Annons:

Hit reser svenskarna i vinter

Augusti är förbi och med den även sommarvärmen. Många svenskar längtar tillbaka till värmen och ser därför till att solsäkra vinterns semester redan nu. Bland vinterns resmål syns ökningar till bland annat Bangkok (+16 procent), Sydney (+12 procent) och Denpasar (+58 procent). Bland charterresmålen är det störst ökningar till spännande resmål utanför topp tio som bland annat Goa (+200 procent) och Banjul (+10 procent). Även Larnaca ökar i popularitet bland svenskarna (+39 procent).

Med tanke på att även den här julen är väldigt tacksam ur arbetstagarens syn, där man genom att endast förbruka 5 semesterdagar kan vara ledig i hela 17 dagar, ökar intresset för resmål som ligger längre bort. Melbourne ökar med + 102 procent, Sydney med + 12 procent , Singapore med + 49 procent och Tampa med hela 102 procent.

USA i topp men Thailand utmanar

Bland de resmål svenskarna bokat reguljärflyg till är det Miami som toppar listan. Främst är det kryssningarna som utgår härifrån som lockar, men även alla nöjesparker, paradisstränder och utbudet av familjeaktivteter. Thailand kommer starkt även i vinter och har hela tre resmål med bland topp fem. Bangkok ökar med + 16 procent, Phuket med + 13 procent och Krabi med + 3 procent. Thailands låga priser, härliga lokalbefolkning och fantastiska stränder är bara några av anledningarna till att svenskarna återvänder hit år efter år.

Spännande nykomlingar

På topp tio syns några ”nykomlingar” som till exempel Colombo och New York, men längre ner på listorna syns spännande resmål som Banjul, Goa, San Juan och Tampa där samtliga levererar stora ökningar. Även Las Vegas ökar stort i vinter (+ 270 procent). Resmålet i sig är inte så nytt men att svenskarna reser hit under våra vintermånader är något nytt och kanske början på en ny trend. Att Sri Lanka finns med på topplistorna visar att svenskarnas intresse för landet inte svalnat efter attantaten där i april.

Resmålen som backar

På topplistan över reguljärflyg är det inget resmål som backar, men på listan över charterresmål syns tapp på till exempel resor till Teneriffa (- 15 procent) och Gran Canaria (- 21 procent). Något man ska ha med i beräkningen är dock att svenskarna ofta bokar charterresorna något närmare avresa än vad de gör med reguljärresor. En annan trend är också att man till viss del i dagsläget flyger reguljärt till Gran Canaria, något man inte gjort i samma utsträckning tidigare. Minskningen (- 21 procent) på chartern hämtas hem av reguljärresorna (+21 procent) så egentligen backar inte resmålet alls i vinter.

Storstadsemester med julklappsshopping vinterns nya trend?

London klättrar in på topp tio i vinter med en ökning på 9 procent och går från en tionde plats till en sjätteplacering. En annan populär storstad klättrar in på topplistan i vinter – New York – och ökar med stabila +32 procent jämfört med samma period förra året. Trots att kronan inte varit särskilt stark vill svenskarna ändå besöka dessa världskända metropoler, och då även när vinden biter i kinderna. En förklaring till detta är att många svenskar åker utomlands för att köpa sina julklappar, besöka mysiga julmarknader och julreorna som brukar börjar strax efter jul.

–  Med tanke på att många svenskar bokar resmål på kortare avstånd lite närmare avresa är jag säker på att även andra storstäder som Krakow, Prag och Berlin kommer klättra på listorna. Prisvärda resmål med mysiga julmarknader och med kort flygresa brukar uppskattas av svenskarna. Krakow har dessutom trendat ordentligt under hela 2019, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

3 tips på hur man hittar vinterns mest prisvärda resor

För att komma åt de allra billigaste flygbiljetterna i vinter gäller det att vara ute i god tid, särskilt om man tänkt resa under höstlovet eller julledigheten. Platserna på reguljärflygen brukar släppas 10-11 månader i förväg och de billigaste biljetterna försvinner först. Men har man möjlighet att vara flexibel kan man fortfarande hitta prisvärda biljetter:

 1. Om man vill resa runt jul bör man, om man har möjlighet, välja att flyga ut redan innan 10 december. Avresedatumet bestämmer priset på biljetten och då de flesta flygbolagens högsäsong börjar efter 10 december kan man spara en bra slant genom att resa ut innan dess. Har man tänkt resa på höstlovet bör man överväga om det finns något alternativ. Har man skolbarn kan det vara svårt att resa vid ett annat tillfälle men har man små barn, vuxna barn eller inga barn alls bör man undvika vecka 44 då i stort sett hela landets skolor håller stängt.

 1. Undvik populära utresedatum som 18-21 december. Allra bäst blir det om man kan tänka sig att vara i luften på självaste julafton. På de allra flesta platser firas julen ändå som mest den 25:e.

 1. Trots att utresedatumet är det som bestämmer priset blir biljetten såklart dyrare om det inte finns platser hem. De allra flesta reser hem runt 3-4 januari. Flyg hem på nyårsafton eller nyårsdagen när de flesta vill vara på plats. Har du tur korsar du datumgränsen och kan fira in det nya året mer än en gång.

 *Hit reser svenskarna i vinter

 Reguljärflyg

 1. Miami (1)
 2. Bangkok (5)

 3. Phuket (5)

 4. Sydney (9)

 5. Krabi (7)

 6. London (10)

 7. Las Palmas (ny!)

 8. Colombo (ny!)

 9. Auckland (8)

 10. New York (ny!)

Charter

 1. Gran Canaria (1)

 2. Teneriffa(2)

 3. Phuket (3)

 4. Sal (4)

 5. Cancun (5)

 6. Hurghada (7)

 7. Fuerteventura (6)

 8. Lanzarote (8)

 9. Madeira (10)

 10. Dubai (9)

*Topplistorna är baserade på försäljning i butik och online under 2019 med avresa 1 november 2019 – 31 mars 2020. I parentes syns placeringen vid samma tidpunkt förra året.

 

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024