Annons:

Skistar medger misstag efter lavinolycka

Skistar ångar att de höll liften öppen när en lavin släpade med en 20-årig man i Åre i lördags.

Olyckan inträffade vid 14-tiden på lördagseftermiddagen. Vädret var hårt med stormbyar och SMHI hade utfärdat en klass 2-varning i Åre. Den 20-årige mannen var på väg upp i släpliften när en lavin utlöstes vid anläggningen Tyskhuvudet.

– Vi tog det felaktiga beslutet att hålla liften öppen, säger Anders Aspholm, drift- och säkerhetschef Skistar Åre, i dn.se.

Mannen klarade sig oskadd.

– Killen fick snö på sig men lyckades kravla sig upp, och han hjälpte sedan till med att genomsöka området så att inte fler hade dragits med i lavinen. Vi tog en fika tillsammans efteråt och han var vid gott mod.

– Det var en spontanlavin som utlöstes på grund av det hårda vädret, och det har aldrig hänt tidigare. Men det var inga stora snömängder som kom och de stannade av vid liften, säger Anders Aspholm.

– Vädret förändras oerhört fort, som igår. Då gjorde vi en bedömning på morgonen om att hålla liften öppen. Men det var nästan obefintlig sikt under dagen och svårt att avgöra hur mycket snö som hängde över sluttningarna. Med facit i hand gjorde vi en felaktig bedömning.

Skistar är självkritiska till händelsen och tar på sig ansvaret.

– Vi ser allvarligt på det här. Jag är ansvarig för säkerheten och vi måste lära oss av detta genom att bli ännu mer försiktiga och observanta. Det var längesedan vi var med om sådant hårt väder som det var i går.

Kommentarer är stängda.