Annons:

Turistmotorerna som får Nordvästra Skåne att snurra

Här är de nominerade i kategorin "Turistmotorerna som får Nordvästra Skåne att snurra". Den 29 mars på Travel News Business Forum 2023 på Clarion Sea U i Helsingborg berättar vi vem som vinner ett Wilhelmina Skogh-pris.

Läs allt om Travel News Business Forum här.

Anmäl dig här till Travel News Business Forum i Nordvästra Skåne.

Kategori: Vilka institutioner och företag drar besökare till regionen? Vad är det som gör att man faktiskt bokar en resa till en destination? Det kan vara något unikt. Men det kan också vara något som finns på andra ställen, men som här är bättre eller mer prisvärt än konkurrenterna. Det kan vara en skidbacke eller ett stycke magisk natur. Men det kan också vara en shoppinggalleria och en konsthall. Här presenterar vi de mest väloljade besöksgeneratorerna i Helsingborg. 

Nimis 

Det vi inte kan få vill vi ha. Precis så är det med Nimis – som är ett enormt konstverk beläget på en av de stränder som är svårast att nå i Kullaberg. Men ack så häftigt det är. Verket består av en mängd olika strukturer och torn tillverkade av återvunnet material. Nimis skapades av konstnären Lars Vilks under 1980-talet, och har sedan dess blivit en populär turistattraktion. Så ja, verket är helt klart värt promenaden trots att det är en brant vandring utöver det vanliga. Men det är en del av charmen. Att konstverket dessutom inte går att mäta upp via Google maps gör det hela bara mer spännande. Men skippa barnvagnen och flip flops. 

Holy Smoke BBQ 

Den 7 april slår Holy Smoke BBQ upp portarna för säsongen, och välkomnar stammisar och nya gäster till sin BBQ-oas. Här kliver du rakt in bland ljuvliga marinader och nygrillade specialiteter. På menyn kan du välja och vraka bland shortribs, pork ribs, fläsksida, kyckling, korvar, pulled pork, chopped beef, pork belly och dessutom ett antal vegetariska sides. Restaurangen är framför allt känd för sin goda mat, vänliga personal och mysiga atmosfär. 

Ven 

Har du inte cyklat på Ven så har du inte varit i Skåne på riktigt. Även om ön inte är längre än 4,5 km och 2 km bred så är den minst sagt en lokal klassiker. Här trängs svenskar och danskar under sommarens varma månader medan de vilar ögonen på gyllengula rapsfält och havets horisont. På Ven finns flera mysiga kaféer och restauranger som serverar lokala specialiteter, samt vackra stränder där man kan koppla av. Och för att inte glömma öns kanske mest populära sevärdhet, Tycho Brahe-museet, som hyllar den berömda astronomen som bodde på ön under 1500-talet. Och hur tar man sig till Ven? Båtar avgår från flera hamnar i runt Helsingborg, efter ynka 40 minuter kliver du iland. 

Norrvikens trädgårdar 

Trädgårdar för alla sinnen. Så kallas den 14 hektar stora trädgårdsanläggning strax utanför Båstad, som uppfördes av Rudolf Abelin redan i början av 1900-talet. Syftet med Norrviken var att spegla världen i växter, stenar och formspråk, och resultatet blev en salig blandning av kreativa stilträdgårdar. Japanska trädgården, Österländska terrassen eller Romantiska trädgården? Här behöver du inte välja, men en guide kan visa dig vägen. Runda av besöket i Orangeriet där närodlat och originalmålningar tar plats. 

Hovs hallar naturreservat 

Fantiserar du om dramatiska klippor och en milsvid utsikt över Öresund? Då kan Hovs hallar vara den perfekta utflykten för dig! Visst står man mest och tappar hakan över platsens fantastiska vy, men området är även känt för sin rika flora och fauna, inklusive sällsynta fågelarter och orkidéer. Här gör man nog bäst i att promenera omkring och bara upptäcka. Avrunda med färsk fisk på någon av de lokala restaurangerna. 

Foto

Dunkers kulturhus 

Är det kultur du längtar och söker efter? Då är det smidigt att glida in på Dunkers kulturhus, dels för att placeringen är mitt i centrala Helsingborg, och dels för att här är riktigt trevligt. Modern konst, musik, media, dans, teater, fotografi, restaurang och bistro fyller huset – med andra ord allt på en kulturnörds önskelista. Det är verklighet på Dunkers kulturhus. 

Fredriksdal 

Tänk dig en tidsmaskin som tar dig tillbaka till livet på landsbygden i södra Sverige under 1800-  och 1900-talet. Det är Fredriksdal, en stadsdel i östra Helsingborg. Kulturintresserade besökare kan utforska över 30 byggnader som representerar olika tidsperioder och delar av södra Sverige. Här finns också flera trädgårdar och parkområden som visar traditionella svenska trädgårdsdesigner. 

Sofiero

Att många förknippar Sofiero med rhododendron är inte så konstigt, här blommor nämligen tusentals buskar i parken från mitten av maj till mitten av juni. I slottets 15 hektar stora parkträdgård hittar du definitivt en attraktiv plats för picknick utan trängsel, åtminstone under de dagar och kvällar då ingen konsert äger rum. För sommarspelningar finns det här gott om. Det här är helt enkelt ett riktigt trivsamt slott med tillhörande park väl värt ett besök. 

Foto

Salthallarna 

Skaparglädjen glöder inne i Höganäs gamla keramikfabrik! Det här är verkligen det rätta stället för den fantasifulla som gillar att fynda unika saker. Utforska konst, design och mode på Salthallarna. Kronan på verket är Barbara, en restaurang där den gemensamma nämnaren är eld. Visst låter det spännande? Om det är något sötare än cocktails som lockar så hittar du Kullabygdens vanilj och choklad precis runt hörnet. 

The Tivoli 

Njut av öl, vin och läskande cocktails på den omtalade rock n´roll-baren The Tivoli – mitt i Helsingborgs hjärta. En perfekt adress för att koppla av och umgås med vänner på en afterwork, alternativt fira in helgen. Här trivs både danssugna besökare och heta artister. 

Keramikbygden – Höganäs kommun

Keramikbygden 

Känner du att kreativiteten flödar? Då är du definitivt på rätt plats vid rätt tillfälle. Nordvästra Skåne är nämligen känt för sin keramikbygd och här hittar du flera attraktiva verkstäder och konsthallar. Du kan exempelvis besöka Raus Stenkärlsfabrik, Mölle Krukmakeri, Kullabygdens keramik och Wallåkra Stenkärlsfabrik.

Läs allt om Travel News Business Forum här.

Anmäl dig här till Travel News Business Forum i Nordvästra Skåne.

En kommentar

  1. Annette Sandqvist: Ett tillägg - Flickorna Lundgren på Skäret. I en omröstning bland skåningar inför det Skånska Gastronomipriset fick Flickorna Lundgren utmärkelsen Årets Skånska Destination 2022. Ett underbart trädgårdscafé med anor som symboliserar både Skåne och Kullabygden. Njut av goda bakverk och utsikt över Skälderviken och Hallands Väderö.