Annons:

Estland – ger mer för pengarna

Tallinns medeltida stadskärna och skräpiga KGB-kontor är kulissen för konferensdeltagare till Stockholms närmaste huvudstad. Hög kvalitet för halva priset är det starkaste argumentet för en mötesresa till Estland.

Tallinns vackra medeltida stadskärna är värd en resa oavsett om du är vanlig turist eller konferensdeltagare. Tillgängligheten är det andra argumentet. Det tar bara tio minuter med taxi från flygplatsen till Tallinns centrum. Att gå från färjan till de större hotellen direkt utanför Gamla stan tar inte mycket längre tid. Utanför Gamla stan finns flera större internationella hotell med konferenskapacitet.
De flesta av husen i Gamla stan är varsamt renoverade och det är gott om restauranger.  Varje hotell, kafé, restaurang och till och med park har fritt trådlöst bredband. Wi-fi blev ett sätt att tvätta bort de mörka sovjetåren efter frigörelsen 1991.
– Det är väldigt hög kvalitet på alla konferensfaciliteter i Tallinn. Det mesta är också 20–50 procent billigare än i Sverige och Finland, säger Jonas Olsson, grundare av eventbyrån Balticevent, under en lunch på Radisson Blu Olümpia.
Han jobbade på Exportrådet i Tallinn innan han 2001 startade Balticevent tillsammans med sin finska fru Noora. De arrangerar konferenser i hela Baltikum, i Finland och till och med i Gulfen.
– Det är hög nivå på servicen här. Här är varje kund viktig. Dessutom är unika miljöer tillgängliga här för våra event.
Här går det att arrangera event i medeltida gillens lokaler eller i det nyöppnade och spännande

Sjöflygplansmuseet i hamnen. Jonas Olssons företag arbetar främst mot större företag i Finland som bara är några timmar bort med båt. De flesta svenska konfensresor till Tallinn sker på färjan och konferensdeltagarna väljer normalt bara en kortare sightseeing i Tallinns medeltida stadskärna.
– Alla vill inte ha en traditionell sightseeing. Då kan de gå på photohunt där de tillsammans ska hitta platser och byggnader på bilder och sedan fotografera dem, säger Kadri Kimsen, resekonsult på Tallink Travel Club i Tallinn, på bra svenska. Hon lärde sig svenska på Gustav Adolfs Gymnasieskola i Tallinn som grundades redan på svensktiden.
Många svenska konferensdeltagare är intresserade av det sovjetiska arvet, något som Kadri Kimsen tillsammans med många andra ester är rätt trötta på. Travel News besökte KGB-museet på Hotel Viru där själva berättelserna om sovjetperioden är betydligt mer intressanta än KGB:s gamla radioutrustning på hotellets högsta våning.
Det är symtomatiskt för esternas inställning till historien att KGB-museet är en rätt unken tillställning, medan den medeltida stadskärnan är renoverad och fylld med bättre restauranger. Det är en av de mest imponerande medeltida städerna i Europa som gärna öppnar sig för konferensdeltagare från hela världen.

Det här kan du göra i Tallinn

• Vanna Tallinn Den vackra medeltida stadskärnan är värd många timmar och blir du trött finns det många bra restauranger och barer.
• Photohunt i Gamla stan Teambuildning genom att hitta och fotografera platser och byggnader i Tallinn.
• KGB-museet i Hotel Viru De gamla KGB-rummen på utlänningshotellet är i rätt sorgligt skick, men guidens berättelse om hur det var att arbeta under KGB:s överseende ger en levande inblick i Estlands moderna historia.
• TV-tornet Det 170 meter höga tornet, som byggdes för olympiaden 1980. Spektakulär vy av Tallinn.
• Sjöflygplansmuseet. Ett nyöppnat museum i spännande historiska byggnader vid vattnet. Det hyrs ut till event på kvällar.

Kommentarer är stängda.