så att man kan få ersättning om man missade sitt flyg på grund av kaos på flygplatsen och långa väntetider. Ni kan vara säkra på att Swedavia kommer att korta ner kötiden om de tvingas ta ekonomiskt ansvar för konsekvenserna. Transportföretagens Fredrik Kempfe höll inte med mig om att dagens passagerare lever i ett juridisk vakuum på flygplatsen. Alltså att det inte blir någon ersättning om man missa sitt flyg på grund av långa köer till incheckning och säkerhetskontroller. Fredrik tyckte att man skulle driva frågan om ersättning genom Justitiekanslern. Det är kanske en bra idé. Men ganska tidsödande…

Vad händer mer i Almedalen? Jo, Vinäger är fortfarande det bästa stället att mingla på. Jag försökte få finansminister MIkael Damberg att säga något om SAS-strejken, men han svarade bara “inga kommenterar” och hänvisade till näringsministern. Att Karl-Petter Thorwaldsson just nu befinner sig på landsortsturné långt från riksmedia är INGEN slump. Och ja, när det kommer till det ekonomiska läget så är alla överens om att det kommer att bli värre, men det spelar ingen roll om man pratar om mat, energi, hotell, fastigheter eller turism. Alla är överens att krisen kommer att drabba dem minst…

Idag fortsätter festen. Och snart blir det mer Viggos dagbok, håll ut!

Måndag morgon

Nu har jag varit på Öjn i mer än ett dygn. Härligt. Idag börjar matchen på allvar. Den stora mingel-striden går av stapeln i eftermiddag innan Vänsterledaren Nooshi Dadgostars tal. Följande företag och organisationer bjuder bubbelvin och drinkar samtidigt: Visita, Di-gruppen, Företagarna och PR-firman 500. Jag har säkert missat ett gäng kalas. Men det blir svårt att hinna på på alla. Speciellt eftersom min älskade Anna anländer samtidigt och att ta emot henne är förstås min högsta prioritet. 

I övrigt så snackas det mycket om i Almedalen om två brudar: Magdalena Andersson och kanske mer oväntat Carola. Den första höll tal och pressträff i går. Jag förstår varför Magdas förtroendesiffror är i topp. Hon darrar aldrig på manschetten. Hon är rak och tydlig. Trygg som en Volvo. Och pålitlig som en bokhyllan Billy på IKEA. I sitt tal i går spelade hon ut det socialdemokratiska nationalistkortet. Hon älskar Sverige. Att paddla i en ljudlös sjö. Den svenska naturen. Antalet soltimmar… Att cykla i en skog, ja det verkar bli en svemester för statsministern om några veckor. Exakt vart ville hon inte berätta. Och nu ska väljarna som gått till SD back to mama. 

Carola är ungefär som Fantomen. Många snackar, men få har sett den vandrande vålnaden. Enligt uppgift åt hon middag på Per Taubes båt nyligen. På vandrarhemmet Häktet hävdar man att hon var där och borstade tänderna. Eventuellt ska hon bo på en båt. Säger man.  Och enligt ännu mer osäkra källor är hon på Öjn för att skriva en bok. 

Per Taube bytte jag några ord med på Vinäger. Hans bolag äger allt på Arlanda som Swedavia inte äger. När jag föreslog att han skulle ta över hela Arlanda såg han inte missnöjd ut. Han äger ju redan Skavsta flygplats så det är ju en start. På tisdag kl 14 frågan debatteras. Då ser ni mig i publiken med ett anteckningsblock. 

Och ja det har löst sig med mitt boende. Travel News utsända återfinns numera på Breda Blick, enligt mycket osäkra uppgifter är detta Lisa Ekdahls favorithotell. Vill passa på att tacka för Häktet och Scandic för två schyssta övernattningar. Bägge levererar utifrån förväntningarna. 

Söndag

”Det absolut bästa stället att hänga på är fortfarande Vinäger på Hästgatan”

I matchen mellan tåget och flyget vinner de som är uppe i det blå med 36 event mot 27. Turism kommer upp i 3 punkter. Rederi får en mer: 4. Besöksnäringen skramlar ihop 20 evenemang. Swedavia syns på 8 grejer. Skistar på 3. Visita på 5. 

Mitt favoritord reseindustrin har inte en enda träff i programmet. 

Jag pratar förstås om evenemangsprogrammet i Almedalen som rullar igång idag på söndag med att statsminister Magdalena Andersson kommer hit och talar kl 19.Totalt är det just nu 2061 program. En 40 procentig minskning jämfört med fornstora dagar enligt Travel News eget orkel i Almedalen: Janne Sundling.

Alla möjliga politiska djur dyker upp i Almedalen…

Jag har varit i Almedalen under politikerveckan sedan urminnestider (2004) och det mesta är sig likt. Det absolut bästa stället att hänga på är fortfarande Vinäger på Hästgatan. Igår hängde jag i soffan på uteserveringen med Googles nordenchef, PR-geniet Jonas Bergström och Swedbanks eventboss. Förbi gick bland annat författaren Jerker Virdborg och Skandias PR-boss Stina Liljekvist. Den senare ska man hålla sig väl med för det är hon som har biljetterna till Skandia-minglet. Den enda platsen där man kan se partiledarnas tal och samtidigt dricka rosé. (Jag brukar planka in.) Just nu sitter jag i pressrummet och kan rapportera att kaffet är blaskigt och bullarna är torra. Men gratis. 

Almedalen har många kritiker och de har en sak gemensamt. De gillar inte att träffa folk. De är folkskygga. Denna fobi måste man förstås respektera, men inte deras åsikter. Med detta vill jag säga att Almedalen är en suverän plats om man vill skapa och underhålla kontakter i sin näring och i Sverige i stort. Att få välja mellan över 2000 evenemang som helt gratis är en otroligt gåva. Det är säkert 50 grejer i programmet som jag borde se och jag kommer max att hinna med hälften. Å andra sidan kommer jag att träffa 50 människor som jag knappt kände och lämna ön med bilden att vi kommer att samarbeta i framtiden.

Nu kör vi!

3 kommentarer

  1. Urban: Det ni borde diskutera i branschen är varför arrangörer säljer resor till diktaturer som Thailand och Dubai/UAE som ex och varför flygbolag som THAI, Qatar och Emirates ens får landa i Sverige? Almedalen tycks vara imun mot allt som kan störa besöksnäringen både inom och utom landet. På Gotland borde man också ta ta upp det hutlösa priserna som ex hotell kan ta ut i veckan. Drygt 7000 kr för en natt i ett vanligt dubbelrum på ett av de vanliga hotellen är ju rena rama stölden! SKÄMS!
    • Travel News: Håller med om att hotellpriserna här i Almedalen inte är kloka. Dock anser jag inte att det är TN:s uppgift att driva demokratisk kamp i fjärran länder. Vår uppgift är att bevaka och granska reseindustrin och när det är fel påpeka detta. Är övertygad om att turism är positiv kraft i all världens länder.
  2. Stockholmare: Håller med om överturismen. Jag avstår numer från att åka till Gotland under sommarsäsong.
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024