Annons:

Piloterna på SAS har rätt – arbetsgivaren har lurat dem

SAS-piloternas tal om att strejka även om SAS går i konkurs har väckt ursinne i resebranschen. Fullt begripligt och högst mänskligt, men tyvärr har piloterna rätt. Av: Leif Holmkvist.

”Det är obegripligt att två S-styrda regeringar som huvudägare i SAS inte reagerat när SAS-ledningen spottar på fackliga rättigheter och ingångna avtal”

Denna artikel speglar på inget sätt Travel News uppfattning om konflikten, utan bottnar i min erfarenhet av alltför många års bevakning av arbetsmarknaden. Så är det klargjort.

Det är inte det att piloterna, och de övriga fackföreningarna också, är utsatta för utpressning när SAS säger sig gå omkull om inte företaget får igenom sina krav.

Det är standardgnäll och hör till spelet i många avtalsförhandlingar: ”Företaget kan inte bära så höga lönekostnader, då går vi under, eller måste åtminstone sparka ett stort antal anställda”, klagar direktören.

Det stora problemet är att SAS i sin desperata kamp för att överleva vägrar acceptera spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden och tar sig rätten att skriva egna regler.

I sammanfattning:

Under pandemin uppstod arbetsbrist. Helt legitimt att SAS då sade upp ett stort antal anställda. Men piloterna har ett avtal som ger rätt till återanställning inom fem år om flyget kommer på vingarna igen.

I stället passade SAS på att starta två nya bolag, Link och Connect, och skrev billigare avtal med konkurrerande fackföreningar.

Piloterna i de ”riktiga” SAS-bolagen i Sverige, Norge och Danmark fick höra: ”Tyvärr, SAS återanställer ingen, men ni är hjärtligt välkomna att söka nya jobb i Link och Connect. Ni kommer att flyga samma kärror till samma gamla flygplatser. Fast vi har dessvärre inte råd att betala så bra.”

”Det SAS-piloterna slåss för är inte bara sina jobb och hyggliga anställningsvillkor, utan den svenska modellen och därmed alla andra som jobbar i företag med kollektivavtal och det gör de flesta”

Det där är ingen okänd företeelse och används av skojarföretag i ett antal branscher. I SAS fall är det ett sätt att smita från ett avtal som företaget skrivit under. Solida avtal bygger på ömsesidigt förtroende, men vem vill skriva avtal med en part som plötsligt säger: ”Nej, nu gäller avtalet inte, vi har infört nya regler”?

Det SAS-piloterna slåss för är inte bara sina jobb och hyggliga anställningsvillkor, utan den svenska modellen och därmed alla andra som jobbar i företag med kollektivavtal och det gör de flesta.

För att låna en sliten politikerklyscha, den svenska modellen har tjänat oss väl sedan LO och SAF skrev på Saltsjöbadsavtalet i december 1938. I exakt samma stund som riksdagen röstade om budgeten klockan 14 den 22 juni tecknade parterna på arbetsmarknaden ett nytt moderniserat huvudavtal just på Grand Hotel i Saltsjöbaden.

Det är obegripligt att två S-styrda regeringar som huvudägare i SAS inte reagerat när SAS-ledningen spottar på fackliga rättigheter och ingångna avtal.

Om nu SAS går i konkurs eller tvingas till rekonstruktion i höst är det inte piloterna som tagit livet av bolaget. En tillbakablick på SAS strategier, affärsmodell och resultat tyder snarare på ett utdraget självmord.

Leif Holmkvist

28 kommentarer

 1. Medborgare: Kudos för ett sansat och balanserat,ja faktiskt helt korrekt inlägg i den dysfunktionella debatten om arbetsrätt och ordning i flygbranchen.
 2. Flygnisse: Men frågan kvarstår... Lönen är inte problemet, men arbetstiden. Piloterna hävdar att de har gått med på minus 25% i kostnader... Problemet är ju att de arbetar mindre än marknaden och då blir det ju inte så. Och då har SAS rätt med, att det ligger på 10-12%. Och då klarar inte bolaget att nyttja flygen de timmar de behöver göra för att få lönsamheten. Jo, vid att anställa flera... men då blir det ju samma soppa. Moment 22. Svår nöt att knäcka om man ska vara med att leka.
 3. Olle Sjöberg: 👏🏼👏🏼👏🏼
 4. Reijo F: Fullt av faktafel plus ett "sosse-hat" som verkar sitta djupt hos skribenten. Hur kan svenska staten vara "huvudägare" när de äger 21,8 % av aktierna? Det är inte SAS ledning som "spottar" på piloterna. Det är ägarna dvs aktieägarna och alla andra (85 av totala) anställda i SAS som blir bespottade av okunniga skribenter och en personalgrupp som slåss för sina gamla privilegier.
 5. Lars: In med janne
 6. Anonym: Klart det är lite tveksamt, samtidigt så fanns ju Connect innan Corona och både Connect och Link har kollektivavtal fast med FPU, Flyvebranchens Personale Union.
 7. Eurozone: Stadsministern har ju blivit påkommen med städhjälp som arbetat utan arbetstillstånd och numera utvisats. Eller byggverksamhet där mindre nogräknade aktörer översvämmar marknaden med attraktiva priser, där inga svenska arbetsgivaravgifter och löner betalas ut, så har det sett ut i många år, det är dyrt att anställa i Sverige på svensk arbetsmarknad till svenska villkor. Kanske dags att Europa anpassa även skatterna för att konkurrera på liknande villkor i internationell verksamhet. Sverige måste därför sluta dela ut svenskarnas skattepengar i överflöd.
 8. Jervejint: Janne C bor på ett demensboende numer. Tror int personalen släpper ut honom.
 9. TravelingBob: Tyvärr är Honken dåligt påläst då SAS Link AB registrerades 2018 och SAS Connect Ireland 2018 - inte under pandemin som felaktigt anges i inlägget. Vi inom resebranschen är luttrade men nu börjar nästan måttet bli rågat då det ALLTID är vi inom agentledet som får städa upp när flygbolag som SAS strejkar (det börjar redan när de varslar om strejk) eller som Lufthansa Group som ställer in tusentals flyg mitt under brinnande semestersäsong. Det är dessutom svårt ta betalt av de drabbade kunderna för allt extraarbete som måste läggas ned på sedan länge "stängda affärer".
 10. Mr X: Inte första gången SAS trixar med personal och avtal. Sånt här trixande har man sysslat med tidigare, och det skapar inte något bra arbetsklimat i bolaget. Jobbade själv för många år sedan på SAS Ground Services när man skulle spara pengar. Vi var åtskilliga anställda som fick ett ultimatum, du är uppsagd men kan få vara kvar om du går frivilligt med på 75% anställning från och med nästa månad... Ren utpressning på ett jobb med redan då skitlöner. Sedan gick det ett par månader och sommaren kom, med stort personalbehov. Jo ni kan få jobba 100% men med ett mycket sämre schema. Jag har sedan länge lämnat det företagen, men har stor sympati för många duktiga personer som står ut med att vara kvar. Stämmningen bland personalen blir ju vad den blir.....
 11. Snickaren: Svenska modellen från 1938. Det är nu 2022, flyget avreglerades på 90talet, vi är med i EU sedan 1995 med fri arbetsmarknad inom EU. Finns många Piloter på SAS som gärna renoverar sina villor med utlänsk arbetskraft, Men när det gäller sin egna branch ska samma villkor och regler gälla som innan avreglering. Men det kanske är några detaljer som man förbisett? Öppna fönstret och titta hur verkligheten ser ut. Alla måste anpassa sig, eller så försvinner man.
 12. Anders S: "Det är obegripligt att två S-styrda regeringar som huvudägare i SAS inte reagerat när SAS-ledningen spottar på fackliga rättigheter och ingångna avtal." - snacka om att slå huvudet på spiken. Låt bolagsledningen och regeringen stå där med skammen när SAS går i graven.
 13. Micke: Återanställningsrätten enl. Svensk lagstiftning gäller bara aktiebolaget man har blivit uppsagda ifrån och inte hela koncernen. Det är arbetsgivaren som bestämmer i vilken bolag man vill göra nyanställningar. Många arbetstagare som har blivit uppsagda pga arbetsbrist har gjort de erfarenheter. Men det gäller nog inte piloterna......?
 14. Fritte: En stilla undran ...det hävdas att det finns ett kollektivavtal mellan SAS och pilotfacket där det står att piloterna har rätt till återanställning 5 år efter uppsägning. VARFÖR stämmer inte pilotfacket SAS till Arbetsdomstolen och prövar avtalets giltighet och hävdar att SAS begått ett avtalsbrott???
 15. Tobbelito: Reijo F "två S-styrda regeringar som huvudägare" Huvudägare = huvudsaklig (dominerande, största) ägare Sen tror jag det är på sin plats att läsa på lite till om historien INNAN du utrycker dig! :)
 16. Peter Hellman: På kort sikt se till att flyga så att varumärket stärks,på lång sikt öka intäkterna så att organisationen , får rätt ersättning...avtal +återförsäljarna likaså.Marknaden o kunderna kommer få se högre priser , redan under Q4 2022 ... Distributionen o bonusprogram CC måste ses över...
 17. thomas larsson: att vara pilot på SAS är världens bästa halvtidsjobb som betalas med heltidslön +. Piloterna producerar väldigt få flyg tim per år alla flighter är dessutom 10 min arbete fördelat på två man
 18. Stina: Skandinavisk modell ? vad är det 2022 ? i byggbranschen anlitar stora bolag underleverantörer som ej har kollektivavtal etc etc etc listan kan göras lång. Är ledsen men SAS kan inte vara det bolag som skall gå i bräschen för den skandinaviska modellen som är från mitten av 1900-talet. Nu är vi 2022 och vi är i en global värld. Detta är en egoistisk strejk - kunder som drabbas i denna efterlängtade semester, resebyråer med paketreselagen som riskeras in i konkurser etc.. inte ok.
 19. Olav S: Flygnisse: SAS ledelsen forteller at 50% av avgangene til selskapet fortsatt vil gå. Link og Connect har totalt rundt 500 ansatte tilsammen. Forteller dette deg noe om hvor lavt i lønn ledelsen vil ha de ansatte? Og ikke minst om hvor lange og mange arbeidsdager de ansatte har i Link og Connect, til en lønn som ikke bærer?
 20. Gus: "Men piloterna har ett avtal som ger rätt till återanställning inom fem år om flyget kommer på vingarna igen." Övriga på SAS har 9 månader, i enlighet med lagen om anställningsskydd.
 21. Viktor: Tack för en mycket bra artikel! Blir ledsen över klimatet som tar över i hela vår värld. Bara för att andra tar in utländsk arbetskraft så ska vi bara acceptera att det ska vara så. Om ett företag inte har råd med schyssta villkor så kanske de inte förtjänar att finnas tänker jag. Vem ska betala skatt i Sverige? Vem ska betala vår välfärd? Bara för att ett avtal tecknades 1938 så ska det inte gälla längre?! Som abortlagen i USA som också funnits i många år som också helt plötsligt var omodern?! Jag tycker att det är att gå bakåt i utvecklingen.
 22. Flygsnapparen: Behåll era SAS aktier. Jag gissar att Lufthansa köper hela rasket. Lika bra det!
 23. Henke flygare: @ Flygnisse: Du hävdar "Problemet är ju att de arbetar mindre än marknaden..." Faktafel. SAS-piloter är i sina avtal tillgängliga för produktion långt mer än vissa konkurrenter. Problemet är att SAS egna planeringsavdelning inte lyckas få ut fler Block-timmar ur piloterna pga inkompetens (eller kassa verktyg?). Däremot en himla massa Duty-hours. Det är dock inte värst produktivt att sitta på marken 4-5h mellan flygningar. Men det kan knappast lastas piloterna, som inget hellre vill än bli mer effektivt schemalagda. Så det så.
 24. Manlig Flygvärdinna: Efter att jag har läst igenom kommentarerna, är jag inte överraskad över; • Det är ingen som har någonsin i alla de år jag arbetat inom flyget, tittat på hur stor är SAS administration i jämförelse med andra bolag. • Kan inte förstå att de flesta älskar att hacka på piloterna, kalla den exempelvis busschaufför och liknande. Det tar flera år att bli pilot, ett år att bli busschaufför. Busschaufförer har den fördelen att de kan bara köra förbi en verkstad med det samma. Piloter har inte den samma möjligheten uppe i luften. • Ska vi börja hacka på läkare och advokater också? Jag menar de har ju, även dem, mer i lön än genomsnittet. Men okay, när det kommer till befolkningens heliga semester, så struntar man i anställningsförhållanden, det skall bara vara billigare och billigare. Man reser gladeligen med Ryanair, men det är ju inte någon som talar om att deras anställningsförhållanden och anställningsformer är minst sagt kreativa.
 25. Kalle: 5 års återanställningsrätt avtalat. Detta skall kanske primärt skyllas på historiskt "dåliga" förhandlare på arbetsgivarens sida. Inte på piloterna och deras representanter som lyckats väl i förhandlingen. Dock finns en historik där arbetsgivaren tvingats välja sina strider vid varje förhandling. Grundproblemet ligger i det. Att avtalen i grunden historiskt inte är anpassade till en konkurrensutsatt verksamhet. Ingen skugga skall falla på en på många sätt säkert fantastisk era under monopolets glada dagar. Möjligtvis oförmågan att se in i framtiden och undvika att vara alltför generös gentemot sina kollegor. Att justera lönsamhet innebar att höja biljettpriset. Enkelt. Alla kostnader rakt av mot slutkund, enkelt att vara generös internt i en sådan era. Dock, nu är helt nya tider. Och det är trots allt tydligt vilken sida som nu väljer att ställa flygen på marken här och nu. Att detta kan innebära att många blir av med sina arbeten, och många resenärer blir drabbade är givetvis något man är mycket väl medveten om. När SAS inte längre finns i dagens tappning kommer dessa oavsett att få anpassa sig till "nya" arbetsvillkor, eller möjligtvis flytta till tex UAE.
 26. Tyckaren: Ja, som vi vet så behöver man ingen speciell utbildning för att sitta i regeringen och få en saftig månadslön men det går alla med på…. Som Leif GW Persson sa i TV4, att det är ca 50% av de anställda som arbetar med polisiära insatser istället för en himla massa administration så skulle flera brott klaras upp. Det går att dra samma parallell med SAS, att de skulle ägna sig åt flygverksamheten istället för en massa ”annat”! Avsätt hela ledningen eller låt de i ledningen backa i lön och villkor enligt lag så blir det kanske fart på de också!,
 27. Nikke: Senast SAS piloterna strejkade var 2019, så det var ju dags igen. I dagsläget skulle piloterna gå från en räkmacka till en skinkmacka efter förhandlingarna. Dock är det betydligt bättre än knäckebröd, som skulle vara konsekvensen på övriga flygbolag. Tyvärr måste en verksamhet vara lönsam, kan inte vara skattebetalarnas roll att finansiera.
 28. AnnaT: Blir både arg och ledsen av flera kommentarer. Det är typiskt svenskt att bara "gilla läget" och inte kämpa för andra och för våra framtida arbetstagare. Kommentarer som : "byggbranschen är så... vården är så" ska ju inte få rättfärdiga att ett system man kämpat för ska försämras. Jag skulle dock bara vilja lägga till att SAS inte är de enda flygbolaget som fular sig. Jag arbetade flera år hos ett inrikes bolag som också under och efter pandemin "hittade på" egna regler för att inte återanställa under samma villkor. Men de slipper alltid undan i media genom att de är så BRA på miljötänk. De är duktiga på manipulation och utnyttja människor som verkligen behöver arbeta, människor som trots allt behöver ett jobb.