Annons:

BRA ansöker om rekonstruktion – lovar att trafiken fortsätter som vanligt

Det svenska flygbolaget BRA ansöker om företagsrekonstruktion för sju av koncernens tretton bolag. Kunderna påverkas inte av processen, alla flygningar kommer att genomföras och verksamheten fortsätter som vanligt, enligt ett pressmeddelande.

 ”…en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation”

Flygbranschen präglas av höga fasta kostnader och små marginaler. Bolaget måste nu agera för att säkra långsiktig finansiell stabilitet. Målet med den legala processen är att, vid sidan av ett antal förbättringsåtgärder, sanera skulder och omförhandla avtal för att säkerställa jobb, bevara den viktiga flyginfrastrukturen och tillgängligheten i Sverige samt att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för BRA.

BRA, Braathens Regional Airlines, är ett svenskt flygbolag med en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1946. Årligen reser drygt en miljon resenärer med BRA, som i dag är Sveriges största inrikesflygbolag sett till antal flyglinjer. Bolaget har omkring 500 anställda. Under det senaste året har BRA startat ett nytt affärsområde, charterflygningar åt researrangörer, som på kort tid dubblerat verksamheten.

Nu kan alla flyga med biobränsle. Förr var det bara vissa företagskunder som kunde detta.

Pandemin innebar stora prövningar för flygbranschen och under rådande lågkonjunktur har återhämtningen efter pandemin bromsat in för inrikesresandet, samtidigt som kostnaderna har ökat, allt från flygplatsavgifter till bränslepriser och räntor. Företaget påverkas kraftigt negativt av valutaeffekter på grund av den svaga svenska kronan. Under sommaren har bolaget även drabbats av förseningar av flygplansleveranser på grund av global kapacitetsbrist på flygplan och reservdelar, vilket har resulterat i stora engångskostnader.

BRA:s ägare Per G Braathen.

– Vi är stolta över att ha flugit resenärer och bidragit till att hålla hela Sverige levande i över 25 år. Det kommer alltid finnas behov av att flyga och kunderna förväntar sig bolag som driver på hållbarhetsomställningen i branschen. Just nu har en rad olyckliga faktorer försatt oss i en svår situation. Att fatta det beslut vi nu har tagit är nödvändigt för att ta ansvar för jobben, flyginfrastrukturen i Sverige och verksamheten långsiktigt. Vi kommer att fortsätta vår högt uppsatt ambition om att ställa om flygbranchen till fossilfritt så snabbt det är möjligt, säger Per G. Braathen, styrelseordförande och ägare av BRA enligt ett pressmeddelande.

Ulrika Matsgård, kommersiell chef på flygbolaget BRA.

”Den här gången kommer vi att fortsätta vår verksamhet som vanligt och kunderna kommer inte att påverkas”

– Dagens situation är en helt annan än den som rådde under pandemin då resandet, i stort sett, var obefintligt. Den här gången kommer vi att fortsätta vår verksamhet som vanligt och kunderna kommer inte att påverkas. Samtidigt behöver vi agera nu och genom ett antal åtgärder kommer vi att skapa långsiktiga förutsättningar för att driva och utveckla ett hållbart modernt flygbolag. Jag ser med tillförsikt på framtiden och möjligheterna för BRA, säger Ulrika Matsgård, vd BRA i ett pressmeddelande.
Ägarna är villiga att tillföra nytt kapital i samband med en framgångsrik rekonstruktionsprocess och överväger att bredda ägandet.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024