Annons:

Annons:

Fredagskrönikan: Ljug bara ljug – om du är en konstnär

Tittade på SVT:s dokumentär “Lugn bara Lugn” om poeten och dramatikern Kristina Lugn igår. Den var väldigt dålig, men ändå intressant. Med dålig menar jag att den var inkomplett. Den kulturella timmen i SVT bestod mest av gammal skåpmat från 2003. Sedan hade filmarna tänkt att göra ett omtag i år, men då dog huvudpersonen utan att något nytt material hade spelats in. 

Dokumentären bestod alltså en massa klipp från mer än femton år sedan och lite nygjorda intervjuer med personer som Benny Andersson, Carin Götblad och Per Wästberg. En som inte ville vara med i dokumentären är Kristinas dotter Martina Montelius. I Expressen lägger hon ut texten om sitt beslut. Hon menar att filmarna köpt hennes mammas osanningar, bland annat om ett inställt biobesök i Kristina Lugns barndom. Sen skriver Martina något som jag tycker är otroligt intressant: 

“Kristina Lugn var den enda människa jag träffat som på riktigt levde i ögonblicket. Inte på ett mindfullnessanstruket sätt, utan som slungade hon sig genom tillvaron medelst lianer spunna av sagor.”

Jag hade förmånen att få göra en längre intervju med Kristina Lugn. Det var under min tid på DN På stan i början på nollnolltalet. Jag gjorde intervjun lite som en råttfälla. Jag lurade in Kristina på ett upplägg som hon inte kunde kontrollera. När väl intervjun var gjord fanns det inte tid att backa ut för artikeln skulle publiceras nästa helg på midsommarafton. 

Läs gärna intervjun här.

Kristina säger i dokumentären att hon gärna bjuder in människor till sig, men när de väl är på plats blir hon arg och frågar vad gör du här. Det hann hon aldrig göra med mig.

Vi hade fyra magiska timmar i Stockholms skärgård ombord på ett av Waxholmsbolagets vackraste fartyg: Norrskär. Kristina berättade historier som jag förstod var överdrivna och i vissa fall direkt lögnaktiga, men i stunden i nuet blev det ändå sant. 

Och ja, det blev magiskt. 

Efter intervjun fick jag brev från människor som skrev att Kristina hittade på och förvred sanningen. Alltså exakt det som Martina också hävdar. 

Hur kan vi acceptera detta? Mitt svar är att lever man bara så mycket som det går i nuet så är mycket förlåtet. Att vara närvarande i varje sekund är det enklaste och svåraste som finns. 

Ett knep ja nästan en sorts fusk är att vara på resa. 

Jag förstår idag att intervjun med Kristina hade blivit helt annorlunda om vi bara hade träffats på ett kafé eller på hennes teater Brunnsgatan Fyra. Just det faktum att vi befann oss på en resa, om än bara ut till Grinda och hem igen till Grand Hôtel på Strömkajen, gjorde att många murar mellan oss revs. 

Jag tänker att det är troligen därför som 2020 har varit ett av tuffaste åren för mig och många som läser Travel News. Det faktum att vi inte får resa gör att det är nästan omöjligt att leva i nuet. Den grå vardagen erbjuder mycket trygghet och ja också kärlek, men det oberäkneliga äventyret som gömmer sig bakom varje oupptäckt stig uteblir. Det är så sorgligt. 

Jag har många gånger tänkt på vad som är mest utmärkande för en konstnär. Nu när jag skriver detta inser jag att det är rätten att skapa in sin egen sanning. Jag är ingen konstnär och har aldrig sett mig som en eller velat vara en. Jag ser mig som journalist och för mig är sanningen det viktigaste av allt. Att berätta hur det är, inte skapa en ny verklighet utan arbeta med det som är. 

Det är mitt uppdrag.

Och att förmedla så många relevanta och sanningsenliga bilder som möjligt av verkligheten. Den senaste perioden har Travel News haft två intervjuer som fått stor uppmärksamhet. Två hotelldirektörer – Petter Stordalen och Uwe Löffler – har bägge bjudit på en timme av sin tid. 

Deras prognoser för 2021 är diametralt olika, men jag tycker att bägge är lika relevanta. 

Att förutsäga framtiden är en djupt mänsklig sysselsättning. Vi vet alla att det inte går att säga vad som finns bakom nästa hörn, men vi kan inte komma oförberedda dit. 

Förr gick man till ett orakel eller en astrolog. Numera pratar man med en finansanalytiker eller en dator som heter AI. 

Eller möjligen en statsepidemiolog. 

Men ändå lyckades vi missa både coronas våldsamma kraft i mars och andra vågens storlek denna vinter. Det är fruktansvärt, men samtidigt en sorts nåd. Det mesta är outforskat, trots att mänskligheten befinner sig på sin högsta topp någonsin. 

Kristina Lugns lösning på detta problem var ofta humor. I dokumentären ser man tydligt att hon ofta skrattar högst av alla åt sina egna oneliners. 

Benny Andersson ger ett exempel på Kristinas rimkonst: “Du är varm, du är skön och ditt motsatta kön gör mig så mycket bättre.” Den sången, “Nu mår jag mycket bättre”, ville Kristina ha på sin begravning, men Benny Andersson vågade inte sjunga och spela.

Ännu en bild av årets 2020. 

Snart är det slut och jag tror att Petter Stordalen får rätt. 

Sommaren 2021 blir euforisk. 

Och ja, skulle Löffler få rätt så klarar vi det också. 

Vi är ju här nu!

***

Det lär vara lite snö i Åre. Det borde oroa Skistars vd mer än personalfesterna. De senare går att undvika. Men att trolla fram kyla är svårt.

***

Som tidigare sagt. Ro hit med vaccinet nu så att världen kan bli normal igen.

***

Statliga marknadsorganisationen Visit Sweden ska dubbla antalet resenärer hit till 2025. Detta ska ske hållbart. Två helt oförenliga mål. Fördubblad turism utan ökad flygtrafik är omöjligt om man är ett litet land i utkanten av Europa.

***

Fastighetsbolaget Midstar ska driva sitt första hotell i Sverige i Halmstad från och med nästa år.  Man kör redan två gamla First-hotell i Köpenhamn. Pandox lillebror går i storebrors fotspår. Det ska bli spännande att se vilka andra fastighetsbolag som också förvandlas till hotelloperatörer i coronas-kölvatten. 

Jag är dock helt övertygad om att finansbranschen inte gillar detta enligt principen bliv vid din läst.

***

Det är mycket snack om Norwegians framtida affärsidé: long haul, inrikesflyg eller regional flyg. Eller ja kanske alltihopa som tidigare. 

Nej, jag bara skojade. 

Världens mest framgångsrika flygbolag har oftast bara en enda idé. Point to point, inom centrala Europa med wet lease exempelvis. Ju fler osäkerhetsfaktorer du adderar desto större chans att allt går åt helvete. Det ska bli spännande att höra vad Flyr har för planer. Jag är övertygad om att de inte kommer att kopiera Norwegians gamla affärsplan rakt av. 

***

Travel News senaste läsarundersökning visar att en majoritet av våra läsare är chefer och har budgetansvar. Mitt mål är att ge er ett så bra beslutsunderlag som möjligt, både på kort och lång sikt. 

***

Vi jobbar på med vår Premium-tjänst. Lansering under 2021. Håll ut. 

***

Planerar att åka till Göteborg och bo på hotell i mellandagarna. Vad ska vi titta på och vem ska jag intervjua när jag är i rikets andra stad? Mejla mig om du har tips.

***

Nu går Travel News in i jul och nyårs-mode. Det innebär att nyhetsbrev kommer vid lunch istället för på morgonen och att Travel News uppdateras något mindre frekvens. Men börjar de brinna kommer vi förstås att bevaka detta.

Detta tempo håller vi fram till trettondagen. Sen kör vi som vanligt igen.

 

4 kommentarer

  1. janne: Bra om resor,personer du vinner i längden,leva i nuet kräver en resa eller två..iofs hjälper det med gamla cd som ex.two o half men...minnet är kort..god jul Svara
    • Viggo Cavling: Tack! Svara
  2. Lars H: En randanmärkning. S/S Norrskär tillhör Waxholmsbolaget och inte Strömma. Svara
    • Travel News: Ändrar detta. Tack för info. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

4 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.