Annons:

TN testar Quantum of the Seas

På kryssningsfartyget Quantum of the Seas,som kommer till Europa i sommar, blandas lyx, äventyr och ny teknik. TN klev ombord och testade skydivingsimulator och robotbar.

Med Quantum of the Seas nya teknik ska gästerna spara in en hel semesterdag. Glöm frågor som var, när och hur man bokar aktiviteter och restauranger (samt behovet att köa för att göra det), här sköts allt via mobilen.

Smart teknik är just smart, när den fungerar. Vår incheckning går knackigt, damen som försöker registrera oss via en surfplatta får det inte att fungera. Inte heller surfplattan i den omtalade robotbaren vill lyda när vi försöker beställa drinkar senare på kvällen. Men så är också fartyget bara ett par dagar gammalt när vi testar.

Fungerar utmärkt gör däremot North star, en glaskapsel som tar oss upp drygt 90 meter över havet. Men så är den kranstyrda aktiviteten också svensktillverkad, av Macgregor i Örnsköldsvik. En annan nyhet är sporthallen Seaplex med radiobilar, cirkusskola och dj i rörligt bås då hallen förvandlas till rullskridskodisko. En Jamie Oliver-restaurang finns också med syndigt god mat, men häftigast är Ripcord by Ifly, en skydiving-simulator.

Det pirrar rejält i magen när vi drar på oss overall och hjälm. Instruktionen går snabbt, hur ska detta gå? Utmärkt visar det sig. Jag kliver rakt ut i den starka luftströmmen och flyger snart fritt, med viss assistans av instruktör.

När hungern sätter in går vi till American Icon Grill, en av tio läckra restauranger som ingår, totalt finns 18 ombord. Nytt på Quantum är dynamic dining där huvudrestaurangen ersatts av flera mindre utan fasta tider. Här ger tekniken både bättre och snabbare service. När servitören tagit vår beställning via en surfplatta ser köket det direkt. Specialönskemål bokförs i en kund-app som alla anställda kan se.

Till de tekniska nyheterna hör också snabbare bredband, insides-hytter med virtuell havsutsikt, optimerad energi- och bränsleförbrukning samt lågenergibelysning. Med onlineverktyget Cruise planner kan det mesta bokas redan hemifrån, med appen Royal IQ har man koll på sin agenda ombord och kan spåra bagaget. WOW-armbandet med RFID-teknik fungerar som hyttnyckel, betalfunktion och identifiering.

Vår testkväll avslutas i den nya loungen Two70. De stora fönstren omvandlas kvällstid till bildskärmar som blir en del av showen. Här lyser barnsjukdomarna med sin frånvaro och de robotstyrda skärmarna gör ett perfekt jobb att förena sång, dans och akrobatik med teknik på ett mäktigt sätt.  

Quantum of the Seas

Rederi: Royal Caribbean International.

Kapacitet: 4 180 gäster.

Däck: 18 varav 16 för gäster.

Prisexempel: 12 855 kronor, 16 nätter från Barcelona den 13 maj.

Tips 1: Mamma Mia-musikalen i originaluppsättning visas ombord utan extra kostnad.

Tips 2: Använd tekniken, den är där för att underlätta. Boka restauranger, spa, utflykter och annat i förväg så slipper du köa.

Betyg

Skydiving-simulatorn: 5

Matupplevelse och utbud: 5

Varken schampo eller duschkräm i hytten (bara vid begäran): 2

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024