Annons:

Premium

“Det blir ingen konsolidering av den europeiska flygmarknaden”

Travel News chefredaktör Viggo Cavling intervjuar den mäktigaste svensken i reseindustrin globalt: Johan Lundgren, vd på Easyjet. En vanlig dag flyger hans 331 Airbus-plan runt i Europa och gör 1600 flighter på 1000 linjer. Under sommarmånaderna blir det ofta över 2000 flighter… När 2023 är slut kommer knappt 100 miljoner passagerare att ha åkt med. Easyjet klarade pandemin utan statliga stödmiljarder. Nu är uppdraget att betala tillbaka till de hårt prövade aktieägarna. Men att bråka med EU-domstolen om statliga stöd till nationella flygbolag som storebror Ryanair gör vill Lundgren inte hålla på med. Och nej, det är inte nu som den europeiska flygmarknaden konsolideras. - Så länge det finns stater som vill att deras flygbolag ska finnas kvar och är beredda att betala så kommer det att fortsätta. Men vi har inget emot att konkurrera med dem. Det gör vi så gärna, säger Johan Lundgren.

”Om single european sky var implementerat i Europa skulle vi sänka utsläppen med 10 procent från dag ett”

Jag träffar Johan Lundgren på ett av Easyjets två huvudkontor. En tjusig kontorsbyggnad som ligger knappt tio minuters bilresa från Luton flygplats norr om London. Det andra huvudkontoret som ligger i en sliten hangar ett stenkast från landningsbanan är under ombyggnad. 

Johan Lundgren har varit vd på Easyjet i sex år Innan dess var han länge vd på Fritidsresor i Sverige. När bolaget blev en del av TUI 2007 blev han vd i UK. 2011 blev han vice vd för TUI Travel PLC, ett av världens största reseföretag. 2015 slogs bolaget ihop med majoritetsägaren TUI AG. Då hoppade Lundgren av och fick med sig en rejäl slant i avgångsvederlag. Tanken var att han och en kollega skulle driva en musikstudio på Mallorca. Men en dag ringde en rekryterare och ställde en massa frågor. Några veckor senare avgick Easyjets förra vd Carolyn McCall och blev koncernchef för ITV och då blev det skarpt läge. 

Vi sitter i ett stort konferensrum och bandet rullar. Johan är klädd i vit skjorta och svart väst. Framför sig har en liten dator och några papper.

Har du redan Premium? .

Läs vidare med Premium

Ingår

  • Exklusiva analyser och sammanställningar av data för branchen
  • Unika intervjuer med reseindustrins viktigaste makthavare
  • Artiklar med tips och råd om hur du blir effektiv i ditt arbete
  • Och mycket, mycket mer!

Köp Premium

komoot is searching for a Partnerships & Sales Manager
Sista ansökningsdag:
29 februari 2024
Är du vår nya stjärna? Snart öppnar Scandic Södra Kajen
Sista ansökningsdag:
27 februari 2024
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024