Annons:

Annons:

Högsta tornet utan svindel

I nya Mission: Impossible-filmen klättrar Tom Cruise på utsidan av Burj Khalifa i Dubai. TN tog hissen upp i stället och konstaterar att svindelkänslan i världens högsta byggnad är mindre än i Eiffeltornet.

828 meter över havet reser sig världens högsta byggnad, Burj Khalifa, över Dubais köpcentrum, hotell och ökensand. Det smäckra, spetsiga tornet i silvrig metall är en mäktig skapelse på nära håll, och vackrast i mörker när det ackompanjeras av fontänspelen nedanför tornet.
Men konstigt nog dominerar det inte stadsbilden, ökendiset ihop med en brännande sol gör att hela Dubais skyline löses upp. Jag blir nästan lite häpen när taxin stannar utanför Dubai Mall, där Burj Khalifas entré ligger, och vrider nästan nacken ur led för att kisa upp. Innanför entrén – biljetten kostar 100 dirham och måste bokas i förväg, helst online – börjar förväntningarna byggas upp. I en elegant utformad utställning med gott om fakta på alla större språk får man se tornets tillkomst och kan jämföra Burj Khalifa med världens andra höga byggnader, som CN Tower och Taipei 101, med sina i sammanhanget futtiga 533 och 508 meter.
När de började bygga tornet 2004 visste de inte hur högt det skulle bli eftersom det berodde på hur väl byggkonstruktionen skulle fungera, förklarar guiden och leder oss in i hissen.
Det påstås vara världens snabbaste hiss, 10 meter per sekund, och inom mindre än en minut står jag uppe på observationsdäcket på 124:e våningen (det finns 160). Risken att ramla ner? Obefintlig. Halva däcket är utomhus men med glasväggar bra många meter upp från golvet. Andra halvan är inomhus – skönt luftkonditionerad när värmen blir för ansträngande. Turister från världens alla hörn fotograferar varandra och kollar utsikten. Den märkliga känslan är dock att det är så högt ovan jord att man inte riktigt kan ta in det – och därmed är svindelkänslan faktiskt obefintlig. Det var mycket värre i Eiffeltornet. Ökendiset ställer också till ett spratt. Det går faktiskt inte att se så långt som till havet, fastän det bara är några kilometer bort, och därmed inte den omtalade palmön Palm Jumeirah. Rakt nedanför pilar bilar förbi som små rullande myror och Dubais storslagna och höga hotell ser ut som leksaksklossar. Det känns lite overkligt – och väldigt tryggt. När det blåser svajar tornet 2,5 meter, men det är vindstilla denna gång. Det är jag mycket tacksam för!

Fakta

Tips 1: Drick afternoon tea på våning 122, fast det kostar 500 kronor.
Tips 2: Planera ditt besök, för spontanentrén är skyhög, 400 dirham (800 SEK) eftersom antalet besökare per dag är begränsat till 6 000.
Prisexempel: Entré vuxen 100 dirham (200 SEK), 75 för barn. Måste bokas online eller köpas på plats i förväg.

Kommentarer är stängda.

Room Republic söker VD
Sista ansökningsdag:
15 oktober 2021
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.