Annons:

New Yorks nya heta områden

New Yorks popularitet bland svenskar fortsätter att öka – och nu hittar besökarna längre ut från Downtown Manhattan, en medveten strategi från staden.

NYC and Company, stadens officiella turist- och marknadsföringsorganisation, har sedan i våras satsat på att få besökare att bo i och besöka alla fem boroughs. Kampanjen kallas Neighbourhood x Neighbourhood. Bakgrunden är att New Yorks mål att nå 50 miljoner turister uppnåddes ett år innan det var tänkt, redan 2011. Nu har staden satt ett nytt mål, 55 miljoner besökare till 2015.
Antalet hotellrum har ökats från 73 000 till 93 000, vilket lett till nya typer av hotell som attraherar nya grupper av resenärer: fler mellanklasshotell, boutiquehotell och lågprishotell. Nu vill staden att vi ska få upp ögonen för restauranger, kulturinstitutioner och besöksmål bortom Times Square och Empire State Building. Här är några heta områden i staden som aldrig sover.  

Harlem – Stadsdelen Harlem har genomgått en stor förändring de senaste åren. Från 1980-talets höga kriminalitet och problem, via upprensning på 1990-talet och en snabb gentrifiering med en uppfräschning av stadsdelen och många nyinflyttade New York-bor som bytt stadsdel.  
 Priserna på brownstonehusen har tiodubblats på åtta år, berättar Jaqueline Kennedy, Harlembo sedan millennieskiftet.
Hon guidar turister till Harlems många olika matkulturer och har sett en snabb ökning av besökare de senaste åren.
– Tidigare såg man inga gula taxibilar här uppe, de körde helt enkelt inte hit, men nu med nya restauranger och affärer söker sig många hit från Downtown.
Även Larcelia Kebe, som driver guideföretaget Harlem Yourway Tours, ser en tydlig trend som hon menar beror mycket på en svensk.
– Sedan Marcus Samuelsson öppnade Red Rooster ser vi inte minst en ökning av svenskar som hittar upp hit. De kommer för att äta på Red Rooster men så stannar de kvar och utforskar mer av Harlem.

Fort Green/Brooklyn – Brooklyns gentrifiering har pågått i 20 år. Hipstermeckat Williamsburg har länge lockat svenska resenärer med heta barer, hippa hotell, mikrobryggeri och trendiga butiker. Nu söker de sig längre ut i den stora stadsdelen, som har mer än 2,5 miljoner invånare.
– Hela området kring nya Barclays Center är väldigt hett nu. Alltså distrikten Fort Greene,  Atlantic Avenue och Prospect Heights, sager Carolyn Greer på Brooklyn Tourism.
Hon tipsar om Fort Greene med fantastiska restauranger som Madiba, 67 Burger och Lulu & Po. På lördagar kan man gå på Brooklyn Flea eller besöka det unika MOCADA-museet. Atlantic Avenue har små modebutiker och antikaffärer, medan Prospect Heights har en autentisk Brooklynkänsla.

Bronx/Queens – Vill man söka sig ännu längre bort från de traditionella turiststråken går det förstås också. Även Bronx och Queens i nordöstra New York ser ökade besökstal. Trendiga speakeasybarer som Dutch Kills i Queens lockar resenärer som tidigare bara hittade den typen av hippa barer i Lower East Side, Chelsea eller Williamsburg.
TEXT: JONAS HENNINGSON

Anders bästa New York-tips

Anders Lindström lämnade pr-chefsjobbet på SAS, flyttade till älsklingsstaden New York och fixade jobb som pr-ansvarig på flygbolaget Jet Blue.

STADSDEL – The West Village. Här drömmer jag om att bo, dock dyrast i hela staden.

RESTAURANG – En ny favorit är italienska Malatesta på Christopher Street i West Village. Fantastiska råvaror och förvånansvärt billigt.

BRUNCH – Pork Belly Benedict på The National på Lexington Avenue, med Pastis som klassiskt alternativ.

TREND – Speakeasybarerna som tar en tillbaka till 1920-talet, speciellt The Back Room på Norfolk Street i Lower East.

BARUPPLEVELSE – Börja med Top of the Standard, följt av takterrassen Le Bain ovanpå, på The Standard.

TURISTATTRAKTION – The High Line, och stanna vid mysiga Chelsea Markets för lunch och kaffe.

TURISTFÄLLAN – Times Square! Dock är NYCs bästa hemlighet R Lounge i Renaissance Hotel Times Square, som inte får missas, en av de bästa utsikterna i stan.

GAYHÄNGET – Vi är ett gäng kompisar som samlas nästan varje fredagskväll på Elmo på sjunde avenyn i Chelsea för mat och drinkar.

SHOPPINGEN
– Soho, utan tvekan, där finns både gourmetbutiken Dean & DeLuca och Aksel Paris som har de snyggaste skjortorna i USA.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024