Annons:

Sverige hamnar på världens sushitopp

Både Göteborg och Stockholm hamnar på tio-i-topp-listan över var intresset för sushi är störst i världen (utanför Japan). Postningar om sushi är också de femte vanligaste på Instagram där över miljarder delar vad de äter. Text: Janne Sundling

Vad öppnar först i ett nybyggt bostadsområde? Jo, en gymkedja, mäklarkontor och ett par sushirestauranger. Sushins hemland Japan står naturligtvis i en klass för sig. Men sushin har också fått en påfallande stark ställning i länder som Kanada, Danmark och Sverige. Mer överraskande kanske även i Ukraina och Belarus.

Matsajten Chefspencil har anlyserat Google Trends för att få fram var sushiintresset är störst. Vancouver i västra Kanada, med en stor asiatisk befolkning, toppar. Och där bekräftas sushins popularitet och att den japanska maten befinner sig på sin absoluta höjdpunkt i popularitet, som mer än dubbelt så eftersökit som för fem år sedan, och tre gånger mer än 2011.

En uppskattning säger att det finns runt 600 sushirestauranger i Vancouver. Men även ryssarna har fått smak för sushin, som matchar pizza som den mesta tale-away-maten. Och åtminstone när det gäller sushi kan urkrainarna enas med sina ryska och belarusiska grannar.

Köpenhamn fick sin första sushirestaurang för 30 år sedan, i dag ska det finnas 100. Fast den svenska huvudstaden får maka på sig i sushisammanhang för Göteborg, även om marginalen inte är så stor.

Å andra sidan var Stockholm före Köpenhamn med första sushistället redan på 70-talet.

Kommentarer är stängda.

Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Flygtaxis Support söker nya medarbetare
Sista ansökningsdag:
4 juni 2024
Area Sales Manager till Stockholm
Sista ansökningsdag:
5 juni 2024