Annons:

Annons:

Ledare: Sluta vara så snälla, tjejer

Att det ska vara så himla svårt. Det är tredje året som vi i vår kartläggning över de 100 bäst betalda cheferna i resebranschen har kvinnor och män i samma lista. Resultatet är tydligt och rätt deprimerande, kommenterar Katarina Myrberg i sin senaste ledare i aprilnumret.

Det är fortfarande jäkligt svårt för kvinnor att slå sig fram till de allra bäst betalda toppjobben – och därmed de riktigt höga chefslönerna. I årets lista, som avser inkomsterna för 2013, hamnar första kvinna på plats 22. Det är Lottie Knutson, som till råga på allt nu lämnar resebranschen.

Och bara drygt en fjärdedel av 100-listan är kvinnor. Det är samma andel som förra året och året dessförinnan. Förändring tar tid, jag vet, men det känns som om det går för långsamt.

Vems är ansvaret då? Givetvis vd:ar eller styrelsen har ett ansvar att se och lyfta kvinnor inom sina organisationer och se till att de får rätt betalt. Men också kvinnorna själva, som måste bli framfusiga i sin karriärsjakt och sina lönekrav.

Flera tips har även fackförbundet Ledarna. Att våga prata lön med chefen och kolleger, ta del av benchmarking om löneläget inom företaget. Har din manliga chefskollega flera tusenlappar mer i lön trots att hans verksamhet drar in mindre pengar är det något som är fel. Men glöm inte – i själva lönesamtalet ska du inte jämföra dig med någon annan! Exempel: hotelldirektörer på Scandic (oavsett män eller kvinnor) ska inte dra upp koncernchef Frank Fiskers mångmiljonlön i lönediskussionerna. Det är no, no på den.

Den krassa sanningen är också att om du som kvinna vill få en riktigt bra chefslön, bör du överge resebranschen. Eller åtminstone skaffa dig en karriär inom den manligt dominerade flygbranschen och inte den serviceinriktade hotell- eller resebyråvärlden. Genomsnittslönen för en chef inom resor och turism är lägre än genomsnittslönen för chefer i hela svenska näringslivet.

Förklaringen enligt Ledarna är en kombination av att det är en servicebransch med många kvinnor som jobbar där. Och sämsta karriärvägen lönemässigt är att bli konferenschef, femte sämsta betalda chefsjobbet i Sverige. Och visst finns en koppling – alla dessa fantastiskt serviceinriktade kvinnor inom branschen som gör allt för sina kunder och kolleger med ett leende, som tänker mer på andra än sig själva. Så tjejer, sluta vara så snälla! Då blir det mer pengar i lönekuverten.

Kommentarer är stängda.

Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020