Annons:

Statlig myndighet stämmer BRA flyg – anställd har rätt att bära hijab 

Den statliga diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer ett flygbolag efter att en kvinnlig nyanställd inte fått bära hijab, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.

Det var först när kvinnan påbörjade sin internutbildning för jobbet som instruktören sade att huvudduken kunde bli problematisk. Detta trots att kvinnan burit den under flera anställningsintervjuer. På grund av flygbolagets uniformsregler tvingades kvinnan välja mellan att sluta bära plagget eller att säga upp sig, och valde det senare.

Bolaget har hänvisat till att deras uniformsreglemente följer av en neutralitetspolicy där de har ett behov av att uppvisa en religiös, politisk och ideologisk neutralitet gentemot kunder. Enligt DO är reglementet dock inte utformat på ett sätt som ger stöd för en vilja att uppnå generell neutralitet, utan endast syftar till att hindra bärandet av religiösa symboler.

– Ett uniformsreglemente som innebär förbud mot religiösa symboler medför särskilt negativa effekter för muslimska kvinnor som bär slöja av religiösa skäl. Vid en intresseavvägning måste jämställdhet på arbetsmarknaden och individens religionsfrihet därför ställas mot arbetsgivarens intressen, och vid en sådan avvägning måste jämställdhet och religionsfrihet väga mycket tungt, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

DO begär nu att Braathens Regional Airways AB och Svenska Flygbranschen ska betala 150 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan med anledning av bolagets klädkod för anställda.

Travel News prognos är att statliga DO kommer att förlora denna process.

Kommentarer är stängda.

Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024