Annons:

WHO:s tabbe skrämde i onödan

Alla 60-plussare bör ställa in utlandsresor på grund av omikron. Det beskedet gav WHO på tisdagen. Men det visade sig vara felaktigt och folkhälsobjässen ber om ursäkt, rapporterar SvD.

Vid 19-tiden på tisdagen gick Världshälsoorganisationen (WHO) ut med reseråd efter att den nya virusvarianten omikron upptäckts. WHO gav rådet att personer som är 60 år eller äldre bör skjuta på sina utlandsresor på grund av omikron. WHO skrev också att riskgrupper som personer med hälsoproblem som hjärtsjukdom, cancer och diabetes bör skjuta på resande utomlands. Uttalandet åtföljdes varken av fler kommentarer eller presskonferens.

Fyra timmar senare kom rättelsen: WHO uppger nu att rådet gäller alla över 60 år som inte är fullvaccinerade eller inte kan uppge att de haft covid-19-infektion samt är i riskzonen för allvarlig sjukdom och död. Dessa personer bör överväga att vänta utlandsresor. Fullvaccinerade 60-plussare vid god hälsa kan med andra ord fortsätta resa utomlands. När det gäller riskgrupper bör man skjuta upp utlandsresor till områden med stor smitta. Riskgrupper kan med andra ord fortfarande resa till länder där smittan är låg.

SvD har ställt frågor till WHO som på onsdagen kortfattat svarade: ”Vi korrigerade dokumentet så fort vi kunde och ber om ursäkt för förvirringen”.

2 kommentarer

  1. @von_Augsburg: Vem bryr sig vad WHO säger, det är ju flum Anders som bestämmer 😀
  2. WHO is WHO: Det är inte första gången. Vems agenda går de efter?