Annons:

Tågbro med vindkraft byggs till Gotland

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har kommit överens om att avsätta totalt 2 miljarder för projektering för en 125 kilometer lång tågbro mellan Nynäshamn och Gotland, som förses med nyutvecklade vindkraftverk på var och en av de 490 bropelare.

Satsningen är ett resultat av påtryckningar från v om en större utbyggnad av vindkraft och järnväg under förhandlingarna inför den transportpolitiska propositionen erfar Travel News och Flygtorget.
Projekteringen genomförs inom etapp 1 av EU-projektet Baltic Wind Resources och 1 miljard tillförs projektet från EU-fonden Sea Highways in Baltic Sea.
– Detta är en jättesatsning för en hållbar transport- och energipolitik som ger hundratals jobb i landsorten i år. Det är en stor investering på 200 miljarder, men faktiskt mindre än infrastrukturpropositionens 369 miljarder. Här kommer EU:s stöd till verklig nytta, säger Karin Svensson Smith (v) från riksdagens trafikutskott.
Anledningen till att socialdemokraterna går vänstern till mötes är behovet av regionalt stöd till Nynäshamn efter Ericssons nedläggning samt försvarsnedläggningarna på Muskö och på Gotland. En bidragande orsak är också de växande kostnaderna för snabbfärjorna till Gotland som kostar en kvarts miljard under 2005.
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlins pressekreterare säger:
– Vi hoppas på ett beslut före nästa val om att genomföra brobygget och en ny typ av vindkraft till havs. Genom satsningen kan vi gå före de övriga Östersjöstaterna genom att bygga bort behovet av ökad färjetrafik.
Bron ska gå ut i havet från Landsorts udde och angöringen av Gotland sker vid Lickershamn. Projektet kommer att presenteras i sin helhet under Almedalsveckan i Visby 5 juli i år.
En motståndsrörelse har dock redan börjat formera sig, bland annat flygbolagen på Gotland.
– Ska vi behöva konkurrera med ett subventionerat SJ även över vattnet. Då kan vi lika gärna stänga flygplatsen och låta Riksantikvariatet ta över lokalerna, säger Skyways vd Jan Palmér.
SJ är däremot positivt inställda och räknar med en tidtabell på 55 minuter enkelresa med ytterligare 30 minuter i anslutning till Stockholm. De tåg som kan bli aktuella är Reginatågen som kör 200 kilometer i timmen.
– Nu kan statliga verk som utlokaliseras till Gotland erbjudas arbetspendling från Stockholm med tåg. Då slipper de flytta från ön och vi på SJ får fler resenärer, säger en belåten Ulf Adelsohn, SJ:s styrelseordförande.
Det enda osäkra kortet är miljöpartiet, vars språkrör ställer vissa villkor för att stödja tågsatsningen. Maria Wetterstrand kräver ett fiske förbud från bron för att skydda torsken, medan Peter Eriksson vill försäkra sig om att Gotlandsbron inte prioriteras före Norrbotniabanan.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024