Annons:

Annons:

Så får du tillbaka pengarna för din flygbiljett

Du som bokat en flygbiljett till Italien eller något annat land som UD avråder från att resa till kan få pengarna tillbaka. Eftersom orsaken kan klassas som ”ovanlig och bortom flygbolagets kontroll”. ”Är det en force majeure-händelse, utan bådas kontroll då bör man kunna få pengarna tillbaka”, säger Karolin Kühn, jurist på Konsument Europa till Dagens Industri.

”Hör i första hand av dig till flygbolaget eller resebyrån och se vilka avbokningsregler som finns. Tittar man runt hos resebolagen så erbjuder många någon form av avbokning och ombokning nu”, säger Karolin Kühn, jurist på Konsument Europa.

Har du köpt en flygresa i kombination med ett boende, teaterbesök eller idrottsevenemang kan det räknas som en paketresa och då står du under paketreselagen. Den ger dig rätt att avboka resan och få pengarna tillbaka om villkoren för resan ändras, i detta fall en utbredd smitta.

När det gäller reguljära resor är UD:s avrådan ett starkt skäl till att få pengarna tillbaka. Om flygbolaget inte går med på detta kan du vända dig till antingen Konsumentverket eller ARN, Allmänna Reklamationsnämnden, och få hjälp.

En avbokning till ett land som UD avråder ifrån bör ses som en så kallad force majeure-liknande händelse. En sådan händelse klassas som något ytterst ovanligt, oförutsägbart och bortom både din och flygbolagets kontroll.

”Är det en force majeure-händelse, utan bådas kontroll, då bör man kunna få pengarna tillbaka. Vänd dig till flygbolaget, annars till ARN. Är det företag inom EU man flyger via kan man höra av sig till Konsument Europa och då kan vi medla”, säger Karolin Kühn till Dagens Industri.

Att bara vara orolig för en flygresa eller ett resmål ger dig inte rätt att avboka. Men tillhör du en riskgrupp finns den möjligheten. Rådet är då att skaffa dig ett läkarintyg.

24 kommentarer

 1. Maud dalheim: Om man bokat en resa till Italien i april 2021 kan man då boka av resan under rådande omständigheter eller är det för långt i förväg
 2. Kristina: Bokat med flygbiljett med SAS, till Rom 26/4 -20 (ej avbokningsbart) kan man få tillbaka ngt där?? Känns ju inte helt ok att fara?
 3. Birthe: Du kan omboka resor med SAS till senare. Se https://www.sas.se/trafikinformation/meddelande/?rid=%40DqZi3kTUDSn21b0R%2F3%2FJYw%3D%3D&utm_source=ac&utm_medium=email&utm_campaign=200310_Srvc_Push_SE_EBNEB&utm_content=main_SE&eCodsId=haaSho3K24xpnt5BauR4nQ%3D%3D&dclid=CJWozrOMl-gCFdLWGAod6AsJPg
 4. Barbro: Hej. Har bokat endast flygresa, 4 personer, Umeå-Prag (byte i Sthlm) i maj med Norwegian, ej av- eller ombokningsbart (Lowefare). Nu sägs det att svenskarna ej är välkomna till Tjeckien...vad gäller då med flygbiljetter i en sådan situation?
 5. Hammed Adedoyin: Jag har bokat flyg till Milan med rynair(Ej avbokningsbart) kan man får tillbaka pengarna? Tack
 6. Liza: Hej! Har 3 tur o retur flygbiljetter bokade 4 april till Kathmandu Nepal 2veckor med Qatar Airways. Nu har Nepal stängts och inga inresande får visum. Får man pengar tillbaka och hur ska man gå till väga??Har betalt med Mastercard har avbeställningsskydd via Trygghansa. Mvh Liza
 7. Ingemar: Jag har bokat en resa till USA 4-11 april 2020. Nu införs ju reseförbud från Europa. Flygningen är inte inställd ännu och går från Göteborg till London och därifrån till USA. Hemresan går via Helsingfors. Hur gör jag nu? Har jag rätt att få pengarna tillbaka?
 8. Amanda: Jag har bokat en resa till turkiet den 6 de april och retur den 7nde med pegasus vad händer dårå
 9. Julie: Hej Vi har bokat resa till portugal 2personer(avbokningsbar) den 1/4-22/4 kan man avboka det på grund av att smittan har ökat i Portugal
 10. Lotta: Vi bor i Sverige och skulle flyga från Danmark till Tyskland med Ryanair på måndag morgon. Ny stänger ju gränsen in till Danmark så vi kommer inte iväg. Går inte att få tag i Ryanair då de har den sämsta kundservicen ever. På deras hemsida står det att vi har rätt att boka om vår resa. Vem kan man kontakta? Vi kan inte boka denna resa ett annat datum
 11. Sara: Jag har en resa till Iran den 30/3-20, snart alltså, fått sms av turkisk Ariline om att det inte finns flyg till Iran och de vill att jag ska prata med kontoret jag köpte min blijett, har ringt flera gånger, det är upptaget och man kan inte komma fram, jag vet inte vad jag ska göra? Turkish Air har sagt att man kan få sina pengar tillbaka men jag vet inte om jag måste avboka min resa, är " en avboknig" ett krav för att få pengarna tillbaka eller?
 12. Anonym: Jag har fått Mail från mitt flygbolag KLM angående min resa som är bokad till den 25 maj. Än behöver jag inte omboka. De tar bara frågor per Mail. Vid ombokning his de får du en voucher som gäller vet ej hur länge. Detsamma gäller hos Air France eftersom de äger KLM.
 13. Anna: Läs artiklar från läkare. Det är en MYT att viruset inte överlever värme. Det är bara det att viruset trivs bättre i kallare temperatur.
 14. Mats: Hej Kan man avboka en resa Från Kastrup Köpenhamn 27/3 till Alicante Spanien med Ryanair och få pengar tillbaks. Nu ligger ju Kastrup i Danmark vad gäller då. Sen har jag en resa från Alicante Spanien 9/4 2020 till Växjö Sverige med Ryanair kan jag avboka den och få pengarna tillbaka Mvh Mats
 15. Cg: Hur blir det om vi (större sälskap)har bokat en resa till södra Italien i slutet av juli kan man då få pengar tillbaks för flygbiljetten .
 16. Jeanette...: Hej vi blev avbokade när vi hade kommit till Prag på kvällen den 12/3 kl.18.00 av det Tjeckiska flyget vi skulle åka med till kastrup den 16/3 ...de skrev vi skulle kontakta den researrangör vi köpt resan av Bravofly men de svarar inte...vi har köpt en enkel resa hem med Raynair..hur går vi till väga med återbetalningen ...
 17. Maria Johansson: Jag har bokat resa till Spanien, Alicante den 9/4, med Ryanair, har nu fått Mail om att få omboka resan..enligt dem utan kostnad, bara betala mellanskillnaden. När jag då först kollar ett annat datum och pris så blir det lägre än det jag betalat, ändå ska jag betala flera tusen i mellanskillnad, hur hänger detta ihop? Nån som vet?
 18. Juha Paaso: Hej undrar hur det blir nu när ishockey vm är inställt får jag tillbaka flygbiljetterna från sas?
 19. Kenneth Bengtssonsn.: Har ett barnbarn som sitter fast i Filippinerna, vill hem, bokar plan efter plan och betalar biljetter men bolagen inställer flygning. Kan dom få tillbaka pengar?
 20. Anders: Jag bokade av min resa till Usa med SAS 16 mars. Corona, Trump stoppade flygen, Problemet som uppstod var att sas inte hunnit ställa in mitt flyg ( gjordes några timmar senare efter jag avbokat o begärt refund). Nu vill dom inte ersätta mig för att jag avbokade INNAN flyget ställdes in. Ska dra det till ARN...
 21. Lisbeth Vilhelmsson: Hej. Vi har bokat flyg till Krakow den 23-27 april med Bravofly. Flyget är inställt. Finns det chans att få tillbaka pengarna
 22. Fredrik: Sitter i samma sits som Anders #20. SAS erbjuder en voucher som går att flyga med till sista november (sen går den ut) men stänger inte ner flyget till kanarieöarna om tre veckor eftersom de "behöver flyga hem resenärer som är fast där" påstår de. Att ön är stängd och alla hotell tvångsstängda på order av regeringen har tydligen inte hindrat folk att flyga ner på tvåveckorssemestrar. Eller också vill man helt enkelt inte betala tillbaka pengar.
 23. NADIA kabota: Jag har bokat en resa med supersavertravel till Århus på måndag 6/4 Vad kommer hända med våra pengar efter  avbokning resor av flygbolag(SAS) på grund av Coronavirus? Dem svarar ej på telefonen o maillet inte heller . Höra av er
 24. Anna Nilsson: Vi har bokat med wizz från Sturup Malmö airport till Budapest den 20 maj. Kan man få pengarna tillbaka från wizz om Malmö airport är stängd, eller åtminstone gratis ombokning? Och detsamma för hemresanden 24 maj med Ryanair? Mvh anna

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.