Annons:

Annons:

Thomas Cook i konkurs – alla Vingresor ställs in

Den brittiska resekoncernen Thomas Cook – som äger svenska Ving – går i konkurs. Nu drabbas hundratusentals resenärer av inställda flyg. – Det här är den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria, säger reseexperten Lottie Knutson till Expressen. Detta drabbar 5 657 svenska Ving-resenärer. Även de som åker med Spies, Tjäreborg och Globetrotter drabbas.

Redan i helgen stod det klart att Vings ägare, resekoncernen Thomas Cook Group, var på väg mot konkurs. Bolaget höll på och förhandla om en nödfinansiering – och senast på måndagen behövdes 11 miljarder kronor.

Det misslyckades.

Tidigt på måndagsmorgonen lämnade Thomas Cook Group in en ansökan om konkurs. På sin hemsida skriver bolaget:

”Den brittiska verksamheten har upphört med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och semesterresor har avbrutits”.

Enligt The Guardian påverkas runt 600 000 resenärer, bland annat 150 000 brittiska turister som nu sitter strandade utomlands. Även tusentals jobb kan upphöra, Thomas Cook Group sysselsätter cirka 21 000 personer.

– Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats, säger koncernens vd Peter Fankhauser till Reuters.

Han fortsätter:

– Detta är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytande med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runtom i världen.

Den brittiska flygmyndigheten CAA arbetar nu för att få hem över 150.000 brittiska resenärer under kommande två veckor, rapporterar Reuters.

I Sverige drabbas tusentals Vingresenärer av konkursen. Resebyrån, som är en fristående enhet inom Thomas Cook Group, skriver på sin hemsida:

”Då flygbolaget som flyger majoriteten av Vinggruppens gäster i Norden ägs av Thomas Cook Group, så kommer resenärer under måndagen att drabbas av inställda flyg som en följd av konkursen”.

Alla flygningar i Norden är inställda tills vidare under måndagen.

– Vi beklagar verkligen den uppkomna situationen och de besvär som det medför för våra kunder. Vi har på väldigt kort tid, efter det att konkursansökan skickades in, behövt invänta besked om våra flyg kommer upp i luften, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden, i en kommentar till Expressen.

Han fortsätter:

– In i det sista har vi försökt säkra våra resenärers flygresor, men har snabbt insett att detta inte är möjligt och behöver därför tillsvidare ställa in alla flygavgångar under måndagen.

Thomas Cook-ägda researrangören Ving meddelar att deras kunder skyddas av resegarantin, vilket innebär att man ersätts för exempelvis hemtransport.

Vings pressinformatör Anna Hagberg uppgav under helgen för Di att runt 20.000 svenska resenärer just nu befinner sig på bolagets destinationer.

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen har ökat.

Thomas Cook bildades i Storbritannien 1841 och arrangerade då tågresor. Efter andra världskriget började man med paketresor till Europa. Företaget har 22.000 anställda världen över, 9.000 i Storbritannien, och 3.000 hotell världen över är knutna till företaget.

En kommentar

  1. Förundrad: Ledningen i England lär ha plockat ut enorma bonusar de senaste åren trots att bolaget gått allt sämre. Man får hoppas att flygmyndigheten i England som plockar hem alla resenärer låter dessa ansvariga betala så inte de Engelska skattebetalarna får stå för kalaset....

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.