Annons:

Premium

Panelen om Visit Swedens nya kampanj, Flix och reklam för semesterresor

Veckans panel: Didrik von Seth, vd SRF, Kajsa Beausang chefredaktör/creative director Joyvoy, Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB, Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian, Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group, Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige, Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden - Hotell & Konferens, Erik nissen Johansen, creative director och founder Stylt Trampoli AB

Detta borde Visit Sweden göra för att få fler turister att komma till Sverige? (Tipsa gärna om något som DU gillar i vårt avlånga land som kan locka besökare.)

pater noster
Pater Noster har ett hotell som är mitt i havet.

”Visit Sweden gör ett bra jobb att marknadsföra Sverige, men mycket beror också på den svaga krona”

Erik nissen Johansen, creative director och founder Stylt Trampoli AB: Berätta om den lyxen nya lyxen, ytan stillheten och naturen 

Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden – Hotell & Konferens: Marknadsföra ”Meet in Sweden” och stärka Sverigebilden generellt som en stark motkraft till all dålig publicitet (skjutningar, sprängningar mm)

Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Den slutsats vi kan dra från vårt perspektiv i biluthyrningsbranschen är att antalet turister växer stadigt efter pandemin. Det beror säkert på att Visit Sweden gör ett bra jobb att marknadsföra Sverige, men mycket beror också på den svaga kronan. Just nu är det tyvärr en hel del negativ PR för Sverige i samband med bränningar av heliga skrifter och andra oroligheter som påverkar turisters perception av oss. Jag tror att till synes små saker kan ha stor betydelse för en fin upplevelse. Hur många människor runt om i världen får egentligen uppleva årstiderna som vi svenskar får med de tydliga övergångarna och aktiviteterna och upplevelserna som kommer med dessa. Kanske marknadsföra en ”känsla” av något. Hur det känns att frysa om näshåren? Att ta ett dopp en sensommarkväll i en varm sjö? att äta de där perfekta solmogna jordgubbarna! 

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Jag tror det finns mer potential att lyfta fram den höga nivån på kroglivet i Sverige. Både stjärnkrogar, men också hela bredden med en massa olika kök, för alla smaker och plånböcker. Inte minst är ju valuta för pengarna för utländska besökare rätt svårslagen just nu.

Arild Glamping.

Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Våldsvågen som härjar nu skadar tyvärr Sveriges rykte så det är en tuff utmaning som Visit Sweden har nu. Men jag tror att man med fördel kan marknadsföra vår vackra natur och fantastiska landskap – det kanske är bättre att tipsa om mindre orter som till exempel Båstad, Mölle och Arild i norra Skåne eller Fjällbacka och Smögen på Västkusten. 

Kajsa Beausang, Chefredaktör / creative director Joyvoy Studio: Röda prislappar säljer alltid – just nu är det perfekt att köra en ”Sweden – value for money”-kampanj. Tyvärr. I övrigt tycker jag att man kan passa på att uppmärksamma Kiruna och den unika stadsflytten. Den är så fascinerande.

Didrik von Seth, vd SRF: För det första bör Visit Sweden få betydligt mer resurser att marknadsföra Sverige som destination. Med mer resurser kan man segmentera kommunikationen mera än idag. Vår fria natur och de stora vidderna är dock ett säljargument som kan riktas mot de flesta. 

Sandhamn är en del av Stockholms skärgård.

”Som svensk vill jag inte att mina pärlor som skärgårdens ångbåtar, vandringslederna i fjällen, svampskogen om hösten ska invaderas av horder av turister”

Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB:  Som svensk vill jag inte att mina pärlor som skärgårdens ångbåtar, vandringslederna i fjällen, svampskogen om hösten ska invaderas av horder av turister. Det ligger därför närmare tillhands att locka dem med Stockholms slott och Västerlånggatan, platser man som svensk och Stockholmare ändå inte besöker. Något vi har i Sverige som är unikt men fullkomligt oexploaterat som turistattraktion är världens nästa största (och Europas största) bifurkation. Tärendö älv avleder en del av Torne älv till Kalixälven. Här skulle man kunna ha bifurkationsbåtfärder med löjromsfrossa. Ett bifurkationscafé med den världsberömda bifurkationshjortronglassen, osv osv. Rent allmänt kan vi erbjuda snö, mörker och kyla (och norrsken) något som för en större del av jordens befolkning är mycket exotiskt. 

Kommer vi att se fler prissänkningar i reseindustrin med tanke på lågkonjunkturen och inflationen? Motivera gärna ditt svar.

Erik nissen Johansen, creative director och founder Stylt Trampoli AB: Ja

Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden – Hotell & Konferens: Vi ser det redan på hotellrumspris och konferenser med övernattning

Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Fick man önska skulle väl de flesta företag vilja bjussa på sänkta priser. Men just nu, med det rådande ekonomiska läget är det svårt. Det är så små marginaler. 

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Ja absolut, det finns ju tecken på att inflationen är på väg ner och även SEK ska nog stärkas mot EUR och USD. Så dessa kommande kostnadsminskningar kommer gå tillbaka till kunderna, för vi vet att prisvärde driver försäljning.

Norwegian flyg

Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Nej jag tror att priserna kommer att vara ungefär samma som de är idag eftersom bränslet fortsätter att vara dyrt och med infasning av fossilfria bränslen blir det ännu dyrare. Samma sak gäller nog för hotell, det kommer att fortsätta kosta ungefär som idag. 

Kajsa Beausang, Chefredaktör / creative director Joyvoy Studio: Om det finns marginaler att tulla på gör man väl det i tillfälliga kampanjer, men min uppfattning är att marginalerna redan är ganska pressade. 

Didrik von Seth, vd SRF: Nej. Kostnaderna har ökat betydligt och kommer så att göra framöver beroende på geopolitiska läget samt klimatanpassningarna som krävs under överskådlig framtid. Dessutom är marginalerna fortsatt förhållandevis låga i reseindustrin. 

Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Valuta gör det svårt eller onödigt. För svenskar som reser utomlands blir det svårt att sänka priserna i SEK. För utlänningar som besöker Sverige behövs det inte, de harredan fått en rejäl rabatt i kronan.

Vings kampanj för att få fler att resa med landets största researrangör.

Reklam för semesterresor är ofta generisk, alltså det enda som skiljer kampanjerna åt är loggan längst ner till höger. Går detta att ändra på och skapa en ”unik” och ”kreativ” reklam för en researrangör som sticker ut? Motivera gärna ditt svar.

Erik nissen Johansen, creative director och founder Stylt Trampoli AB: Skandinavien har 5% av EUs befolkning och 50% av ytan, fokusera på dom argumentet så blir det bra

Lotta Giesenfeld Boman, vd/ägare Sigtunahöjden – Hotell & Konferens: Här hoppas jag på innovativa ai-lösningar som kan hjälpa till istället för meningslösa mässor och annonser

Cecilia Saberi, kommunikationschef Hertz Sverige: Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränserna va? Skulle vilja se ett reseföretag som vågade sticka ut och anamma ett reklamkoncept som var olikt de andra. Jag som jobbar inom bilbranschen kan dra samma paralleller. Där tycker jag att Lync & Co skiljer sig väldigt mycket från mängden med sin reklam. De är mina personliga förebilder. 

Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Idag har vi så mycket mer data och mycket fler mediakanaler att välja på, vilket gör att vi har oöverträffade möjligheter att skapa relevant kommunikation till våra konsumenter. Men då är det inte alltid unikiteten eller kreativiteten som ger bäst ROI på din reklaminvestering. Så jag tror få varumärken ser att det är ett egenvärde i sig att ha just ”unik” och ”kreativ” reklam, däremot effektiv kommunikation.

Reklam för TUI.

Charlotte Holmbergh, Director of Communications and Public Affairs Norwegian: Hej, ja det gör det säkert om man är tillräckligt kreativ. Jag minns fortfarande Fritidsresors (som TUI hette då) slogan ”känslan sitter kvar länge” – den är fantastisk! Men det är klart att det är en utmaning när de flesta researrangörer erbjuder undegär samma sak. 

Kajsa Beausang, chefredaktör / creative director Joyvoy Studio: Oh, ja, det är klart att det går! Min favorit är Norwegians supersnabba helsida med en enkelbiljett till Los Angeles med texten ”Brad is single” bara någon dag efter att skilsmässan från Angelina blivit offentligt. Brilliant.  

Didrik von Seth, vd SRF: Det går. Kolla på Visit Swedens exempel ovan. 

Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Vet inte vilka medier som är effektivast. Men tror man ska fokusera mer på människor och känslan än själva resmålet. Den enda kampanjen jag själv kommer ihåg på rak arm är Vings, ”känslan sitter kvar länge”. Kanske kan man inspirerasav ICA:s reklamfilmer? Något komiskt i mötet mellan två kulturer? Kanske ska man låta människor i sin hemmiljö berätta något på ett smart sätt som skapar nyfikenhet? Med en färgton eller färgskala kan man skapa omedelbar referens till avsändaren. Har egentligen ingen aning. Är inte reklamare, är tågnörd…