Annons:

Så mycket har fjällsemestern ökat i pris på tio år

Nästan hälften av alla barnfamiljer planerar att resa under sportlovet, en kostnad som skenat det senaste decenniet. Enligt Länsförsäkringar kommer en barnfamilj få hosta upp över 40 000 för en vecka i fjällen i år – 2013 låg den summan på drygt hälften, rapporterar SVT.

Kostnaden för en fjällsemester för en barnfamilj har konstant stegrat de senaste tio åren. Enligt bolagets beräkningar har det blir 5 000 kronor dyrare på bara ett år.

– Det är en stor ökning från 2023. Jämför man det mot löneökningen och inflationen så har den här varit betydligt större. Prisbilden brukar vara en reflektion över hur efterfrågan och utbudet ser ut, säger Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg till SVT.

Jämför man istället med år 2013 så har den genomsnittliga kostnaden gått från 20 827 till 41 375 kronor. Bara själva boendet har under dessa år gått från 7 500 till 13 500 kronor. En ännu större ökning ser Länsförsäkringar när det gäller liftkort, från 4 700 till 11 108 kronor.

Då de tillresta fjällsemestrarna åker från olika ställen i landet är transporten dit och hem inte inräknad:

– Vi har utgått från en typisk barnfamilj med två vuxna och två barn där vi räknat med nödvändiga kostnader som boende, liftkort, skidutrustning, två skidlektioner per barn och restaurangbesök.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024