Annons:

Fredagskrönikan: Vi måste se nyktert på oss själva och våra möjligheter

Tar Cinderella 2 ut till Sandhamn för att uppdatera RES guide till skärgårdens enda turistmetropol. Det ska enligt uppgift ha öppnat två nya restauranger på ön som vi ska spana in innan vi drar vidare till Möja där min älskade fru ska hälsa på sina döttrar som driver värdshuset. Det regnar vågrätt och blåser gäss på Saltsjön. Mackorna ombord är på gränsen till oätliga och det finns en sorts juice ombord: MER. Kaffet är vidbränt och sätena är från 80-talet. 

Strömma borde kunna bättre än så för 460 kronor enkel resa, två personer.  

När vi är ute på ön håller Strindbergsgården stängt eftersom det regnar småspik och det nya pizzastället har visserligen öppet, men det finns ingenstans att sitta mer än på en dyngsur soffa utomhus. 

Då tar vi en lunch på anrika värdshuset med anor från 1700-talet. Det är som vi skriver i guiden: “mysigt, murrigt och välmående”. Personalen är vänlig och serviceminded som få. De rår om mig när jag gör en teamsintervju med ett företag som hjälpt Radisson att hitta nya och gamla kunder. 

Ämnet är så komplicerat att jag nästan får huvudvärk. Google ska ta bort cookies på sina tredjepartslösningar och det skapar nya möjligheter och förstås problem. 2024 ska detta bli verklighet. Jag lovar mig själv att ta tag i detta viktiga ämne för reseindustrin när jag är tillbaka på kontoret på allvar. Länge hette Googles största annonsör Booking, men sen kom Google på att de kunde sälja hotellrum och resor själva och ja, nu förstår ni lite varför kartan ritas om. 

Den digitala revolutionen började med att man kunde köpa resor på nätet på nittiotalet. Nu finns det ingenting man inte kan köpa online. Som brukligt var det en gnista i segmentet resor som skapade en präriebrand som omformade hela världens konsumtion. 

Varför skriver jag denna långa drapa om en kall resa i Stockholms skärgård? 

Jo, för att för knappt två veckor sedan gick snacket i media att turister kommer att överge Medelhavet för att hänga i Skandinavien på semestern. Varje sommar kommer det att vara några dagar om året vid Medelhavet då det är alldeles för varmt för hjärtsvaga pensionärer med högt blodtryck. Men resten av tiden kommer det att vara strålande sol, ljumma havsvindar framåt eftermiddag och gnistrande blått hav med mjuka böljande vågor på en perfekt sandstrand. Detta ska jämföras med den tre meter långa stenstrand vid Saltvik på Möja som jag vadade ut från i onsdags. Jag passerade en meter brun tång och gick sedan på knubbiga stenar ut till midjedjupt vatten innan jag tog några simtag. Det var max 18 grader i havet och när jag väl doppat huvudet var denna sejour över. 

Jag brukar säga att man aldrig ångrar ett bad och det är sant. 

Men jag vet också att stora delar av mänskligheten inte tycker att självplågeri är något de vill ägna sig åt när de är lediga. De vill njuta och koppla av. Helst till en rimlig kostnad. 

Följaktligen har Sverige vissa utmaningar innan man är en turistnation i samma division som Grekland och Spanien. Nu tror jag att ingen i vår politiska elit vill gå åt detta håll eftersom det innebär att 15-25 procent av vårt BNP skulle luta sig mot denna gardin som idag står för knappt 2 procent av landets ekonomiska produktion. 

Vad vill jag säga med allt detta? Jo, att det är viktigt att vi i reseindustrin i Norden ser nyktert på vår egen situation och våra möjligheter att sälja resor och hotellrum. Det är Travel News viktigaste uppgift. Till vår hjälp har vi nu tagit in en ny reporter: Linda Iliste, hon är baserad i världens viktigaste huvudstad London. Hon kommer uteslutande att skriva artiklar för Travel News Premium, vår nyhetstjänst för dig som vill ha gediget beslutsunderlag när du fattar beslut i reseindustrin

Detta kommer jag aldrig sluta tjata om. För det enda sättet att utvecklas är att färdas bortom sin egen horisont. Eller ta del av de historier som kommer från andra sidan havet. Alltså Lindas utmärkta artiklar från London.

Och med dessa storvulna ord är det tid att ta helg. 

Vi ska till Siljansnäs i Dalarna för att gå på bröllop.

Vi hörs igen på måndag. 

En kommentar

  1. Realisten: Bra krönika. De som på allvar tror att Sverige kommer att ersätta Medelhavet- med dess fantastiska länder och resmål - är vilseledda av media. Denna sommar har t ex franska rivieran haft helt normala temperaturer. Och inte ”dödsvärme ”. Inget ont om Sverige som ett hyggligt intressant resmål men den som väljer bort utlandsresan väljer bort en viktig del av livet. Svara

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 kommentar Öppna