Annons:

Skistar ser ljust på vintermörkret

Skistars bokningsläge för kommande vinstersäsong ger anledning till optimism. Bokningarna har ökat med 4 procent i jämförelse med mardrömsåret 2011.

– Vi är positiva inför årets säsong. Förra året var det tufft vid denna tidpunkt, säger Magnus Sjöholm, ekonomi- och finansdirektör på Skistar.
Med tanke på hur dåliga omständigheter staplades på varandra förra året presenterade Skistar ett hyggligt bokslut för bokslutsåret som slutar den 31 augusti i år. Skistar försämrade resultatet efter finansnetto med 50 miljoner kronor till 139 miljoner kronor. Snön som inte föll i fjol påverkade också nettoomsättningen som minskade med 22 miljoner kronor  till 1 552 miljoner kronor . För andra året i rad tappar Skistar både omsättning och resultat.
De dåliga nyheterna kom inte ensamma för Skistar förra året. Den internationella finansiella oron nådde stormstyrka hösten 2011 när gästerna normalt bokar sina vintersemestrar. En julhelg som gav minimalt extra lediga dagar ökade inte på bokningsviljan. När häxbrygden sedan toppades med ett snöfritt vinterväder långt fram på säsongen blev resultatet hyggligt med tanke på omständigheterna.
Förra säsongens dåliga bokningsläge under hösten tvingade fram ökad marknadsföring och rabatter som påverkade marginalerna och resultatet negativt. Samtidigt har den senare säsongsstarten gjort det möjligt att hålla ner personalomkostnaderna.
– Allt annat än en förbättring av innevarande bokslutsår vore konstigt, säger Johan Boström, aktieanalytiker på JRS Securities.
Den dåliga sommaren är dock ett orosmoment för bolagets eftersom valet för Skistars gäster är mellan skidsemester och solsemester. Uppgifter om ökad efterfrågan på solresor i vinter kan påverka Skistar negativt.
Men deras position som den största aktören på den skandinaviska alpina marknaden är knappast hotad. Skistars marknadsandel i Sverige ökade med två procentenheter till 50 procent under förra bokslutsåret och låg fast i Norge på 29 procent.
– Vårt mål är att återta de marknadsandelar vi tappat de senaste två åren. Vi kommer inte att bygga några nya anläggningar i Norden, men genom att erbjuda högre kvalitén kan vi öka marknadsandelarna, säger Magnus Sjöholm.

Bokslut Skistar 2011/2012
Nettooms: 1 552 Mkr
Resultat före skatt: 139 Mkr
Nettomarginal: 9 %

Kommentarer är stängda.