Annons:

Översvämning på High Chaparral förväntas orsaka omfattande skador

I den småländska temaparken High Chaparral breder vattenmassor ut sig i rask takt. Ett större antal campingstugor har redan börjat ta in vatten, äventyrsgolfbanan står till hälften under vatten och ett flertal butiker och matställen förbereds nu för översvämning. Samtidigt bistår High Chaparral lokala hästägare med stallplats och hagar som drabbats av översvämningen, enligt ett pressmeddelande.

Den översvämning som drabbat stora delar av Jönköpings län drabbar i stor utsträckning vilda västern-parken High Chaparral. Stora delar av parken och campingen står under vatten och spridningen av vatten förväntas fortsätta. Vattenmassorna sprider sig från så långt som en halvkilometer bort, och i temaparken pågår febril verksamhet med att vattensäkra så mycket som möjligt.

– Vattennivån har sedan drygt ett dygn passerat den nivå vi såg 2020. På mindre än ett dygn har nivån höjts med 14 cm och vattenmassorna har därför nått ytor som inte påverkades för tre år sedan, säger Mathias Bergendahl, vd.

Samtidigt försöker High Chaparral bidra med hjälp till andra som drabbats av översvämningen. Temaparken har börjat ta emot hästar från närliggande stall som drabbats, då High Chaparrals eget stall samt hästhagar och bisonhägn finns på högre nivåer inom företagets område.

High Chaparral står i nära dialog med både Gnosjö kommun och försäkringsbolaget, och förbereder för en vår då parken ska återställas i tid för säsongen.

Mathias Bergendahl på High Chaparral.

– Ska man se något positivt är det att vi i år ligger en månad före i tid jämfört med 2020 då översvämningen började i mitten av februari. Lärdomar från den gången tillsammans med något mer tid ger oss något bättre förutsättningar för att färdigställa parken till säsongen, säger Mathias Bergendahl.

SMHI har utfärdat röda varningar, den högsta nivån på skalan, för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre delen av Nissan och nedre Lagan.

Även flera gula varningar är utfärdade för höga flöden i flera delar av landet.

High Chaparral öppnar den 18 maj 2023.

Kommentarer är stängda.