Annons:

Hon har världens tuffaste turismjobb

Mariana Oleskiv, är chef för myndigheten för turismutveckling i Ukraina. Mitt under brinnande krig pratar hon om att Ukraina vill återuppbygga sin turistindustri. Kostnad: cirka 20 miljarder dollar. Text: Janne Sundling

”Ukraina har planer på att förvandla Krim till en turistort året runt som integrerar en nöjes- och kulturhistorisk infrastruktur i på ön i Svarta havet”

Om hoppet hade ett namn skulle det kunna heta Ukraina. Trots det pågående kriget pratar man redan nu om Ukrainas framtid efter kriget. 

– Ryssland kämpar för det förflutna, och Ukraina kämpar för framtiden och framtiden kommer att vinna, sa Mariana Oleskiv, ordförande för den statliga myndigheten för turismutveckling i Ukraina, på Skift Global Forum i New York på onsdagen.

Oleskiv hoppades att landet skulle få ett lika starkt stöd när de vill bygga framtiden för ukrainsk turism som de mött under kriget.

Eftersom landet ser fram mot en framtid bortom kriget, sa Oleskiv att turismen kommer att vara en viktig genombrottspunkt för den ukrainska ekonomin. 

KIev.

Före ryska invasionen hade Ukraina letat efter att utnyttja sin geografiska position för att utveckla turismprodukter för europeiska, amerikanska och Mellanösternmarknader.

Landet välkomnade tre miljoner fritids- och affärsresenärer 2021 med USA, Polen, Turkiet, Tyskland och Gulfstaterna som de prioriterade marknaderna.

– En visumfrihet för Gulfnationer hade en betydande inverkan på tillväxten av turism från dessa länder trots Covid-pandemin, sa hon och tillade att många turister också kom in från nyare marknader.

Den klassiska turistdestinationen i Ukraina har varit Krim.

– Med ett pågående krig vet vi att osäkerheten är stor, men vi är säkra på att Krim är en del av Ukraina, och kommer att byggas upp igen, sa Oleskiv.

Ukraina har planer på att förvandla Krim till en turistort året runt som integrerar en nöjes- och kulturhistorisk infrastruktur i på ön i Svarta havet.

När Ukraina vill återuppbygga sin turistindustri beräknas kostnaden till cirka 20 miljarder dollar, och Oleskiv bad om stöd från omvärlden för den återuppbyggnaden.

2 kommentarer

  1. Kalle L: Slava Ukraina!
  2. Stefan: Ukraina kommer tillbaka. Hoppas det blir snart. Och att våra direktflyg återkommer mellan Skandinavien till Kyiv och resten av Ukraina.