Annons:

Stora utsläpp när turistbussar inte kan parkera vid Stockholms turistmål

Enligt en beräkning av bussföretaget Interbus släpps över 10 ton koldioxid ut varje dag till följd av bristande parkeringsmöjligheter vid sju av Stockholms mest attraktiva turistresemål. När 130 parkeringsplatser försvinner från Gamla Stan riskerar utsläppen att öka ytterligare, enligt ett pressmeddelande.

”När Stockholm Stad nu dessutom föreslagit att dra ner på 130 parkeringsplatser i Gamla Stan riskerar utsläppen att öka ytterligare”

Det finns ett begränsat antal bussparkeringar utanför Stockholms mest attraktiva turistresemål, vilket tvingar bussarna att cirkulera runt i väntan på upphämtning av resenärerna. Vid till exempel Vasamuseet, som har 200 bussbesökare om dagen, är parkeringsmöjligheterna otillräckliga och chaufförerna tvingas åka långa vägar för att hitta en parkering. 

– Många av våra chaufförer väljer att åka till Frihamnen för att parkera när de gäller besök ute på Djurgården, som Vasamuseet eller Skansen. Det är en resa på åtta kilometer tur och retur, vilket är långt ifrån hållbart, säger Roger Mathiasson, vd på Interbus. 

Andra populära turistmål med undermålig parkering är Brunkebergstorg med sina många hotell, Stadshuset, Fjällgatan på Södermalm, Millesgården på Lidingö och så klart Gamla Stan/Slottet. 

När Stockholm Stad nu dessutom föreslagit att dra ner på 130 parkeringsplatser i Gamla Stan riskerar utsläppen att öka ytterligare. 

–  Det har länge varit problem med att hitta parkering i och runt Gamla Stan. När fler parkeringsplatser försvinner måste vi konkurrera med personbilar om platser. Det är varken bra för miljön eller för stadens turism, säger Roger Mathiasson i ett pressmeddelande. 

 Om beräkningen: En buss drar cirka fyra liter HVO-bränsle per mil och släpper då ut cirka 2,7 kg koldioxid per liter bränsle. Varje cirkulering med bussen motsvarar 6–8 km och vid varje turistställe stannar cirka 200 bussar per dag, vilket gör att det totala koldioxidutsläppet landar på drygt 10 tusen ton. 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Producent för grupp & konferens till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Affärsresesäljare till Travel Service
Sista ansökningsdag:
18 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024