Annons:

Fredagskrönikan: Magiskt i London och Helsingborg

Skriver dessa rader i rum 307 på hotell One Hundred Shoreditch i London. Det är ett sånt ställe som när man kommer in på rummet inser att här vill jag hänga hela tiden. Det finns en liten glasveranda där jag kan titta ut på staden och se skyskrapor, mysiga kaféer och röda dubbeldäckare. Det är mjuk heltäckningsmatta på golvet och en underbar säng. Det finns ett runt bord där jag kan sitta och skriva. 

Det är ljuvligt. 

(Det enda som saknas är min älskade fru.)

“Om det är någonstans den helige håller hus så måste det vara på ett dansgolv som vibrerar av Dancing Queen”

Men igår kväll gav jag mig ändå ut på gatorna och tog tuben till Pudding Mill Lane Station. Mer känt för… ABBA Arena. 

Ja, jag hade tjatat mig till en biljett av Visit Britain och skulle få se ABBA Voyage. 

Det var jag och tusentals andra, många i glittrande kläder. Några kom med rullator. Andra, tonåringar, dansade in i den stora lådan av trä. Det var elektrisk stämning i publiken redan långt innan ridån gick upp. 

Jag fick en fin plats mitt i och ja, sen satte det igång. 

Magiskt. 

Världsklass förstås. 

“När ABBA bildades 1973 var det för att slippa stå scen”

Det var nästan en slags befrielse att de fyra bandmedlemmarna inte var på plats. Nu fick vi festen för oss själva. Det bjöds på bilder och filmer som var bättre än de flesta konserter med “vanliga” artister. Ljusshowen är lika revolutionerande som när man såg Star Wars för första gången. Ljudet suveränt.

ABBA är en unik popgrupp i det att de flesta som bildar ett band gör det för att de ska få stå på scen “och träffa tjejer utan att behöva dansa”. De sista orden är Björn Ulvaeus när jag intervjuade honom på Grand Travel Award för några veckor sedan. Han och de tre andra i ABBA hann med att vara popstjärnor redan på sextiotalet. Så när ABBA bildades 1973 var det för att slippa stå scen. 

Fokus var bara ett enda: att göra fantastiska låtar och musik. 

Jag brukar säga att fåfängan är människans viktigaste drivkraft, men i fallet ABBA stämmer inte detta. Just i detta unika fall är musikens kraft och tjusning motorn. Det sägs ofta att Gud bor i musiken och om det är någonstans den helige håller hus så måste det vara på ett dansgolv som vibrerar av Dancing Queen. 

Musiken är för övrigt uppdaterad och känns power rockig på gränsen till hårdrock. Det är tung bas och dunkade trummor. Över detta Agnethas och Fridas tunna, men samtidigt starka röster. Avatarerna då, jo de är inte perfekta. Alltså, jag pratar inte om deras rörelser eller synkar utan att de är mänskliga i det att hyn inte är porslin och deras ögon ibland är lite vilsna. Ofta ger ABBA ett blygt intryck. Förlåt att vi kommer här och stör med världens bästa låtar. Ni kan kanske dansa så spelar vi en trudelutt. 

Och så kommer The Winner Takes it All. 

Då gråter alla i publiken av lycka.

“Easyjet gjorde igår 1400 flygningar och kommer under 2023 att ha knappt 100 miljoner passagerare”

Före denna konsertafton intervjuade jag Easyjets vd Johan Lundgren på hans kontor i Luton norr om London. Min artikel kommer nästa vecka här på Travel News Premium. Det är förstås häftigt att lilla Travel News får intervjua en av de mäktigaste personerna i reseindustrin i Europa i en timme. Easyjet är ett av Europas största flygbolag med 321 Airbus-maskiner i luften varje dag. De gjorde igår 1400 flygningar och kommer under 2023 att ha knappt 100 miljoner passagerare. Det är minst tre gånger så många som SAS hade 2019.

När intervjun var klar undrade Johan vad jag skulle göra i London. När jag sa ABBA Voyage berättade Johan att han varit där tre gånger redan och det är på dansgolvet framför scenen som det är som allra bäst. Johan vet, han är musiker, duktig på trombon och driver en musikstudio på Mallorca bredvid jobbet på Easyjet. 

Mitt stalltips är att ABBA Voyage kommer att leva betydligt längre än sina upphovsmän och kvinnor. 

Och, ja, är du på väg till London vill du inte missa detta.    

Vad har mer hänt i veckan? Jo, i onsdags var vi i Nordvästra Skåne och genomförde Travel News Business Forum för andra gången. Det var fantastiskt att se det engagemang som blommade upp när vi körde en stor workshop med alla i rummet på Clarion Sea U i Helsingborg. Det kommer att leda till en rapport som vi kommer att skicka till alla deltagare (drygt 150 personer), media, det lokala näringslivet och politiker i regionen. Uppdraget var att optimera Nordvästra Skåne för turism och besöksnäringen och få bort de stenar som hindrar utvecklingen. 

Jag vill tacka alla som talade på eventet och alla som deltog i workshopen. Och förstås våra fina partners, utan er hade det aldrig gått. Tack BRA flyg, Price my hotel room, Yrkesakademin, Trippus, Benchmarking Alliance och Clarion Sea U för den fantastiska lokalen. 

Vi kommer tillbaka om ett år. 

Den 24 april kör vi Travel News Business Forum i Stockholm och den 15 maj i Malmö och där trycker vi även in Lunds turist- och hotellnäring

Nu måste jag snart lämna detta hotellrum och flyga tillbaka till Stockholm med Norwegian. Vi ses nästa vecka. 

 

PS: Har du inte Travel News Premium på grund av det är för dyrt. Mejla mig så fixar vi en deal du inte kan säga nej till. 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna