Annons:

Annons:

Här är de fem vanligaste frågorna till en pilot

Och förstås svaren. Svarar gör pilot Jakob Stolpe som har arbetat som kapten hos Norwegian sedan 2007 .

Varför flyger man så högt upp?

–Enkelt förklarat, ju högre höjd desto tunnare luft, vilket ger lägre luftmotstånd som ger högre fart och lägre bränsleförbrukning.

 Vilken startvikt har ett plan om det är fullt?

–En Boeing 737-800 har en max start vikt på 78999 ton.

Hur fort kör ett passagerarflygplan vid start och landning och vilken ungefärlig fart har det maximalt när det är uppe i luften?

–Hastighet vid start med max startvikt är ca 280 km/h. Hastigheten vid landning är mellan 220 – 280 km/h och beror på landningsvikt och val av klaff.

Vad är turbulens och är det farligt?

–Det finns olika typer av turbulens, konvektiv turbulens eller termik som det kallas, bildas när marken värms upp och luften stiger uppåt och bildar cumulusmoln, även kallade ”sommarmoln”.

Kraftig termik, i kombination med instabil luftmassa kan omvandla dessa sommarmoln, eller cumulusmoln, till åskmoln, cumulonimbus, i dessa moln kan det bildas kraftig turbulens.

En annan typ av turbulens kallas ”Clear Air Turbulence”, eller CAT, den bildas i regel på hög höjd i gränssnittet mellan en jetström, vilket är en smal luftström som rör sig i hög hastighet, och omkringliggande luft som rör sig i en lägre hastighet.

Detta kan liknas med krusningen på en vattenyta när det blåser.

I regel är turbulens inte farligt, det kan dock upplevas obehagligt. Vi som flyger flygplan försöker alltid undvika turbulens om möjligt.

Ibland måste vi dock acceptera att flyga i turbulens och då är det bra att tänka på att flygplanet är konstruerat för att klara av kraftig turbulens och mer därtill.

Vad är det bästa med att vara pilot?

–Det är svårt att nämna en sak som är det bästa med att arbeta som pilot. Kollegorna, operativa utmaningar, ingen dag är den andra lik och så vidare.

Jag har arbetat som Pilot i över 22 år, och jag tycker fortfarande att det är ett riktigt stimulerande jobb. Det säger kanske något?

2 kommentarer

  1. Stefan: Angiven startvikt i artikeln skall vara i kilo och inte i ton. (Eller om man så vill 78,999 ton.) Från Wikipedia : Max. startvikt 80 286 kg (MAX 7) 82 191 kg (MAX 8) 88 314 kg (MAX 9) Svara
  2. Johnny: Stefan, han skriver om startvikten på en 737-800, inte någon av MAX kärrorna. Svara

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

2 KOMMENTARER ÖPPNA
AFFÄRSRESESÄLJARE GÖTEBORG
Sista ansökningsdag:
27 maj 2019
Är du vår nya Key Account Manager?
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
Affärsresesäljare – Kalmar
Sista ansökningsdag:
7 juni 2019
Vulkanresor söker en resekonsult till Umeå
Sista ansökningsdag:
14 juni 2019