Annons:

Var tjugonde lägenhet i Gamla stan ute på Airbnb

Gamla stan i Stockholm är centrum för Airbnb-uthyrningen. Här hyrs flest bostäder ut, sett till antalet lägenheter i stadsdelen. Och var femte bostad på sajten som hyrs ut mer eller mindre permanent ligger här. Det visar P4 Stockholms granskning. "Att man också ska betala moms på uthyrningen är obegripligt för de flesta”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till P4.

I Gamla stan hyrs flest bostäder ut på sajten Airbnb, sett till hur många lägenheter som finns här. Fem procent av bostäderna i stadsdelen finns på sajten. Den största koncentrationen finns i kvarteren längs Stora Nygatan, där 7 procent av bostäderna ligger uppe på sajten.

Av de 204 bostäder i Stockholms stad som hyrs ut mer än 112 dagar om året – Skatteverkets gräns för när det ses som hotellrörelse – ligger var femte bostad i Gamla stan.

Brytpunkten är 112 dagar skriver Breakit. Om en lägenhet hyrs ut fler dagar än så räknas det som hotellverksamhet och då är man skyldig att betala moms på inkomsten, enligt Skatteverkets regler. Av 204 bostäder i Stockholms stad som hyrs ut enligt principen “hotelliknande verksamhet” ligger var femte i Gamla stan.

Men många fuskar med momsen.

Högst 50 personer i hela landet betalar moms för uthyrning via Airbnb, men bara i Stockholm finns över 200 som borde göra det.

“Om man hyr ut för mer än 50.000 kronor blir det kapitalbeskattning, och redan där är det många som inte förstår att de ska betala. Men att man också ska betala moms på uthyrningen är obegripligt för de flesta”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till P4.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024