Annons:

Snart ska du kunna simma i Seine

Paris pulsåder, en mörk flod som definierar staden. Men den förorenade floden inbjuder knappast till bad. Men till olympiska sommarspelen 2024 ska det vara hälsosamt att simma i Seine. Text: Janne Sundling

”Flodbad har varit officiellt förbjudet sedan 1923”

Till sommar-OS 2024 ska även floden Seine i Paris välkomna besökare och vara ren nog att simma i. Jo, det är på gång, enligt ett uttalande från Paris stadshus förra veckan. 

Från 2025 överväger staden rent av att öppna permanenta badanläggningar på fem platser längs floden — en vid foten av Eiffeltornet rent av och en i parken Bois de Boulogne,

och en vid Bercy i sydöstra Paris. Det ska expandera med upp till 23 fler badplatser i Seine och dess biflod Marne.

Flodbad har varit officiellt förbjudet sedan 1923. Fast parisborna fortsatte att strunta i det i årtionden, men dess tillstånd de senaste decennierna har stoppat även de dumdristiga från ett dopp. 

År 2022 visade tester av flodvattnet vid planerade olympiska platser att vattenkvaliteten var säker för simmare 91 procent av tiden.

Foto: Istock

Den pågående reningen av kostar. Paris investerar 1,4 miljarder euro i ett stort nytt avlopp med en kapacitet på upp till 30 olympiska simbassänger. De har förbjudit båtar att släppa ut sitt smutsiga vatten i floden. 

Bortom Paris kommer saneringen också att kräva mer rening av vatten som rinner in i Seine och Marne vars avloppsvatten nu går rakt ut i flodsystemet.

2017 öppnade staden en bassäng i Canal Saint-Martin, som rinner ut i Seine, bara att stänga den nästan omedelbart efter att bakterier snabbt återkommit i vattnet. 

Men inför ett OS kan det mesta göras möjligt.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024