Annons:

EU-ministrar enas om frivillig skatt på flygbiljetter

EU:s finansministrar har nått en principöverenskommelse om en frivillig skatt på flygbiljetter för att finansiera utvecklingsbistånd, medan det kritiserade förslaget om bränsleskatt lagts ner.

Endast ett fåtal länder säger sig dock definitivt vara beredda att införa skatten, medan Sverige, Finland, Italien, Grekland och åtskilliga nya EU-länder intar en skeptisk hållning.
Beslutet om en frivillig biljettskatt skiljer sig väsentligt från det ursprungliga förslag som lämnades av Frankrikes president Jackques Chirac, och som stöddes av Tysklands förbundskansler Gerhard Schroider. Det kan dock i förlängningen leda till att en bredare skatt införs för att finansiera bistånd till Afrika, skriver Airwise News.
”Det här kommer att vara ett frivilligt bidrag som några medlemsstater föreslår ska bli ett obligatoriskt bidrag, men vi lämnar detta öppet,” sade, enligt Airwise News, Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker, som ledde sammankomsten mellan de 25 finansministrarna i Luxemburg i helgen.
Medan länder som Belgien, Frankrike och Tyskland är beredda att göra skatten obligatorisk vill andra ge passagerarna möjlighet att välja om de vill betala skatten, uppger ATW.
Till motståndarna mot skatten hör Österrikes finansminister Karl-Heinz Grasser, som menade att avgiften skulle innebära en börda för konsumenterna och en snedvridning av konkurrensen, och att medlemsländerna ännu är långt bort ifrån konsensus i frågan.
Också turistlandet Grekland, som hör till de fattigare medlemsländerna, tar avstånd från skatteförslaget. Skatten skulle bli till nackdel för geografiskt missgynnade regioner inom EU, menar finansminister Georgios Alogoskoufis.
En skatt på flygbiljetter valdes framför det tidigare förslaget om bränsleskatt, då det anses enklare att införa och mindre skadligt för flygbolagens konkurrenskraft. Enligt Frankrikes finansminister Thierry Breton skulle det kunna röra sig om en summa på upp till 3 euro,
skriver Airwise News.
Frågan kommer åter att tas upp under ministermötet den 7 juni, efter att EU-kommissionen granskat förslaget.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024