Annons:

Marocko hoppas på turismeffekt av VM – som Kroatien 2018

Marocko är de verkliga vinnarna i fotbolls-VM, oavsett hur det går i semifinalen i kväll. Erfarenheterna från fotbolls-VM 2018 visar att det också kan ge framgångar i turismen, den gången för Kroatien. Text: Janne Sundling

Marockos framgångar i Qatar skapar nyfikenhet på landet. Förutom att vara det första landet från Afrika och arabnation som går vidare till semifinal kan det också ge framgångar på längre sikt. 

2018 var det Kroatien som slog världen med häpnad. Ett land med färre än fyra miljoner invånare och som bara varit självständigt land i 30 år.

Enligt en studie fick framgångarna på fotbollsplanerna sökningarna på Kroatiens turistsajter att öka med 250 procent. Verkningsfullt i ett land där runt 20 procent av bnp kommer från turismen.

VM-framgångarna gav Kroatien en publicitet med en beräknad räckvidd på 2-2,5 miljarder människor. Med ökad nyfikenhet på landet.

Och i spåren fanns allt från bilder på en femårig Luka Modric som vallade får till turistguider till landet.

Agadir i Marocko.

Marocko är 2022 års Kroatien. 

– Det är rimligt att säga att det kommer att finnas en fördel för Marocko. Deras vinstsvit har genererat mycket spänning. Arabvärlden och afrikanska åskådare stödjer dem, och ledare över hela regionen var snabba med att uttrycka sin glädje över att laget tog sig till semifinal, säger Eurasia Group-analytiker Sofia Meranto.

I tv-reklam försöker också landet späda på sin ryktbarhet:   

https://www.youtube.com/watch?v=nzD3e3Qr7g8

Före pandemin tog Marocko emot nära 20 miljoner turister årligen. Turismen svarar för tio procent av bnp och 17 procent av sysselsättningen. Men än så länge har man bara kommit upp i 80 procent av nivåerna från före pandemin.

Fotbolls-VM 2026 kommer att genomföra I 16 städer i Nordamerika, i Mexiko, USA och Kanada. Fast mest i USA med 60 matcher, inklusive slutspelet och med tio var i Mexiko och Kanada.

Fast Marocko fanns också bland de som konkurrerade om värdskapet för VM.

Kommentarer är stängda.

VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024