Annons:

Annons:

Flyg från coronasmittat Iran landar på Landvetter

Under tisdagseftermiddagen landar flight IR727 från Teheran på Landvetter rapporterar SVT. Iran har ett stort utbrott av coronaviruset, men det finns inga planer på att stoppa flyget. – Sådana åtgärder har inte visat sig effektiva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten till SVT.

– Historiskt har det inte varit en jättebra idé att stoppa flygningar. Det senaste exemplet är väl Italien. Där ställde man in alla flygningar till Kina men ändå fick man ett stort utbrott, säger Anders Tegnell.

Han medger att man möjligen kan förskjuta tidpunkten för ett utbrott något genom att stoppa flygningar från riskområden till Sverige.

Det är inte aktuellt med snabba läkarundersökningar av passagerarna. Inte heller detta anses vara effektivt.

Anders Tegnell tycker att det är svårt att bedöma sannolikheten för ett utbrott av coronavirus i Sverige.

– Det som känns hyfsat möjligt i närtid är att vi kan få spridning kring ett fall som kommer hit. Men det anser jag att vi har bra beredskap att hantera. Vi har en lång tradition av att spåra smittor och har en bra organisation för det, säger han.

14 kommentarer

 1. Fereidoon: När iranska myndigheter struntar i sitt folk varför folket i Sverige skall drabbas. Jag vet man måste vara medmänsklig, men inte i vilket pris som hälls . Man kan kräva hälsodeklaration, när man länder i Sverige. Sverige stor antal äldre som ligger i risk zon.
 2. Ej rädd för Corona.: Spelar väl ingen roll om pax kommer direkt eller via andra flygplatser... Vad är skillnaden på om en smittad kommer direkt eller via tex Frankfurt, Paris eller London?
 3. Niusha 🍹 Mostafavi: Kan ni hjälpa mig jag vill inte få coronaviruset
 4. Lars Eriksson: Konstigt tänk av en fackman, är han mutad? . Andra säger att exempelvis plan är värsta miljön för spridning. Och förbereda för vad? Våra sjukhus är redan fullbokade.
 5. Pio: Stäng gränsen dem som har corona virus. Det kommer sent om ni inte gör nu.
 6. Ak: Sverige helt fantastik, dom tar allt som kommer in spelar ingen roll. Turkiet har stoppat redan alla flygg från Iran och stängt av sin gräns och har placerat flytande sjukhus i gränsen. Sverige förberedd för ingenting nästa pratar till luften politiker. Even man åker till Filippinerna fast dom världen fattigaste land kräver hälso declaration innan man lander..
 7. Christer Nilsson: Håller med Lars, och undrar när våra flygplatser inför kontroller av inresande såsom i andra länder. Tyvärr är våra myndigheter väldigt sega!
 8. LL: Sanningen är att smittan enbart kan komma till Sverige med dom som hämtar den utomlands eller via turism. Folkhälsomyndigheten och regeringen anser kortsiktigt att ekonomin är viktigare än vår hälsa. Sverige klarar ej att ta hand om alla allvarligt sjuka idag, hur ska det gå om 80% blir smittade och av dom 20% allvarligt sjuka och kanske dör. Var är förståndet?
 9. Lennart: De flesta förstår nog att de nuvarande åtgärderna för att stoppa spridningen inte är tillräckliga. Man borde givetvis avbryta alla direktförbindelser med de länder/områden där smittan har spridit sig. Visst går det då kanske ändå att ta sig hit på andra vägar men man har i alla fall strypt ”tillförseln" väsentligt. Dessutom är det ju många länder som, förståndigt nog, inte tar emot flyg från de värst drabbade länderna, så så lätt blir det inte att tråckla sig hit i så fall. Tegnells invändning att man skulle få sämre kontroll, om folk kommer hit på andra vägar är märklig, eftersom man ju inte kontrollerar dem som kommer med direktflyg? Ett minimikrav är vidare att alla som reser in i landet lämnar en hälsodeklaration, med uppgift om i vilka olika länder man har rest före ankomsten. De som uppger de mest smittade länderna bör testas. Detta även om det kan hända att testet skulle missa någon enstaka, där sjukdomen ligger latent. Inte heller det argumentet från Tegnell är relevant. Detta är alltså en miniminivå för vad som bör göras. Problemet är väl att myndigheter och politiker inte kan få fram de resurser som krävs. Vi vet ju att det redan i normalsituationen saknas såväl vårdpersonal som polisiära gränskontroller. Dessutom har man inte ens den skyddsutrustning som krävs vid mer omfattande provtagning. De beredskapslager som fanns förr, såldes ut för 20 år sedan, ungefär samtidigt som man utrangerade det mesta av vår krigsmateriel. Vi får uppenbarligen hoppas på turen.
 10. TK: Oroande! Vad är problemet med att införa hälsokontroller med passagerare, som kommer med direktflyg från drabbade länder? Redan nu är det flera, som kommit från Iran med flyg drabbade. Flera andra länder har gjort det, såsom Tyskland. Är det så illa med den svenska sjukvården, att det inte ens finns resurser till det? Handlingsförlamning tycks prägla myndigheternas agerande-hoppas, att jag har fel.
 11. Bo Wiman: PK Sverige. Det säger allt!
 12. Djalil: Jag läste nyss att Tyskland, England och ett par andra länder kräver hälsodeklaration av passagerare som Iran Air hämtar till dessa länder. Undrar varför Sverige inte tillämpar sådana åtgärder?
 13. Aanta: Att Italien fick smittan trots att de stoppade flygningarna berodde på att stoppet kom försent, när den redan fanns i landet. Tegnells argumentering är så bakfram att han borde ställas ut som ett skrämmande exempel på mänsklig dumhet, där ett kortsiktigt vinstintresse vägs mot risken att vi hamnar i en okontrollerad pandemi. Endast faran för detta borde vara skäl nog att stoppa resor till länder som har smittan. Sveriges organisation och förmåga att hantera en pandemi är närmast obefintlig, jag har varit i ett flertal hetsiga diskussioner med ansvariga på räddningstjänsten den senaste veckan över att de inte har ett lager med skyddsdräkter och ansiktsmasker vilket kommer att behövas för ambulans och annan personal. Infektion med COVID-19 har ett ovanligt tvåstegs förlopp, där det först endast förefaller vara en vanlig förkylning, eller inga symtom alls - under den tiden sprids smittan till andra. Först därefter bryter sjukdomen ut helt, och det är då man söker vård. Den förefaller (men är inte bevisat) att viruset rentav kan gå in ett så vilande stadium att vissa får klartecken att de är friska - i likhet med fallet med den Japanska kvinnan som blev omtalad i dagarna. Det är osannolikt att hon blev infekterad en andra gång - mycket mer sannolikt att viruset endast tagit en paus. En lång rad länder såsom Azerbadjan, Oman, Kazakhstan & Turkiet har stoppat flygningarna - men Sverige avser att fortsätta som om inget skett?
 14. Lennart: Ja, nu har man tydligen börjat tänka klart på myndigheten. Kanske tom hälsodeklarationer kan bli införda? "Folkhälsomyndigheten vill få iranskt flygbolag prövat UPPDATERAD IDAG 12:13 PUBLICERAD IDAG 12:06 Folkhälsomyndigheten vill att Transportstyrelsen omprövar trafiktillståndet för det iranska flygbolaget Iranair, det skriver myndigheten i ett pressemeddelande. Anledningen ska vara för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset, covid-19, i Sverige." Dock en skandal att det kommer så sent!

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.