Annons:

Premium

Wild & Crazy-krönika: Hög tid att normalisera covid!

Travel News chefredaktör Viggo Cavling har tröttnat på restriktioner som inte funkar när en stor del av befolkningen är dubbelvaccinerad. Det finns andra åtgärder som ger bättre effekt.

Vi skriver ett nytt år. Men harvar vidare med covid sedan ja det känns som urminnes tider. Smittspridningen går upp med omikron, men det är en stor skillnad från tidigare. Färre på sjukhus och ännu färre på IVA. Människor har tack vare vaccineringen slutat att dö. 

Eller ja, människor dör förstås hela tiden och ja några av dem som är dubbelvaccinerade drabbas också. Men frågan är om de skulle gjort det i alla fall. 

I media läser jag att den senaste upplagan av omikron är betydligt lindrigare än tidigare när det gäller svår sjukdom, dock betydligt mer smittsam. Gänget som var på julbord i Norge är världsberömda för nästan alla fick covid, men mer okänt är att ingen fick läggas in på sjukhus och inte en enda dog. 

Alltså, jag håller med om att det är trist att vara sjuk och ligga hemma, svettas och hosta. Men det är en del av livet om man ska leva i 100 år. Ingen går från vaggan till graven utan att då och då drabbas av diverse sjukdomar.

Jag förstår inte varför myndigheter skrämmer upp folk i onödan.

Min gamla idé att tvinga på människor vaccinationer tycks inte aktuell, trots att det är uppenbart att just denna grupp hotar sjukvården. 

Och varför är då sjukvården hotad? Jo, för att sjuksköterskor inte vill arbeta där för att de får för dåligt betalt. Enligt författaren och psykiatrikern David Eberhard i SR:s Studio 1 är bara 400 av 580 vårdplatser på Danderyd öppna för att det saknas personal. Vill man att det ska bli ändring på detta måste man höja lönerna för dem som arbetar i vården. Det samma gäller förstås även barnmorskor om man vill lösa förlossningskrisen. (Här talar jag i egen sak eftersom min älskade fru är barnmorska, jag kan garantera er att hon är värd betydligt högre lön än idag.)

Varför skriver jag om detta ämne i Travel News?

Jo, för det är vi i reseindustrin som får ta smällen när oron för omikron kommer. I veckan kom färsk data från Swedbank som visar att intäkterna på hotellet och restauranger rasar.

Det går att välja en annan väg. 

Israel har bestämt sig för att hålla samhället öppet och satsa på flockimmunitet. Självfallet tycker jag att vi ska fortsätta med vaccinationer och att vi testa mer och att om man är allvarligt sjuk ska stanna hemma. Men om jag inte minns fel så stängde vi inte ner landet för några år sedan när många låg hemma i influensa. Samhället fortsatte att fungera. Så borde vara fallet även nu. Det är hög tid att normalisera covid.

På nytt jobb