Annons:

Annons:

Leasingbolagen klarar sig trots flygkris

Leasingbolag äger hälften av världens 26.000 passagerarflygplan och klarar krisen relativt bra trots att det går mycket dåligt för deras kunder flygbolagen, berättar SR:s Ekonomiekot. De statliga miljardstöden till flygbolag i Europa och USA har hjälpt de uthyrande bolagen som kunnat få betalt. Samtidigt har uthyrarna kunnat köpa plan från flygbolag som måste sälja för att minska sina skulder.

– Jag har hopp för leasingbolagen, säger Sunder Raghavan, professor i finansiell ekonomi vid Aeronautik University Embry-Riddle i Florida till SR:s Ekonomiekot.

Av de 26000 passagerarplan som trafikerade jordens luftrum före pandemin, ägs nästan hälften av leasingbolag.
Många trodde att det skulle gå illa för uthyrarna under krisen, när deras kunder, flygbolagen, står kvar på marken, säger Sunder Raghavan. Men hittills har de klarat sig relativt väl.
– Dels beror det på de statliga stöd som flygbolag fått i Europa, hundratals miljarder som bland annat gått till att betala räkningarna till leasingbolagen. Dels att uthyrarna är finansiellt starkare än flygbolagen och har därför under krisen kunnat utökat sin flotta och köpt maskiner av flygbolag som tvingats sälja för att minska sina skulder. Flygbolagen har därefter leasat tillbaka samma maskin.

Sunder Raghavan spår att små leasingbolag kan få problem ifall krisen fortgår efter sommaren, men de stora, som har över tusen plan i sin flotta, klarar sig.

En kommentar

  1. Thomas Larsson: allt beror på låga räntor, tillgång på billigt kapital, och stater som går in. vem kommer inte ihåg Guinness pet aviation, växte snabbt men slutade i stor konkurs. FR överlever nu men frågan är hur länge? sparade resurser eroderar snabbt. FR försöker hålla igång flottan genom att snurra runt alla sina flygplan, men varje flight går med stora förluster. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.