Annons:

Första fallet av omikron bekräftat i Sverige

Den nya coronavirusvarianten omikron har konstaterats i Sverige hos en resenär som nyligen vistats i södra Afrika, uppger Folkhälsomyndigheten. ”Vi har en ökad bevakning och medvetenhet om det här, men det är för tidigt att säga vad det innebär”, säger Anders Bråve vid myndigheten.

Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en person hemmahörande i Skåne.

”Det visar att övervakningen vi har på plats fungerar. Fallet plockades upp i det normala övervakningsprogrammet där vi sekvenserar en andel av de vanliga inhemska smittorna, men där alla resenärer som kommer resande från området ska sekvenseras”, säger Anders Bråve, tillförordnad avdelningschef för mikrobiologi vid myndigheten till TT.

Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten säger enligt ett pressmeddelande:

”Det var väntat att vi skulle hitta varianten även i Sverige eftersom den upptäckts i ett flertal andra länder i Europa. De uppgifter vi har om varianten gör att vi bör ta den på stort allvar tills vi har mer kunskap”.

Den nya varianten av covid-19, omikron, upptäcktes i Sydafrika förra veckan.

Bråve kan inte säga om personen i fråga var vaccinerad eller inte, med hänvisning till att de inte uttalar sig om detaljer i individuella fall.

TT: Hur oroliga bör vi vara över det här?
”Generellt vet vi väldigt lite om den här varianten i nuläget. Det är inte många dagar sedan den identifierades”, säger Bråve och fortsätter:

”Vi har inte särskilt många utförliga rapporter från Sydafrika ännu. Vi måste naturligtvis hela tiden bevaka utvecklingen och anpassa åtgärder hur det här utvecklar sig.”

Han kan inte säga hur många misstänkta fall som man utreder.

”Det är oerhört rörlig materia. Jag har ingen siffra jag kan ge dig”, säger Bråve.

Det finns i nuläget ingenting som talar för att de åtgärder som finns på plats eller funnits tidigare under pandemin inte kommer att ha effekt även på omikron, skriver Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

”Övervakningen av SARS-CoV-2-varianter för att upptäcka eventuell förekomst av omikron även bland icke resenärer har intensifierats. För närvarande sekvenseras alla positiva prover efter utlandsresa och ungefär 40 procent av alla prover från personer som smittats med covid-19 i Sverige. Sekvensering för att kartlägga och identifiera nya varianter genomförs vid behov även under helger”, står det.

Även två personer i region Jönköping, som nyligen har återvänt från en resa till Sydafrika, har insjuknat, rapporterar Dagens Nyheter. De har dock inte konstaterats bära på omikron.

Saken utreds nu av Folkhälsomyndighetens laboratorium, dit man har skickat proverna.

”Precis som vanligt har de blivit tillsagda att hålla sig hemma. Egentligen är det inga andra regler, men vi håller extra koll på att smittspårningen genomförs noggrant”, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping, till DN.

Omikron befaras vara en potentiellt mer smittsam variant av covid-19.

En kommentar

  1. Erik: Landade i Köpenhamn häromdagen efter resa i EU-land. Förvånad över den obefintliga kontrollen av vaccination både på flygplats och vid bron över till Sverige. Inte så konstigt att nya varianter dyker upp och att smittan ökar då