Annons:

Hotell Reisen blir Skandinaviens första Hyatt-hotell

Hotellkedjan Hyatt Hotels Corporation etablerar sig för första gången i Skandinavien med Hotell Reisen i Stockholm. Hotell Reisen är en av de större institutionerna på den svenska hotellmarknaden, och kommer under första kvartalet 2021 att bli en del av den exklusiva hotellkedjan Unbound Collection by Hyatt, enligt ett pressmeddelande.

– Detta är naturligtvis stort för oss. Hotellet har genomgått en omfattande renovering i över två år, och detta avtal visar att vi har lyckats med arbetet. Efter totalrenoveringen är Hotell Reisen något av det bästa den skandinaviska hotellmarknaden har att erbjuda, säger Anders Moe, VD för Host Hoteleiendom, som äger och driver Hotel Reisen i ett pressmeddelande.

Hotellet, med 144 rum, har varit verksamt inom hotell- och serveringsbranschen sedan 1700-talet och ligger på en av Stockholms mest attraktiva adresser – med Kungliga slottet som en av sina närmaste grannar.

Hyatt har länge velat etablera sig i Skandinavien och har finkammat marknaden efter potentiella kandidater.     

– Äntligen fick vi genombrottet i Sverige som vi har väntat på. Hotell Reisen är väl positionerat på en spännande marknad, och hotellet är utan tvekan ett av de ledande i Stockholm. Dessutom passar det mycket bra med de sex andra hotellen i The Unbound Collections portfölj, säger Peter Norman, senior vice president för Hyatts utvecklingsenhet i ett pressmeddelande. 

Trots att Norman har värvat ett antal hotell genom åren, betydde denna värvning extra mycket. 

– Det är ingen hemlighet att Stockholm länge har legat högt upp på listan över var vi vill etablera oss, och det är naturligtvis speciellt för mig, som är svensk, att värva det första Hyatt-hotellet i Sverige, säger Norman. 

Flera av de stora internationella kedjorna ville göra Hotell Reisen till en del av sina portföljer, men till slut föll valet på Hyatt.  

– Efter en grundlig process kom vi fram till att Hyatt var rätt val, med tanke på hotellkedjans starka position med en portfölj av unika hotell i världsklass. Detta stämde väl överens med våra ambitioner för Reisen, som är att befästa hotellet som ett av Skandinaviens mest unika och bästa hotell, berättar Anders Moe på Host.

Nu börjar arbetet med att återta Hotell Reisens tidigare position som en av Stockholms naturliga mötesplatser. Hotellet är under full renovering och kommer, förutom nya rum och nytt hotellkoncept, bland annat öppna en ny restaurang och cocktailbar med målet att locka till sig en bred och kvalitetsmedveten kundgrupp. 

– Vi fokuserar på kvalitet i alla delar av verksamheten, och vårt mål är att Hotell Reisen ska tilltala en bred blandning av både nationella och internationella gäster. Vi kommer att uppnå detta med Hyatts starka internationella position, kombinerat med vår kompetens på den skandinaviska och lokala marknaden, säger Moe.  

Unbound Collection by Hyatt inkluderar redan ledande hotell i städer som Cannes, Paris och Barcelona. Hotel Reisen blir kedjans sjunde hotell i Europa.

Fakta: Reisens historia

På 1750-talet fanns det elva värdshus i Stockholm med serveringstillstånd för kaffe. Tre av dem drevs av den driftige Fredrik Reiss från Holland, och ett av hans kaffehus låg i kvarteret där hotellet nu ligger. Reiss kaffehus var en mycket populär mötesplats för sjökaptener, handelsresande och sjömän. Det nämns till och med i en av Carl Michael Bellmans texter från 1700-talet. Kaffehusen hade ofta också öl- och vinrättigheter. Namnet Reisen kommer alltså från just Fredrik Reiss.

Men byggnadens ursprung ligger längre tillbaka i tiden än Fredrik Reiss; redan på 1690-talet restes kryssvalven i källaren (som idag inrymmer hotellets spa-avdelning) och dessa utgör en del av den gamla stadsmuren. De som arbetade på byggarbetsplatsen med att bära tegelsten var ofta kvinnor. En av dessa kvinnor satte sitt fotavtryck i en tegelsten som sitter på väggen i ett av valven och finns att beskåda än idag.

Kort efter att dessa valv stod klara år 1697, härjade en stor brand på slottet Tre kronor. Stora delar av slottet brann ner. Reisens valv låg under jord och klarade sig därmed bra, trots att de låg nära slottet.

1930 uppfördes en ny hotellbyggnad med sex våningar efter ritningar av arkitekt Curt Björklund. Byggnaden pryds av små skulpturer av Gustaf Sandberg. Arkitekturen är stilren och enkel, men ändå imponerande och monumental. 

Asmund Haare, grundare och ägare av Flying Elephant, köpte hotellet år 1993 och sedan dess har det varit känt som First Hotel Reisen. Idag är Reisen Hotel helrenoverat och är ett av de ledande hotellen på Stockholms hotellmarknad.    

Fakta Host:

Host Hoteleiendom är Flying Elephants hotellfastighetsägare och kapitalförvaltare, med syfte att skapa långsiktigt och hållbart kassaflöde och värde, genom att förvärva, förvalta och sälja hotellfastigheter.

Host är en aktiv ägare som har ett nära samarbete med sina hotelloperatörer och försöker aktivt skapa en bred operatörsbas, både lokalt och internationellt. Hosts portfölj med 17 fastigheter är geografiskt spridd i Sverige, Danmark och Norge. 

Fakta: The Unbound Collection by Hyatt

The Unbound Collection by Hyatt är ett varumärke där varje fastighet visar upp det unika med sitt läge. Reisen Hotel blir en del av en portfölj som för tillfället består av åtta hotell i Europa under varumärket The Unbound Collection by Hyatt.

Fakta: Hyatt

Hyatt Hotels Corporation, med huvudkontor i Chicago, är ett ledande globalt hotellföretag med 21 premiumvarumärken. Från och med den 30 juni 2020 omfattade företagets portfölj mer än 900 hotell-, all inclusive- och wellnessverksamheter i 65 länder på sex kontinenter.

En kommentar

  1. Johan Magnus Eriksson: Äntligen....Hyatt grymt bra kedja....men då måste Reisen göra sig av med kackerlackorna.
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024